Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η πείνα "χτυπά" την πόρτα της Λατινικής Αμερικής

Η πείνα "χτυπά" την πόρτα της Λατινικής Αμερικής


Τρίκκας Μιχάλης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/11/2012
    Περίπου 49 εκατ. άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φάσμα της ασιτίας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στο διάστημα 2010-12, στοιχείο που υποδηλώνει επιβράδυνση του ρυθμού εξάλειψης της πείνας εξαιτίας της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλών δεικτών των κοινωνικών ανισοτήτων στην περιφέρεια, αναφέρει η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
    Ο FAO σημειώνει ότι η Λατινική Αμερική, που εξαρτάται ως επί το πλείστον από τις εξαγωγές, γνωρίζει μεν ραγδαία αύξηση των αγροτικών προϊόντων της, όμως η επιβράδυνση που καταγράφει η οικονομία του κύριου εμπορικού εταίρου της, της Κίνας, σε συνδυασμό με τον άνισο τρόπο κατανομής του πλούτου, έχει υποσκάψει σοβαρά τις προσπάθειες για τη μείωση της πείνας.
    Περίπου το 8,3% των κατοίκων της περιφέρειας δεν εξασφαλίζει τον απαραίτητο ημερήσιο αριθμό θερμίδων προκειμένου να διατηρεί έναν υγιή τρόπο ζωής, υποστηρίζει ο FAO. Η Αϊτή, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη, η Βολιβία και η Νικαράγουα αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους δείκτες πείνας. Στο διάστημα 2004-06 περίπου 54 εκατ. κάτοικοι της ζώνης διαβιούσαν υπό συνθήκες πείνας, με τον αντίστοιχο αριθμό να κατεβαίνει στα 50 εκατ. το διάστημα 2007-09.
    «Μολονότι η τάση ελάττωσης της πείνας συνεχίζεται, ο ρυθμός της έχει επιβραδυνθεί, συμβαδίζοντας με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που καταγράφεται στις χώρες της ζώνης» προστίθεται στην έκθεση.
    Οι οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής αναπτύχθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό 6% το 2010, όμως ο ρυθμός αυτός αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική.
    Άλλη πηγή δυνητικής απειλής για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής αποτελεί και η αύξηση της τιμής των τροφίμων, υπογραμμίζει η υπηρεσία. Την περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου, φέτος, οι μέσες τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν κατά 25%, της σόγιας κατά 20%, ενώ του σιταριού κατά 26%. «Σε κοινωνίες με μεγάλες ανισότητες, όπως η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, οι εκπλήξεις στις τιμές των τροφίμων έχουν οξύτατες συνέπειες σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας» υπογραμμίζεται στην έκθεση

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου