Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η εγκύκλιος που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η εγκύκλιος που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα


Νέο «τοπίο» στους μισθούς -με άμεση κατάργηση του επιδόματος γάμου σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων- δημιουργείται στην αγορά εργασίας.


Η εγκύκλιος που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα

Οπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι αλλαγές τρέχουν από τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος.

Δύο «ταχύτητες» προβλέπονται για τους μισθούς στις επιχειρήσεις:

  • Οι εργοδότες που δεν είναι μέλη των οργανώσεων που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για την εθνική συλλογική σύμβαση (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) από τις 12 Νοεμβρίου δεν δεσμεύονται από τους μισθολογικούς όρους της σύμβασης. Δηλαδή πρέπει να δίνουν μόνο τον κατώτερο μισθό και τις τριετίες (που έχουν παγώσει), αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν επίδομα γάμου (που είναι 10% του μισθού).
  • Οι εργοδότες που είναι μέλη των οργανώσεων που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για την εθνική συλλογική σύμβαση συνεχίζουν να δεσμεύονται από τους μισθολογικούς όρους της σύμβασης (βασικός μισθός + τριετίες + επίδομα γάμου). Η δέσμευση αυτή ισχύει για όσο διάστημα παραμένει σε ισχύ η εθνική συλλογική σύμβαση, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται πως από την 1η Απριλίου 2013 ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται μέσω Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ θα έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς. Οι τριετίες «παγώνουν» μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω του 10%.

Οσον αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις προβλέπονται τα εξής:

Η εγκύκλιος που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα

  • Συμβάσεις που θα συναφθούν μετά τις 12 Νοεμβρίου: Σε περίπτωση που πρόκειται για μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που συμμετέχει στην εθνική συλλογική σύμβαση δεσμεύεται από μισθολογικούς και μη μισθολογικούς όρους. Αν δεν είναι μέλος, ο εργοδότης δεσμεύεται μόνο από τους μη μισθολογικούς όρους (π.χ. άδειες).
  • Συμβάσεις που έχουν συναφθεί από 27 Οκτωβρίου 2011 έως 12 Νοεμβρίου 2012: Τα συμβαλλόμενα μέλη μπορούν να προσαρμόσουν τους μισθολογικούς όρους στα όρια του νομοθετημένου κατώτερου μισθού (βασικός μισθός και τριετίες) με τροποποιητική επιχειρησιακή σύμβαση.

Οσον αφορά το επίδομα γάμου, στην εγκύκλιο προβλέπεται πως:

Η εγκύκλιος που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα

  • Οι εργοδότες που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν επίδομα γάμου υποχρεούνται στην καταβολή του.
  • Οσοι δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις ή δεν είναι μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το επίδομα γάμου (στην εγκύκλιο αναφέρεται πως δύνανται να συνεχίσουν την καταβολή του).

Πάντως καμία σύμβαση -κλαδική ή επιχειρησιακή- δεν μπορεί να προβλέπει αμοιβές κάτω από τον κατώτερο μισθό. Το ίδιο ισχύει και για τις ατομικές συμβάσεις.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει πως «το υπουργείο Εργασίας νομοθετεί μέσω ψευδεπίγραφων εγκυκλίων ακόμη πιο δυσμενείς προβλέψεις από αυτές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που εν μια νυκτί ψήφισε στη Βουλή, επισπεύδοντας τους χρόνους εφαρμογής των παράνομων μέτρων».

Ακόμα και στην περίπτωση της συνταξιοδότησης
Μεγάλες ανατροπές στις αποζημιώσεις

Ανατροπές στις αποζημιώσεις -ακόμα και στην περίπτωση της συνταξιοδότησης- φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις. Οσοι έχουν πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη θα δουν την αποζημίωσή τους να «παγώνει» στα επίπεδα που είναι φέτος, ακόμα και αν συνεχίζουν να εργάζονται.

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είναι πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη και με μισθό άνω των 2.000 ευρώ, καθώς θα μπει πλαφόν στο καταβαλλόμενο ποσό. Ανατροπές έρχονται και για όσους προσληφθούν από εδώ και στο εξής, καθώς όσα χρόνια και αν εργαστούν θα παίρνουν αποζημίωση το πολύ 12 μισθούς. Στην εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:

  • Για τον υπολογισμό της επιπλέον αποζημίωσης ιδιωτικών υπαλλήλων που πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος ως χρόνος υπηρεσίας -για τον υπολογισμό της επιπλέον αυτής αποζημίωσης- λαμβάνεται υπόψη εκείνος που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος στις 12 Νοεμβρίου. Αυτό ισχύει οποτεδήποτε και αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος (ρύθμιση που μπορεί να επανεξεταστεί σήμερα).
  • Μέχρι τα 16 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν τους 12 μισθούς (δεν αλλάζει τίποτα).
  • Μετά τα 16 έτη η αποζημίωση αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το ανώτερο (πλαφόν) ανά επιπλέον έτος. Ωστόσο η αποζημίωση που θα λάβει κάποιος στο μέλλον θα υπολογίζεται με χρόνο τη 12η Νοεμβρίου του 2012.

Σε περίπτωση προειδοποίησης καταβάλλεται μισή αποζημίωση. Ο χρόνος της προειδοποίησης διαμορφώνεται:

  • Στον έναν μήνα για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες έως 2 έτη.
  • Στους δύο μήνες για υπαλλήλους που έχουν στον ίδιο εργοδότη από 2 έως 5 έτη.
  • Στους τρεις μήνες για όσους έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη από 5 έως 10 έτη και
  • Στους τέσσερις μήνες για πάνω από 10 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.

Εγκύκλιος
Αλλαγές στο ωράριο εργασίας και στις άδειες

Αλλαγές έρχονται και στο ωράριο εργασίας, το οποίο αποσυνδέεται από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Στην εγκύκλιο προβλέπεται μεταξύ άλλων πως:

  • Για την απασχόληση των εργαζομένων κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα η σχετική απαγόρευση παύει να ισχύει από τη 12η Νοεμβρίου 2012. Επιτρέπεται η υπέρβαση του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου έως 2 ώρες ημερησίως και μέχρι 120 ώρες το έτος, ως υπερωριακής απασχόλησης.
  • Οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων μπορούν να καθορίζουν μέσω συλλογικών συμβάσεων τις ημέρες εβδομαδιαίας απασχόλησης. Επεκτείνεται και στα καταστήματα η δυνατότητα να καθορίζουν με συλλογικές συμβάσεις το σύστημα ημερών εβδομαδιαίας εργασίας σε πενθήμερο ή να διατηρούν εξαήμερο.
  • Η ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση ορίζεται στις 11 ώρες (αντί για 12).
  • Η κατάτμηση του χρόνου αδείας μπορεί να γίνει από τον εργοδότη σε δύο περιόδους. Για την κατάτμηση του χρόνου αδείας σε περισσότερες των δύο περιόδων χρειάζεται έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη και απαραιτήτως θα δίνεται ενιαίο τμήμα αδείας 10 εργάσιμων ημερών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου