Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Οι δασκάλες με τη γενναία καρδιά

ΜΑΘΗΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ

Οι δασκάλες με τη γενναία καρδιά


Την ώρα της μεγάλης κρίσης αυτές επέδειξαν αξιοζήλευτη ψυχραιμία και σχεδόν υπεράνθρωπη αυταπάρνηση. Αντί να τρέξουν να κρυφτούν από τα πυρά, πρόταξαν τα στήθη τους κι έβαλαν τον εαυτό τους μπροστά ως ασπίδα, σώζοντας από βέβαιο θάνατο τις ζωές δεκάδων μικρών παιδιών.


Η 27χρονη δασκάλα Βικτόρια Σότο πλήρωσε με τη ζωή της την αγάπη για τους 16 μαθητές της που έσωσε από βέβαιο θάνατο
Η 27χρονη δασκάλα Βικτόρια Σότο πλήρωσε με τη ζωή της την αγάπη για τους 16 μαθητές της που έσωσε από βέβαιο θάνατο

Απέναντι στη δύναμη των όπλων, αυτές απάντησαν με δύναμη ψυχής. Ο λόγος για τις ηρωικές εργαζόμενες του δημοτικού σχολείου Σάντι Χουκ στην κωμόπολη Νιούταουν του Κονέκτικατ, οι οποίες, αψηφώντας τα πυρά, ύψωσαν ανάστημα και προστάτευσαν με μνημειώδη αυτοθυσία τους μικρούς μαθητές.

 

Ο λόγος για την Ελληνοαμερικανίδα βιβλιοθηκάριο Υβόννη Τσεκ, καθώς και για τις Αμερικανίδες δασκάλες Βικτόρια Σότο, Κέιτλιν Ρόιγκ και Μέριροουζ Κρίστοπικ, τέσσερις γυναίκες χάρη στις ενέργειες των οποίων σώθηκαν τουλάχιστον 64 παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, στο άκουσμα των πρώτων πυροβολισμών, η Ελληνοαμερικανίδα Υβόννη Τσεκ έσπευσε να πάρει 18 μαθητές της τέταρτης τάξης (καθώς και άλλα τρία μέλη του προσωπικού) και να κλειδωθεί μαζί τους μέσα σε μία ντουλάπα πίσω από κάποιες συρταριέρες με αρχειακό υλικό στον χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου, έναν χώρο τις πόρτες του οποίου είχε προλάβει προηγουμένως επίσης να ασφαλίσει.

Η Ελληνοαμερικανίδα βιβλιοθηκάριος Υβόννη Τσεκ έσωσε 18 μαθητές της τέταρτης τάξης από το δολοφονικό αμόκ του μακελάρη
Η Ελληνοαμερικανίδα βιβλιοθηκάριος Υβόννη Τσεκ έσωσε 18 μαθητές της τέταρτης τάξης από το δολοφονικό αμόκ του μακελάρη

«Περάσαμε 45 λεπτά κλειδωμένοι μέσα στην ντουλάπα, ενώ έξω έπεφταν πυροβολισμοί... εν συνεχεία ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας μάς συνόδευσαν έξω από το κτίριο όπου τα παιδιά επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους», δηλώνει η ίδια εκ των υστέρων, χωρίς την παραμικρή διάθεση έπαρσης, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ του Κονέκτικατ.

Μάλιστα, το εγκώμιο της Ελληνοαμερικανίδας (η οποία φέρεται να έχει καταγωγή από τη Σπάρτη και τη Νίσυρο) έσπευσε να πλέξει και ο πατήρ Πέτρος Καρλούτσος, ιερέας του ελληνορθόδοξου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Ντάνμπερι, η οποία απέχει μόλις 15 λεπτά από τον τόπο του μακελειού.

  Η 29χρονη Κέιτλιν Ρόιγκ


Η 29χρονη Κέιτλιν Ρόιγκ

«Γνωρίζω την Υβόννη για αρκετά χρόνια, είναι ένας γενναίος άνθρωπος και μια καλή χριστιανή», δήλωσε ο π. Πέτρος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι στο τραγικό σχολείο φοιτούν συνολικά τέσσερα παιδιά ελληνικής καταγωγής, τα οποία ευτυχώς είναι όλα καλά στην υγεία τους.

Οσο για το επαγγελματικό βιογραφικό της ηρωικής Ελληνοαμερικανίδας, αξίζει να σημειωθεί πως με δική της πρωτοβουλία έγινε προσφάτως πραγματικότητα ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπλουτισμού της σχολικής βιβλιοθήκης του Σάντι Χουκ με συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης τύπου Amazon Kindle, ένα πρόγραμμα το οποίο συνέβαλε σημαντικά ώστε να εξοικειώσει τους μικρούς μαθητές με τις νέες τεχνολογίες και έγινε «είδηση» σε ουκ ολίγες εφημερίδες των Βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, πέρα από την Ελληνοαμερικανίδα Υβόννη Τσεκ, μέσα από την τραγωδία της προηγούμενης Παρασκευής έμελλε να αναδειχθεί και μια άλλη ηρωική γυναικεία φιγούρα: αυτή της 27χρονης δασκάλας Βικτόρια Σότο, η οποία, στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους μαθητές της (πράγμα που τελικώς κατάφερε), πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή. Οταν άρχισαν να πέφτουν βροχή οι πυροβολισμοί, η 27χρονη έσπευσε να κρύψει τα 16 μικρά παιδιά σε ντουλάπες και φοριαμούς.

Εν συνεχεία, όταν ο 20χρονος δράστης εισέβαλε μαινόμενος στην τάξη της, η ίδια δεν το έβαλε στα πόδια αλλά αντιθέτως στάθηκε μπροστά του, κλείνοντάς του τον δρόμο και υποστηρίζοντας πως τα παιδιά δεν είναι εκεί αλλά στο γυμναστήριο του σχολείου. Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά να σωθούν, σε αντίθεση με την 27χρονη, η οποία δυστυχώς έπεσε νεκρή από τα πυρά του δράστη. «Ηταν μια θαυμάσια δασκάλα που αγαπούσε πάρα πολύ τους μαθητές της», σημειώνει, αναφερόμενη στην έτερη ηρωίδα Βικτόρια Σότο, η «δική μας» Υβόννη Τσεκ, η οποία, μόλις μερικές ώρες πριν από το φονικό, βρισκόταν μαζί με την 27χρονη στη βιβλιοθήκη, αναζητώντας βιβλία για τα παιδιά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Θρήνος και για τις ηρωίδες δασκάλες

Η εκπαιδευτική κοινότητα των ΗΠΑ θρηνεί το δεύτερο μεγαλύτερο πολύνεκρο χτύπημα σε σχολείο στα αμερικανικά χρονικά. Πέρα από τους 20 μαθητές, από τα πυρά του 20χρονου Ανταμ Λάνζα έπεσαν νεκρές τρεις δασκάλες, η διευθύντρια του σχολείου και η ψυχολόγος. Ωστόσο, εάν κάποιοι εργαζόμενοι όπως η Ελληνοαμερικανίδα Υβόννη Τσεκ δεν είχαν επιδείξει ηρωική συμπεριφορά, ο τελικός αριθμός των νεκρών θα ήταν οπωσδήποτε πολλαπλάσιος.

Κ. ΡΟΪΓΚ
Με όπλο την ψυχραιμία έσωσε 15 παιδιά

Απολύτως ηρωικός και σωτήριος υπήρξε και ο τρόπος που λειτούργησαν την Παρασκευή κι άλλες δύο δασκάλες του τραγικού σχολείου.

Η 29χρονη Κέιτλιν Ρόιγκ βρισκόταν στην τάξη της κι έκανε μάθημα σε 15 παιδιά, όταν ξαφνικά όλα τα τζάμια στα παράθυρα έσπασαν εξαιτίας των πυροβολισμών. Διατηρώντας την ψυχραιμία της, η 29χρονη πήρε αυτομάτως τους μαθητές της και τους οδήγησε όλους στο μπάνιο, διπλοκλειδώνοντας την πόρτα πίσω της.

«Τους ζήτησα να κάνουν απόλυτη ησυχία γιατί φοβόμουν πως θα μας ακούσει και θα αρχίσει να πυροβολεί την πόρτα», θυμάται η νεαρή δασκάλα και συνεχίζει: «Είπα στα παιδιά πως βρίσκονται κακοί άνθρωποι έξω από την πόρτα και πως εμείς πρέπει να περιμένουμε για τους καλούς να έρθουν και να μας βγάλουν έξω».

Μάλιστα, όταν αργότερα έφθασε η αστυνομία, η 29χρονη ήταν ακόμη τόσο επιφυλακτική, που αρνήθηκε να ξεκλειδώσει και ζήτησε πρώτα από τους αστυνομικούς να ρίξουν τα σήματά τους κάτω από την πόρτα, προκειμένου να βεβαιωθεί πως αυτοί όντως είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως είναι. Κατά ανάλογο τρόπο, και η 50χρονη δασκάλα Μέριροουζ Κρίστοπικ κλειδαμπαρώθηκε μαζί με τους 15 μαθητές της σε μια αποθήκη και κατόρθωσε να τους σώσει, παρά τις απειλές του 20χρονου δράστη ο οποίος ούρλιαζε από έξω ζητώντας να του ανοίξουν.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Δέηση για τα θύματα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τέλεσε χθες Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον ελληνορθόδοξο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γ.Ηλιόπουλος. Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, ενώ παράλληλα ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες σφαγές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου