Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Αφιέρωμα στο βιβλίο: Ελληνική πεζογραφία

Αφιέρωμα στο βιβλίο: Ελληνική πεζογραφία

Θεοί και δαίμονες
-Εις τα Πόλιν
του Γιάννη Καλπούζου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Μυθοπλασία και πραγματικότητα συνυφαίνονται στο υφαντό της Πόλης από το 1808 ως το 1831. Καθημερινή ζωή, έρωτες, δυνατές φιλίες, πλούτη, φτώχεια, οραματιστές, συμμορίες των δρόμων, χασικλήδες, δερβίσηδες, γενίτσαροι· αρνησίθρησκοι, κρυπτοχριστιανοί, δεισιδαιμονίες, ερωτικά ξόρκια, χαμένα όνειρα, οι γυναίκες στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού· πυρκαγιές, παζάρια, βεγγέρες, καπηλειά των 1000 τ.μ., η τρομερή φυλακή του Μπάνιον, το μπουντρούμι και η αστυνομία του Πατριαρχείου· κοινά σχολεία, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, ερωμένες Πατριαρχών, λεσβίες, αρώματα, λάσπες, βασανιστήρια, πανούκλα· προεπαναστατική περίοδος, Φαναριώτες, συνωμοσίες, μυστικές εταιρείες, προδότες, μισαλλοδοξία, οι σφαγές στην Πόλη το 1821· Ρωμιοί, Οθωμανοί, Αρμένιοι, Φράγκοι, Εβραίοι. Κι ακόμα Πόντος, Χίος, Δραγατσάνι, Μανιάκι, Αλεξάνδρεια.
Πόθος, φόβος, όχλος, άγιοι και δαίμονες.

Ένα επικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη με την περιπετειώδη ζωή των ηρώων του, την ατμόσφαιρά του, τη χειμαρρώδη γλώσσα του, το συναίσθημα, τον στοχασμό, τις αστείες καταστάσεις και την ολοζώντανη αναπαράσταση της εποχής εκείνης.
H Ασυνομικίνα είχε Άγγελο
,
της Ρέας Σταθοπούλου
Εκδόσεις Ωκεανίδα

Εκείνος ο Αύγουστος τα είχε όλα για την αστυνομικίνα Εύη Κουκλάκι. Είχε Ολυμπιακούς Αγώνες που έφεραν επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας, είχε τους απαραίτητους τρομοκράτες, έναν προϊστάμενο που μονίμως όλα του έφταιγαν εκτός απ’ τον εαυτό του, έναν έφηβο που φιλοδοξούσε να σπάσει τα ρεκόρ


του Ντοστογιέφσκι, κάποιον Αλβανό μετανάστη.
Είχε και ηθικά διλήμματα που την έφεραν αντιμέτωπη με τον εαυτό της, μια σχέση που έπνεε τα λοίσθια και μια μητέρα υπερπροστατευτική – με δυο λόγια, αφόρητα καταπιεστική.
Πάνω απ’ όλα όμως είχε εκείνο τον άστεγο άγγελο, που αποδείχτηκε πρωταθλητής στο αγώνισμα της ανθρωπιάς…
Ένας περιπετειώδης Αύγουστος, κι ένας άστεγος άγγελος
που αποδεικνύεται πρωταθλητής της ανθρωπιάς..
Έτσι θέλω να θυμάμαι
,
της Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου
Εκδόσεις Ωκεανίδα
Ο μικρός μιγάς χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του όταν εξαφανίζεται ο Έλληνας πατέρας του.
Όμως ο δρόμος της ζωής του είναι μακρύς και γεμάτος ανατροπές...

Ο Μάικλ γεννήθηκε στη Νιγηρία από λευκό, Έλληνα πατέρα και μαύρη μητέρα. Τα παιδιά στο σχολείο τον φώναξαν παλιομιγά, αυτό όμως δεν τον πολυπείραξε όσο είχε δίπλα τον πατέρα του, που με την αγάπη του τού έδινε δύναμη και σιγουριά.
Όταν όμως ο πατέρας του εξαφανίζεται κι ο Μάικλ αρχίζει απεγνωσμένα να τον αναζητεί, χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια του. Θα τα καταφέρει ωστόσο να ορθοποδήσει και θα εξελιχθεί σ’ ένα γοητευτικό άντρα και σπουδαίο επιστήμονα.
Και τότε θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη Μέλα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή του...
Οι όμορφοι γάμοι όμορφα καίγονται
της Κατερίνας Γκούμα
Εκδόσεις Ωκεανίδα
«Βγήκα στη βεράντα και κοίταξα με απέραντη λύπη και βλέμμα άδειο τ’ απομεινάρια της πρώτης επετείου του γάμου μας, αυτής που ήθελα να γιορτάσω με πανηγυρικό τρόπο. Πιάτα στο χρώμα της λεβάντας, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα ανακατεμένα με πράσινες χαρτοπετσέτες και κόκκινα τριαντάφυλλα, κι ένα αεράκι γλυκό, θαλασσινό, ανακατεμένο με άρωμα καλοκαιριάτικων λουλουδιών, να ’ρχεται σαν νυχτερινός εραστής και να μ' αγκαλιάζει σφιχτά. Ήταν κι εκείνο το ζεστό χέρι του Βασίλη που έσφιξε για μια στιγμή το δικό μου κάτω απ’ το χάρτινο τραπεζομάντιλο και μου άνοιξ’ ένα παράθυρο σε μια γνώση που μέχρι τότε δεν είχα, τη γνώση ότι πάντα γύρω μου υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι, κι άλλοι άντρες που το άγγιγμά τους άφηνε μια γλυκιά ζεστασιά και θα μπορούσα ίσως να τους αγαπήσω και να μ’ αγαπήσουν, άσχετα αν εγώ δεν τους είχα δει ποτέ μέχρι τότε».
Όταν ο γάμος γίνεται στόχος ζωής, η μόνη λύτρωση είναι ο χωρισμός.
Οι Συγγραφείς
Ο Γιάννης Καλπούζος (kalpuzos@yahoo.gr) γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1982 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων. Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη μικρή λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008. Από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 67 τραγουδιών πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχίες, καθώς και τους στίχους 18 τραγουδιών στο θεατρικό έργο Τρυφεράκανθος. Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το μυθιστόρημά του Ιμαρέτ: Στη σκιά του ρολογιού, το οποίο μεταφράζεται στα τουρκικά και τα ιταλικά.
Στη σελίδα www.facebook.com/ Άγιοι και δαίμονες – Γιάννης Καλπούζος υπάρχουν γκραβούρες και χάρτες της εποχής που πραγματεύεται το μυθιστόρημα.
Η Ρέα Σταθοπούλου γεννήθηκε το 1950 στην Κωνσταντινούπολη και έζησε τα παιδικά και τα νεανικά της χρόνια στην Πόλη και στην Ίμβρο. Είναι διδάκτωρ φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και εργάστηκε ως καθηγήτρια σε γυμνάσιο. Τα προηγούμενα μυθιστορήματά της, Οι Ποδηλάτισσες (το οποίο μεταφράστηκε το 2006 στα τουρκικά), Ο Βασιλιάς των Αριθμών και Η αφή της παλάμης σου, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα».
Η Κατερίνα Γκούνα γεννήθηκε στην Κατερίνη, όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε σαν καθηγήτρια Αγγλικών και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε ΤΕΙ, γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας, καθώς επίσης σε ελληνικά σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας. Είναι μητέρα δύο παιδιών. Από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα» κυκλοφορεί και το μυθιστόρημά της, Επιτέλους, παντρεύομαι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου