Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ολοκαύτωμα στη Χίο: "Τα δέντρα που πληγώναμε" έγιναν... στάχτη

Στέφου Όλγα
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/08/2012
Μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αυτή της Χίου, άφησε μέχρι στιγμής πίσω της καμένα περίπου 80. 000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης, κατέστρεψε τα φημισμένα μαστιχόδεντρα αλλά και άλλες καλλιέργειες, και απείλησε κατοικίες. Τόνισε έτσι εμφατικά (όπως τόσες και τόσες φετινές πυρκαγιές) πως η προστασία των δασών, αλλά και των κατοίκων των περιοχών που καίγονται, μάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα...
Η πυρκαγιά ξέσπασε πριν από τέσσερις μέρες, αργά τη νύχτα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Λόγω, όμως, της κακής εκτίμησης των αρμόδιων υπηρεσιών, η εξέλιξη της πυρκαγιάς είχε δραματικά αποτελέσματα. Ενώ μέχρι και το επόμενο μεσημέρι θεωρούνταν υπό έλεγχο, άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, μέχρι που πια ήταν αδύνατον να ελεγχθεί. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτής Ν. Χίου Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε σε δήλωσή του πως "από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: Οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη. " Ωστόσο η πραγματικότητα φαίνεται να τον διαψεύδει. Η κακή οργάνωση, οι ελλείψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και η μη εκπόνηση σοβαρού σχεδίου πυρασφάλειας τα τελευταία χρόνια, δεν κάνουν την πυρκαγιά της Χίου να δείχνει ούτε τόσο "τυχαία" ούτε και τόσο "μη αντιμετωπίσιμη λόγω καιρικών συνθηκών".
Οι πυροσβεστικές μονάδες του νησιού δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυσή τους από άλλες πόλεις. Ωστόσο η ενίσχυση καθυστέρησε αρκετά, ενώ μόλις χθες αποφασίστηκε, αντί για το αεροδρόμιο της Σάμου, τα αεροσκάφη που επιχειρούν στο νησί να τροφοδοτούνται κατ' ευθείαν από το αεροδρόμιό του, ώστε να κερδίζουν χρόνο.

Έλλειψη κεντρικού συντονισμού
Η εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Χίο συσχετίζεται άμεσα με την έλλειψη ένος κεντρικού συντονισμού που θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Ακόμα, δημοσιεύματα από μέσα του νησιού αναφέρουν πως, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, πυροσβέστης τραυματίστηκε στην περιοχή της Σιδηρούντας και μεταφέρθηκε με καρότσα(!!!) στο νοσοκομείο, καθώς η παρουσία των ασθενοφόρων είναι ανύπαρκτη στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι ομάδες εθελοντών, οι οποίοι προσπαθούν να δράσουν αποτελεσματικά και άμεσα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν, καθώς δεν υπάρχει καμία επίβλεψη και συντονισμός του έργου τους από τις αρμόδιες αρχές.
Όπως τόνισε ο Μιχάλης Σφυράκης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, "η πυρκαγιά ξεκίνησε από το παραγωγικότερο τμήμα του νησιού και κατέστρεψε περίπου το 40% των μαστιχόδεντρων, αλλά και καλλιέργειες ελιάς, μελισσιών κι ένα σημαντικό ζωικό κεφάλαιο. Αν και είναι ακόμα αδύνατη η εκτίμηση της καταστροφής, αφού η κατάσβεση δεν έχει ολοκληρωθεί, η οικολογική και οικονομική ζημιά πρέπει να είναι τεράστια". Ανέφερε ακόμα με εμφατικό τρόπο ότι "οι δυνάμεις κατάσβεσης ήρθαν καθυστερημένα και οι επιχειρήσεις είναι υπό καθεστώς 'τέλειου αποσυντονισμού' παρ' όλο που μετέβησαν στο νησί στελέχη της Πυροσβεστικής".

ΣΥΡΙΖΑ: Αποψιλωμένο το Πυροσβεστικό Σώμα, να αξιοποιηθούν οι εθελοντές
Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για "δραματικό και άνισο αγώνα που δίνουν αυτή την ώρα οι αποψιλωμένοι από πόρους άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με ομάδες εμπνευσμένων αλλά εγκαταλειμμένων από την κυβερνητική πολιτική εθελοντών. "Καλεί επίσης με σχεδιασμό και ψυχραιμία να αξιοποιηθεί κάθε διαθεσιμότητα από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και τονίζει πώς πρέπει "να εστιαστούμε αυτή τη στιγμή όλοι και όλες στον περιορισμό της καταστροφής αξιοποιώντας στο μέγιστο τα όποια μέσα έχουν απομείνει στο Δημόσιο από τη λαίλαπα των πολιτικών του Μνημονίου. "Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου έχει ήδη δηλώσει τη διαθεσιμότητά του σε οποιαδήποτε ανάγκη εμφανιστεί, ενώ κλιμάκιο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επισκεφτεί το μέτωπο της φωτιάς για να βοηθήσει με όποιον δυνατό τρόπο.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο νησί
Σήμερα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επισκέπτεται το νησί, αποτελούμενη από τις βουλευτίνες Χαρά Καφαντάρη και Αγνή Καλογέρη, τον περ. Σύμβουλο Β. Αιγαίου Βασίλη Τεντόμα και τον υπεύθυνο οργανώσεων Αιγαίου Άγγελο Μανταδάκη. Στόχος είναι η ενημέρωσή τους για το μέγεθος της καταστροφής και η συνομιλία τους με τους αρμόδιους φορείς του νησιού. “Δυστυχώς, στη Χίο πλέον συντελείται βιβλική καταστροφή από τη φωτιά που μαίνεται στο νησί. Οι ευθύνες είναι γνωστές για την παντελή και συνειδητή έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού και οποιουδήποτε σχεδίου προστασίας σε ενδεχόμενη φωτιά, αλλά δεν είναι της ώρας να τις καταλογίσουμε”, δήλωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη. Η πυρκαγιά στη Χίο άφησε πίσω της ανεπανόρθωτες ζημιές για τον φυσικό πλούτο και την τοπική κοινωνία. Είναι “δημιούργημα” των ίδιων ελλείψεων που καίνε τα δάση της χώρας εδώ και χρόνια και μάλλον ένα ακόμα “πύρινο” καλοκαίρι αποτελεί την πιο θλιβερή, βίαιη απόδειξη.

ΔΗΜ.ΑΡ.: Ανυπολόγιστη καταστροφή
"Ευθύνες υπάρχουν και θα πρέπει να ερευνηθούν και να καταλογιστούν όταν θα φτάσει η ώρα. Αυτό που προέχει τούτη τη στιγμή είναι η ενίσχυση των προσπαθειών των κατοίκων και των σωμάτων κατάσβεσης που φαντάζουν άνισες μπροστά στους δυνατούς ανέμους και τη ραγδαία εξάπλωση των μετώπων της φωτιάς" παρατηρεί η Ν. Φούντα, τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΔΗΜ.ΑΡ., σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Χίο, σημειώνοντας την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική, οικονομική και πολιτιστική καταστροφή που έχει προκληθεί.

ΚΚΕ: Ενίσχυση των μέσων
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, έκανε τηλεφωνικό διάβημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ζητώντας «την άμεση ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης -εναέριων και επίγειων- προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πυρκαγιά» στη Χίο.

Οικολόγοι Πράσινοι: Σοβαρές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού
«Τα ωραιότερα μέρη τις Χίου θα τα θυμόμαστε όπως ήταν πριν από την πρόσφατη καταστροφή, γιατί θα κάνουμε πολύ καιρό να τα ξαναδούμε ίδια», παρατηρούν με πίκρα οι Οικολόγοι Πράσινοι, σχετικά με την πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις στο νησί, και υπογραμμίζουν τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού τόσο για την αναποτελεσματικότητα της πρόληψης όσο και για τα λιγοστά μέσα κατάσβεσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να απαγορευθεί το κυνήγι σ' όλη τη Χίο για τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε «να μην θυσιάσουμε και τη λιγοστή πανίδα που έχει απομείνει στο νησί», να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί που έχασαν την περιουσία τους, να μην αλλάξει χρήση ούτε ένα εκατοστό δασικής έκτασης και να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης κατά της διάβρωσης, να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται, «συμπεριλαμβανόμενων και των πολιτικών προσώπων», και να ενταθεί η έρευνα για «πρωτοποριακά, αποτελεσματικά σχέδια δράσης για πρόληψη πυρκαγιών».
Ακόμα οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την ελπίδα «να μην δούμε αυθαίρετα στις καμένες εκτάσεις. Να μην υπάρξουν 'επενδυτές' που θέλουν επιχειρηματικές χρήσεις στην περιοχή με τη δικαιολογία ότι είναι άγονες και αποψιλωμένες. Να μην δούμε υπερβόσκηση στην περιοχή. Να μην δούμε καταστροφές από διάβρωση», προειδοποιώντας ότι «τότε οι ευθύνες της πολιτείας θα είναι εγκληματικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου