Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αγώνας για τη φωτιά» στους χειμώνες των μνημονίων(ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. Ο ΔΡΟΜΟΣ )

Αγώνας για τη φωτιά» στους χειμώνες των μνημονίων.
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις στο πετρέλαιο, για το δικαίωμα στην θέρμανση.

Η Κίνηση Πολιτών Καστοριάς για το πετρέλαιο, πήρε σάρκα και οστά το Νοεμβρη του 2011 .
Ο βαρύς περσινός χειμώνας με την τιμή του πετρελαίου να ανεβαίνει στο 1 ευρώ περίπου το λίτρο, στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία της, αρχικά από μια ομάδα 4 συλλόγων του νομού: τον Σύλλογο Δασκάλων Καστοριάς, της τοπικής ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων και τον Σύλλογο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Καστοριάς. Οι σύλλογοι αυτοί έπαιξαν ενεργό ρόλο στην διοργάνωση της πρώτης από το 1976 (πάνδημες κινητοποιήσεις για την γούνα) πορείας (πόσος κόσμος ????) στην Καστοριά στις 19 Οκτώβριου 2010 την ημέρα της γενικής απεργίας. Έτσι
υπήρξαν η μαγιά για να δημιουργηθεί η Κίνηση Πολιτών που αυτή την στιγμή συσπειρώνει πάνω από 100 συλλόγους του νομού, ανάμεσα τους (πολιτιστικούς και μορφωτικούς, εμπόρων, αθλητικά σωματεία και σύλλογοι γειτονιών και χωριών.)
Ο βαρύς χειμώνας και η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου ανάγκασαν σε ταχύ συντονισμό και κινητοποίηση ενάντια στον παράλογο, άδικο και καταναγκαστικό έμμεσο φόρο στο πετρέλαιο για μια περιοχή που χρειάζεται θέρμανση 7-8 μήνες το χρόνο.
Μετά το πρώτο ραντεβού των συλλόγων σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο εμπορικό επιμελητήριο Καστοριάς και αφού διαπιστώσαμε ξανά ότι τα αυτιά κυβέρνησης και των τότε τοπικών βουλευτών Πετσάλνικου (ΠΑΣΟΚ) και Τζηκαλάγια, (ΝΔ) ήταν ερμητικά κλειστά , αποφασίσαμε να κινηθούμε μόνοι μας .
Έτσι στις 15 Φεβρουαρίου και υπό πολική θερμοκρασία κάτω από το μηδέν έγινε η πρώτη συγκέντρωση – διαμαρτυρία όπου συμμετείχαν 3500-4000 πολίτες της περιοχής. Η επιτυχημένη συγκέντρωση έμελε να δώσει το έναυσμα για μια καλύτερα οργανωμένη και πιο μεγάλη συγκέντρωση στη Φλώρινα με συμμέτοχη περίπου 10000 ατόμων το Μάρτιο του 2012. Η επαφή των κινήσεων ανάμεσα στους δύο νομούς ήταν συνεχής μέσω των δασκάλων που μετακινούνται και στους δύο νομούς.
Η ανακοίνωση της εξίσωσης του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, δήθεν για την πάταξη της φοροδιαφυγής που μόνο εκ των υστέρων (την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε επίσημα ότι υπολογίζεται σε 800 δισ. ευρώ) έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει! Η μέση κατανάλωση πετρελαίου για μια οικογένεια που κατοικεί σε ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων είναι περίπου 2,5- 3 τόνοι το χρόνο για την πόλη της Καστοριάς, και αυξάνει κατά ένα τόνο στα ορεινά χωριά του νομού.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος θέρμανσης το περασμένο χειμώνα ήταν περίπου 3000-3500 ευρώ και ότι με την εξίσωση θα ανέλθει στις 4200 ευρω για την πόλη και θα υπερβεί τις 5000 για τα χωριά! «Αντισταθμιστικά» στο νέο φορολογικό χαράτσι θέρμανσης η κυβέρνηση επιχειρεί να θεσπίσει ένα επίδομα θέρμανσης που θα επιστρέφεται εκ των υστέρων στους καταναλωτές. Αυτό στηριγμένο σε εισοδηματικά κριτήρια, γεωγραφικές και υψομετρικές ζώνες αποκλείουν την πλειοψηφία του κόσμου, φτάνοντας σε ενίσχυση τάξης των 900 ευρώ το ανώτερο.
Μοιάζει φυσιολογικό λοιπόν αρκετοί πολίτες να επιστρέφουν στην καύση ξυλείας, οδηγώντας σε αύξηση τόσο την τιμή του τόνου ξυλείας αλλά κυρίως την παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία. Επίσης αύξηση στον νομό σημειώθηκε και στις πωλήσεις κλιματιστικών, αφού πλέον ακόμα και η κατανάλωση ρεύματος για θέρμανση γίνεται πιο φθηνή από αυτή του πετρελαίου. Οι παράπλευρες απώλειες που συντελούνται και επιβάρυνση του περιβάλλοντος του τόπου μας και γενικότερα γίνονται κατανοητές.
Η εμμονή της συγκυβέρνησης στον άδικο και εξοντωτικό για την περιοχή φόρο, που απειλεί να αφήσει νοικοκυριά αλλά και σχολεία χωρίς θέρμανση, ώθησε την Κίνηση Πολιτών στην συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξίσωση του φόρου και την αύξηση της τιμής.
Η ανταπόκριση του ξεπέρασε κάθε προσδοκία!! Οι εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές μετατρέπονταν σε μαζικά πηγαδάκια και στα χωριά προθυμοποιούνταν ακόμα και οι υπέργηροι, με αποτέλεσμα την στιγμή αυτή το σύνολο των υπογραφών έχει ξεπεράσει τις 14000. Ταυτόχρονα έχει αναπτυχθεί επαφή με τις γειτονικές πόλεις για ανάλογες κινήσεις, συντονισμό και μαζικοποίηση του αγώνα τουλάχιστον σε επίπεδο Δυτ. Μακεδονίας.



Και έπεται συνεχεία…!!
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου