Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οι φτωχοί βοηθούν τους φτωχότερους

Οι φτωχοί βοηθούν τους φτωχότερους

Του Νίκου Φωτόπουλου

Η Ελλάδα στα συσσίτια αναστενάζει. Χιλιάδες άνεργοι, άστεγοι, οικογένειες ολόκληρες, άλλοτε… «νοικοκυραίοι», στέκονται στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ. Στη Θεσσαλονίκη, περισσότερα από 4.000 άτομα σιτίζονται κάθε μέρα στα 17 συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, 1.460 στα 15 συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και περισσότεροι από 600 στα συσσίτια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Φαίνεται, πάντως, ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί, καθώς το κύριο βάρος της προετοιμασίας και διανομής των συσσιτίων το επωμίζονται εθελοντές και εθελόντριες. Δεν λείπουν τα φιλανθρωπικά σωματεία, όπως η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης που καθημερινά προσφέρει φαγητό σε 100 άστεγους και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες.

Το φαινόμενο εμφανίζεται εντονότερο στη δυτική Θεσσαλονίκη. Μέσα σε τρία χρόνια υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των απόρων που προσφεύγουν στα συσσίτια της Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως. Το 2010, στα 17 συσσίτια και τις 10 τράπεζες τροφίμων βρήκαν τροφή 1.387 άποροι και άστεγοι πολίτες, το 2011 ο αριθμός τους έφτασε στις 2.445 και φέτος ανήλθε στις 5.223.

«Είμαστε στο φτωχότερο σημείο της πόλης και οι φτωχοί είναι εκείνοι που συντηρούν τους φτωχότερους. Εκτός από τα συσσίτια έχουμε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από όπου μπορούν να πάρουν δωρεάν τρόφιμα δυο φορές τον μήνα άτομα με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα», ανέφερε ο υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, Στέφανος Βασιλείου.

Αν και τις μέρες των εορτών τα περισσότερα συσσίτια δεν θα λειτουργήσουν, οι υπεύθυνοι έχουν φροντίσει να διανεμηθούν στους απόρους δέματα με κοτόπουλα, κρεατικά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι και γλυκά.

«Ο αριθμός των πολιτών στα συσσίτια αυξάνεται συνεχώς. Ενώ μέχρι πρότινος οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί, τώρα οι περισσότεροι είναι Ελληνες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται άνθρωποι που είχαν πολλά και τώρα δεν έχουν τίποτα, άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση. Πρόπερσι, στα συσσίτια των ενοριών της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης σιτίζονταν 800 άτομα, πέρυσι αυξήθηκαν στους 1.200 και φέτος στους 1.460», δηλώνει ο αρχιερατικός επίτροπος Δαβίδ Τσιουμάκας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει στο κεντρικό συσσίτιο φαγητό σε 350 άτομα, ενώ τις Κυριακές στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ χορηγεί φαγητό σε άλλους 300. Πριν από έναν μήνα άρχισε να λειτουργεί συσσίτιο για 100 άτομα στη Δ” Δημοτική Κοινότητα και πριν από μία εβδομάδα άλλο νέο συσσίτιο για ακόμη 100 άτομα στην Ε” Δημοτική Κοινότητα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο συσσίτιο διανέμεται σε 60 πολίτες στο ΚΑΠΗ της Τριανδρίας. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει τους άπορους δημότες μέσα από το πρόγραμμα των συσσιτίων και δεν αρκείται στον προγραμματισμό του, αλλά φροντίζει μέσα από δωρεές επιχειρήσεων και εστιατορίων να ενισχύει τις δομές και να καλύπτει τις ανάγκες όλο και μεγαλύτερου αριθμού πολιτών», τονίζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης που εδώ και χρόνια προσφέρει καθημερινά συσσίτιο σε άπορους. «Προσφέρουμε φαγητό καθημερινά σε 100 άπορους και άστεγους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες.

Για τις ημέρες των γιορτών έχουμε ετοιμάσει πακέτα με τρόφιμα που περιέχουν κοτόπουλο, γλυκά, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες, αυγά, βασιλόπιτα και άλλα τρόφιμα», λέει η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης Χαρούλα Σαββαΐδου.

Εκτός από τα οργανωμένα συσσίτια των επισήμων φορέων, όμως, υπάρχουν και εκείνα της γειτονιάς ή οι ατομικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που δεν αρνούνται ένα πιάτο φαΐ σε ανθρώπους έχοντες ανάγκη.

«Εχουμε μια οικογένεια μεταναστών από την Αλβανία με ένα παιδάκι 4 ετών. Κυριολεκτικά δεν έχουν να φάνε. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που μένουν τους έχει αφήσει χωρίς να εισπράττει ενοίκιο 6 μήνες τώρα. Ολη η πολυκατοικία καθημερινά φροντίζουμε να έχει τουλάχιστον φαγητό αυτή η οικογένεια», μας λέει η Φ.Σ., στην περιοχή του Φοίνικα, που θέλει να παραμείνει ανώνυμη.

«Εδώ δίπλα μένει ένας συνταξιούχος, γεροντάκι 80 χρονώ. Ηταν σιδηροδρομικός κάποτε. Κάθε βράδυ έρχεται με μισό ευρώ γιατί είναι αξιοπρεπής και κάνει δήθεν ότι αγοράζει. Ολα τα καταστήματα της γειτονιάς συνεισφέρουμε για να έχει τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειαστεί», μας λέει ο ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ, Χ.Τ., στην περιοχή της Ανάληψης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου