Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έδωσε στο νέο Ιντερνετ (web 3) τη δυνατότητα ν' αναγνωρίζει όλες τις γλώσσες του κόσμου!
Το web 3 είναι το λεγόμενο Διαδίκτυο νέας γενιάς με νοημοσύνη, όπου η αναζήτηση και συλλογή πληροφοριών γίνεται με σημασιολογική και νοηματική επεξεργασία, αντί των λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Ο υπολογιστής μπορεί να κατανοήσει ακριβώς αυτό που αναζητούμε -αντί απλά να αναγνωρίσει χαρακτήρες λέξεων- και να συνδυάσει δεδομένα, αποφεύγοντας να παρουσιάσει τις άχρηστες πληροφορίες του Διαδικτύου.
«Εως τώρα, η πολυγλωσσία δεν επέτρεπε να συμπεριληφθούν στην αναζήτηση ή να συνδυαστούν δεδομένα από διευθύνσεις που χρησιμοποιούσαν γλώσσες με μη λατινικούς χαρακτήρες. Η καινοτομία ήταν ότι αντιμετωπίσαμε επιτυχώς το πρόβλημα διεθνοποίησης του web 3, ώστε να συμπεριλάβει όλες τις γλώσσες, καθώς οι αλγόριθμοι και το λογισμικό που αναπτύχθηκαν είναι συμβατοί με κάθε φυσική γλώσσα» εξηγούν τα μέλη της ομάδας.
Ετσι, για πρώτη φορά παγκοσμίως, το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ, μέσω του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη του Διαδικτύου, δημιούργησε και παρουσιάζει ένα καινοτόμο σύστημα που επιτρέπει την πλήρη επέκταση της αγγλικής DBpedia σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Με το νέο σύστημα η DBpedia μπορεί να λειτουργεί πλέον σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε η Επιτροπή Διεθνοποίησης της DBpedia για την προώθηση του συστήματος (http://dbpedia.org/ internationalization).
Για την πρωτοποριακή αυτή καινοτομία η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Αντωνίου, έλαβε αναγνώριση από τη Διεθνή Επιτροπή DBpedia.
Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου