Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Λεηλασία εισοδημάτων ώς το 2016 με το ακραία νεοφιλεύθερο Μνημόνιο 3

Λεηλασία εισοδημάτων ώς το 2016 με το ακραία νεοφιλεύθερο Μνημόνιο 3


Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/11/2012
    Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Πογκρόμ λιτότητας με έντονες υφεσιακές παρενέργειες για εξοικονόμηση 18,9 δισ. ευρώ δισ. ευρώ ώς το 2016, κυρίως από περικοπές μισθών και συντάξεων (και ενώ μέσα στο 2013 θα απωλεσθούν περί τα 9,3 δισ. ευρώ), εξαπολύει εναντίον εργαζομένων στο Δημόσιο, μισθωτών και συνταξιούχων όλων των ταμείων, η κυβέρνηση με το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και το οποίο προβλέπει δραματικές περικοπές στα εισοδήματα των Ελλήνων.
    Μειώσεις μισθών, περικοπές συντάξεων, αθρόες "φθηνές" απολύσεις και λουκέτα για χιλιάδες μικρομάγαζα φέρνει το πολυνομοσχέδιο
    Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, πέραν της λεηλασίας των εισοδημάτων, διαπνέεται έντονα και από το νεοφιλελεύθερο στοιχείο των συντακτών του. Είναι χαρακτηριστικό πως παρεμβαίνει υπέρ των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων με ένα ακόμη πογκρόμ, εναντίον των περιπτέρων και των ψιλικατζίδικων(αλλά ακόμη και φαρμακείων), αφού τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να διαθέτουν από τσιγάρα μέχρι γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, ενώ περιορίζει το κράτος, αρχής γενομένης με την απομάκρυνση 2.000 εργαζομένων από το Δημόσιο και μέτρων που συνιστούν προανάκρουσμα για μαζικές -και "φθηνές"- απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
    Τα ελληνικά νοικοκυριά, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή, θα επιβαρυνθούν συνολικά με μια λιτότητα η οποία αθροιστικά θα ξεπερνά τα 18,9 δισ. ευρώ ώς το 2016 εφόσον οι αναμενόμενες (για αρκετούς λόγους, κυριότερος των οποίων ο "ήπιος" δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που υποεκτιμά τις υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων) δημοσιονομικές αστοχίες θα απαιτήσουν -με βάση τη ρήτρα στο πρώτο Μνημόνιο- και νέα μέτρα. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει όλα εκείνα τα σκληρά μέτρα τα οποία απεργάζονταν τους τελευταίους τρεις μήνες οι τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού επικαλούμενες τον συνήθη πλέον (εδώ και δύο χρόνια) εκβιασμό της "εκταμίευσης της επόμενης δόσης" και τις αποφάσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία σημειωτέον θεωρείται πια γενικώς παραδεκτό ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς κάποιας μορφής αναδιάρθρωση.
    Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν, για την κοινωνική αναλγησία τους, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, η κατάργηση των δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για όλους τους συνταξιούχους, το ψαλίδι στα εφάπαξ, οι νέες ανατροπές στα εργασιακά, το μαχαίρι στις συντάξεις, όπου για τον ιδιωτικό τομέα φτάνει ακόμα και το 25%, η απομάκρυνση 2.000 υπαλλήλων εφέτος, η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, αλλά και οι μικρότερες αποζημιώσεις για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη και υψηλές αποδοχές.
    Ακόμη, επέρχεται «ψαλίδισμα» των ειδικών μισθολογίων (έως 27% μείωση μισθών θα υποστούν γιατροί, δικαστές, πανεπιστημιακοί, ένστολοι), τα οποία θα ισχύσουν αναδρομικά από τον περασμένο Αύγουστο.

    Οι 9 πληγές των μισθωτών
    Με ομοβροντία 9 διαφορετικών μέτρων αφαιρεί εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο το "Μνημόνιο - 3" και αυτά συνίστανται στα εξής:
    1. Από 1ης Ιανουαρίου 2013 καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους υπαλλήλους Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς και για όλους τους υπαλλήλους και τους μισθωτούς των ΝΠΙΔ.
    2. Αναστέλλεται από 1ης Ιανουαρίου 2013 και έως 31 Δεκεμβρίου 2016 η χορήγηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και των Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
    3. Αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012 ισχύουν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες κυμαίνονται από 3% έως και 27% (αφορούν στους βασικούς μισθούς ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, ένστολων, διπλωματών και δικαστικών) ενώ «ψαλιδίζονται» και τα επιδόματα που λαμβάνουν. Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορισθεί ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή των αποδοχών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια.
    4. Πλαφόν 1.900 ευρώ τον μήνα τίθεται για όλους τους εργαζόμενους σε φορείς και οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης.
    5. Κατά 50% περικόπτεται η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, μείωση η οποία επεκτείνεται αυτομάτως και στην αντιμισθία των συμπαραστατών του δημότη και της επιχείρησης και των περιφερειακών συμπαραστατών του πολίτη και της επιχείρησης.
    6. Καταργείται η καταβολή αποζημίωσης στους αιρετούς από τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής των δήμων και των λοιπών επιτροπών των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν. 382/2010.
    7. Μειώνονται εκ νέου οι αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων, των γενικών γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς και των ειδικών γραμματέων υπουργείων.
    8. Προβλέπεται η πλήρης ένταξη των υπαλλήλων της ΕΥΠ και της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.
    9. Καταργείται, από 1ης Ιανουαρίου 2013, το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
    Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση για το ζήτημα της καταβολής από τις τράπεζες των 555,6 εκατ. ευρώ, που οφείλουν στο Δημόσιο για τη στήριξη που έχουν λάβει μέσω προνομιούχων μετοχών. Απελευθερώνονται επαγγέλματα και υπηρεσίες

    Τσιγάρα - βρεφικό γάλα και από σούπερ μάρκετ
    Στο πολυνομοσχέδιο περιλήφθηκαν και ρυθμίσεις για την πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών που αφορούν:
    1. Στο επάγγελμα του ορκωτού εκτιμητή.
    2. Στην απελευθέρωση της υπηρεσίας εκμίσθωσης ιδιωτικής χρήσης επιβατηγών αυτοκινήτων (παροχή υπηρεσίας τύπου "μίνι βαν" από ξενοδοχεία).
    3. Στη διάθεση βρεφικού γάλακτος (έως 6 μηνών) ελεύθερα και όχι μόνο από φαρμακεία.
    4. Στην τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε υπεραγορές τροφίμων.
    5. Στα επαγγέλματα του λογιστή και του φοροτεχνικού και ιδίως στην άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος.
    6. Σε παρεμβάσεις στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
    7. Στο επάγγελμα του φορτοεκφορτωτή, τις επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης και τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας.
    8. Στους οδοντοτεχνίτες, η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου θα χορηγείται πλέον όχι μόνον σε όσους έχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ο κάτοχος βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη.
    9. Στους φυσικοθεραπευτές. Η βεβαίωση λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και σε εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή από την οικεία περιφέρεια.
    10. Στην ελεύθερη πώληση και διακίνηση εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
    11. Στην ελεύθερη μίσθωση φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους έως και 3,5 τόνων από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου