ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Οδός "ενοικιάζεται - πωλείται" σ' όλη τη Θεσσαλονίκη

Οδός "ενοικιάζεται - πωλείται" σ' όλη τη Θεσσαλονίκη


Πλήκα Μ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/10/2012
“Ποια είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη; Η 'ενοικιάζεται - πωλείται'”. Αυτό το σύντομο ανέκδοτο κυκλοφορεί μεταξύ των εμπόρων της Θεσσαλονίκης, που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Τρία στα δέκα καταστήματα έβαλαν λουκέτο
Η κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης είναι δραματική. Τα λουκέτα έχουν πάρει μορφή επιδημίας και τίποτε δεν προμηνύει ότι έρχονται καλύτερες μέρες για τον εμπορικό κόσμο. Αντιθέτως, όλοι εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει μετά τις νέες περικοπές που έρχονται σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και τις αλλαγές στα εργασιακά.
Τα εμπορικά καταστήματα που δοκιμάζονται περισσότερο είναι αυτά της ένδυσης και υπόδησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι κλάδοι δεν υποφέρουν. Αξιοσημείωτο και όχι τυχαίο, είναι δε το φαινόμενο ότι τη μεγαλύτερη αντοχή δείχνουν τα ιδιαιτέρως ακριβά καταστήματα, που μονίμως απευθύνονται στα υψηλά εισοδήματα, όπως και τα ιδιαιτέρως φθηνά, που τώρα πια είναι διάφορες πολυεθνικές. Αυτά που εξαφανίζονται είναι όσα με τις τιμές τους απευθύνονταν στα μεσαία και μικρομεσαία εισοδήματα, στους μισθωτούς, που σήμερα έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% των εισοδημάτων που ελάμβαναν το 2009 και τώρα μετακινούνται και αυτοί σε καταστήματα που έχουν πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους. “Αλυσίδες όπως το Zara και το Η&Μ έχουν εξαπλωθεί στο εμπορικό κέντρο και μαζεύουν πλέον όλο το χρήμα”, μας είπε χαρακτηριστικά καταστηματάρχης. Άλλη σοβαρή “πληγή” το παρεμπόριο. “Πολύς κόσμος ντύνεται και από τις λαϊκές αγορές, όπου εκτός από ζαρζαβάτια πουλάνε ρούχα που αγοράζουν με το κιλό οι πλανόδιοι από τα δικά μας μαγαζιά που κλείνουν” συμπληρώνει και βέβαια αναφέρεται και στο παρεμπόριο τους πεζοδρομίου, που γίνεται κυρίως από μετανάστες.

Η έμπορος που το παλεύει...
Η Νάντια Γεωργιάδου διατηρεί την παλαιότερη μπουτίκ γυναικείων ρούχων της Θεσσαλονίκης. Η οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί από το 1955 μέχρι σήμερα στο ίδιο σημείο, επί της Καρόλου Ντηλ, και έχει κτίσει μια προσωπική πελατεία. “Ποτέ στο παρελθόν δεν βιώσαμε τέτοια αναδουλειά. Έρχονται πελάτισσές μας που πριν δύο - τρία χρόνια διάλεγαν και αγόραζαν τα ρούχα χωρίς να ενδιαφέρονται για τις τιμές τους και τώρα το πρώτο που κάνουν είναι να βλέπουν το ταμπελάκι που αναγράφει την τιμή του ρούχου. Στο παρελθόν, τα ίδια άτομα μπορεί να έδιναν, για παράδειγμα, 200 ευρώ για ένα καλό μπλουζάκι, σήμερα αδυνατούν να δώσουν 80 ευρώ για ένα ρούχο και το ξεπληρώνουν σε δόσεις”, μας λέει. “Το μόνο που ακούω από τις παλιές μου πελάτισσες είναι προβλήματα. Άλλη έχασε τη δουλειά της, άλλης της έκοψαν τον μισθό και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το στεγαστικό της πια, άλλη δεν την πληρώνει ο εργοδότης της εδώ και μήνες, άλλη που είναι ελεύθερη επαγγελματίας δεν μπορεί να μαζέψει τα χρεωστούμενα”, μας περιγράφει.
“Υπάρχουν μέρες που οι έμποροι κλείνουμε το ταμείο μας με μηδέν τζίρο. Οι υποχρεώσεις όλων τρέχουν και είναι δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, να αντεπεξέλθουμε. Ό,τι μπορούμε να κόψουμε από έξοδα, το κόψαμε και το παλεύουμε. Εμείς πάντα απασχολούσαμε πωλήτριες και τώρα αυτό θεωρείται πολυτέλεια. Το παλεύουμε όσο γίνεται, αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε ακόμη... Αν δεν αρχίσουν τα πράγματα να διορθώνονται, τα μόνα μαγαζιά που θα απομείνουν στο κέντρο θα είναι τύπου 'Ζάρα'. Και δυστυχώς το κακό σενάριο μοιάζει πιο πιθανό σήμερα”.


Κατηγορία: Άνεργος έμπορος
Ο Δημήτρης Π. είναι σήμερα 52 χρόνων και διατηρούσε επί 20 χρόνια κατάστημα με παπούτσια, σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα ανήκει στην κατηγορία των άνεργων εμπόρων. “Δεν είχα άλλη επιλογή από το λουκέτο. Οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες και κάθε μέρα που περνούσε τα χρέη μεγάλωναν. Ξέρω πολλούς παλιούς καταστηματάρχες που κρατάνε τα μαγαζιά τους μπαίνοντας μέσα, μόνο και μόνο επειδή τους χωρίζουν ένα-δυο χρόνια από τη συνταξιοδότηση. Εγώ θα έπρεπε να το κρατήσω για δέκα χρόνια.... Δεν γινόταν”. Σήμερα ο Δημήτρης Π. είναι άνεργος και ψάχνει για δουλειά. Είναι ανασφάλιστος και το μόνο που εύχεται είναι “την υγειά μας να έχουμε εγώ και η οικογένειά μου, αλλιώς δεν ξέρω τι είμαι ικανός να κάνω...”. Δεν είναι καταγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ ως άνεργος και σκέφτεται να φύγει στην Αυστραλία εργάτης. “Προσπαθώ να μη χάσω την αξιοπρέπειά μου, δεν θέλω να ξέρει κανείς από τους φίλους μου την άσχημη κατάσταση στην οποία έχω περιέλθει”, μας εκμυστηρεύεται.


Διά γυμνού οφθαλμού
Ο μαρασμός της αγοράς στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού. Δεν υπάρχει εμπορικός δρόμος που να μην βλέπεις άδεια καταστήματα το ένα δίπλα στο άλλο. Την τελευταία τριετία έχουν χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και όσες νέες δημιουργήθηκαν ήταν κυρίως σε πολυμάγαζα με μισθούς των 550 ευρώ. Ακόμη και οι πλέον ακριβοί δρόμοι, όπως η Τσιμισκή και η Μητροπόλεως, που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν όποιος ήθελε να εγκαταστήσει σε αυτούς την επιχείρησή του θα πλήρωνε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ “αέρα” και στην καλύτερη περίπτωση θα είχε ένα ενοίκιο με μερικές χιλιάδες ευρώ τον μήνα, άρχισαν να έχουν στην “καρδιά” τους καταστήματα που επί μήνες φιγουράρουν στις τζαμαρίες τους τα ενοικιαστήρια. Οι δρόμοι όμως που έχουν ερημώσει από επιχειρήσεις είναι αυτοί που βρίσκονται πάνω από την Εγνατία. Τα ενοικιαστήρια και τα πωλητήρια είναι πλέον περισσότερα από τις μικροεπιχειρήσεις που απέμειναν και κάθε μέρα μπαίνουν και νέα “πωλείται”, “ενοικιάζεται”. Το τοπίο από μόνο του δηλώνει την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί δεκάδες οικογένειες. Η ίδια κατάσταση ή και χειρότερη επικρατεί στις εκτός εμπορικού κέντρου αγορές, όπως στους δρόμους Βασιλίσσης Όλγας, Ανθέων, Μαρτίου, στην περιοχή του Βαρδάρη.

Δεν κινείται τίποτε
Ο Αντώνης Γ. είναι ιδιοκτήτης μικρού καταστήματος επί της Διοικητηρίου, το οποίο του κληροδότησε ο πατέρα του. Σήμερα, στην ίδια οικοδομή, από τα επτά καταστήματα του ισογείου βρίσκονται σε λειτουργία τα δύο. Τα υπόλοιπα είναι ξενοίκιαστα. Το ακίνητο του Αντώνη Π. δεν έμεινε ούτε μια μέρα χωρίς ενοικιαστή από το 1963 και μέχρι το 2009. Τότε για πρώτη φορά έμεινε άδειο. Νοικιάστηκε ύστερα από πέντε μήνες και ένα χρόνο αργότερα η επιχείρηση που στέγαζε έκλεισε. Εδώ και περίπου ένα χρόνο παραμένει άδειο και ας έχει ρίξει δραματικά τις απαιτήσεις του για το μίσθωμα. “Παλιότερα παρακαλούσαμε να φύγει ο ενοικιαστής μας για να πάρουμε καλύτερα μισθώματα, στη συγκεκριμένη περιοχή. Τώρα δεν κινείται τίποτε”, μας λεει.


Οι στατιστικές λένε την αλήθεια
Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου δείχνει ότι σχεδόν τρία στα δέκα καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης έχουν βάλει λουκέτο. Στην αρχή της κρίσης το ποσοστό αυτό μόλις που άγγιζε το 10,1%, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 19% και τον Μάρτιο του 2012 εκτοξεύτηκε στο 27%. Αυτό σημαίνει ότι από τις 5.197 επιχειρήσεις-επαγγελματικές στέγες, οι 1.399 είναι κλειστές. Αφαιρώντας τους εμπορικούς δρόμους που είχαν επιλεγεί από το ΙΝΕΜΥ στις προηγούμενες καταγραφές, το ποσοστό φτάνει το 30%, ενώ υπάρχουν εμπορικοί δρόμοι που τα λουκέτα έχουν ξεπεράσει το 40%.
“Σε πολλές περιπτώσεις δε, η βελτίωση της εικόνας δεν σημαίνει μείωση των λουκέτων σε απόλυτους αριθμούς, αλλά δημιουργία νέων επαγγελματικών χώρων μέσω της κατάτμησης”, υποστηρίζουν οι άνθρωποι του Ινστιτούτου. Ως παράδειγμα φέρνουν τη Βασιλίσσης Όλγας, όπου η πτώση του ποσοστού των λουκέτων από 19,6%, τον Μάρτιο του 2011, σε 18,8% στην πρόσφατη καταγραφή, αντιστοιχεί, σε απόλυτους αριθμούς, σε μείωση των κλειστών καταστημάτων από 89 σε 87...
Κατά το ΙΝΕΜΥ, μεγάλη επιδείνωση παρουσιάζει η οδός Τσιμισκή, κυρίως προς τα δυτικά της, όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων άγγιξε το 20,4%, ενώ τον Μάρτιο ήταν στο 13,7% και πριν από έναν χρόνο ανερχόταν μόλις στο 11,6%. Την υψηλότερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζουν, οι δρόμοι Κασσάνδρου (42,4%), Αγίας Σοφίας (34,2%), Βενιζέλου (25,1%), και Ίωνος Δραγούμη (27,5%). Η σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011 είναι απογοητευτική, καθώς τα ποσοστά των λουκέτων έχουν ανέβει και στους τέσσερις αυτούς δρόμους κατά μέσο όρο οκτώ ποσοστιαίες μονάδες! Στους λεγόμενους “ακριβούς” εμπορικούς δρόμους, της Προξένου Κορομηλά και της Μητροπόλεως, καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων της τάξεως του 19% και 17,2% αντίστοιχα.


Ανασφάλιστοι και χωρίς διέξοδο
Ο υπεύθυνος μεγάλου λογιστικού γραφείου της Θεσσαλονίκης τονίζει στην “Αυγή” ότι από τους εμπόρους πελάτες του περίπου το 75% σταμάτησε να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και πλέον δεν έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το ΤΕΒΕ. “Αυτή είναι η κατάσταση και φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Ό,τι φορολογικό και να κάνουνε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ισχύει το ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος... Αν ο άλλος δεν έχει να φάει και να ζεσταθεί, αν δεν έχει να σπουδάσει το παιδί του, δεν πρόκειται ούτε το ΦΠΑ να αποδώσει ούτε φόρους να πληρώσει”, σχολιάζει.


Stop στα λουκέτα
Το ΙΝΕΜΥ και η ΕΣΕΕ ζήτησαν από τους άνεργους εμπόρους, που ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα, να καταθέσουν προτάσεις για την επιστροφή τους στην εργασία. Προτείνουν, ανάμεσα σε άλλα:
* Όχι σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων που θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση.
* Διεξαγωγή σεμιναρίων από τους Εμπορικούς Συλλόγους προς όσους ενδιαφέρονται να ανοίξουν κατάστημα, ώστε να υπάρχει ενημέρωση αφενός για τους καλύτερους τρόπους έρευνας της αγοράς, αφετέρου για τα προβλήματα, τους κινδύνους και τα ενδεχόμενα ρίσκα.
* Εφαρμογή νέου φορολογικού συστήματος και πλήρη κατάργηση του ΚΒΣ.
* Άμεση μείωση επιτοκίων των επιχειρησιακών δανείων από τις τράπεζες και επανέναρξη χορηγήσεων.
* Αλλαγές στις διαδικασίες και τον χρόνο παραμονής στη μαύρη λίστα του “Τειρεσία”.
* Κατάργηση του μέτρου των ποινικών διώξεων για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και της οδυνηρής αυτόφωρης διαδικασίας.
* Δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων και κρατικών φορέων.
* Επανασχεδιασμό του πλαισίου και των προϋποθέσεων επιδοτήσεων και διεκδίκηση όλων των νέων ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης.
* Νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της “εντός κρίσης υπερχρεωμένης επιχείρησης” και ένταξής της σε όλες τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
* Ενίσχυση του μέτρου των αποδείξεων, ώστε να υπολογίζονται ως πραγματικές δαπάνες που θα εκπίπτουν από το εισόδημα, θα κατευθύνουν τους καταναλωτές στο νόμιμο στεγασμένο εμπόριο και θα αποτελούν τις κύριες φοροαπαλλαγές όλων των φορολογουμένων.


Αναζητώντας το νόημα των εικόνων του `40

Αναζητώντας το νόημα των εικόνων του `40


Τερζής Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/10/2012
Οι στρατιώτες αναχωρούν για το μέτωπο με τρένο από τον Σταθμό Λαρίσης ενώ ο σταθμάρχης χαιρετά σε στάση προσοχής. Ένας πλανόδιος εφημεριδοπώλης ανακοινώνει στους περαστικούς τις ειδήσεις. Παρέλαση των μελών της ΕΟΝ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τραυματίες του μετώπου αποβιβάζονται σε λιμάνι, όπου γίνονται δεκτοί με χειροκροτήματα. Στο μέτωπο στρατιώτες που έχουν κατασκηνώσει σε χιονισμένη πλαγιά περισυλλέγουν το πολεμικό υλικό που εγκατέλειψαν οι Ιταλοί. Κοντά σε χείμαρρο οι Έλληνες στρατιώτες προσπαθούν να αποκολλήσουν τα φορτηγά από τις λάσπες για να συνεχίσουν την πορεία τους. Στο αλβανικό μέτωπο ο Έλληνας διοικητής ενός τομέα και το επιτελείο του παρακολουθούν με κιάλια τις θέσεις του εχθρού.
"Όλες οι μεγάλες επέτειοι στην Ελλάδα συνδέονται µε την έναρξη και όχι με το αποτέλεσα ενός αγώνα, με την ικανότητα δηλαδή του έθνους να εξεγείρεται απέναντι στη σκλαβιά..."
Σε χιονισμένο τοπίο οπλίτες πραγματοποιούν έφοδο... Οι εθνικές επέτειοι είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για κωδικοποίηση της εθνικής ταυτότητας μέσω της γλώσσας των συμβόλων και των εικόνων και της όποιας "αναπαράστασης" έχει επιλεγεί. Και βέβαια πρώτο σύμβολο των επετείων είναι η ίδια η ημερομηνία, εφόσον η επιλογή του γεγονότος στο οποίο παραπέμπει έχει στόχο να υπογραμμίσει συγκεκριμένα στοιχεία της εθνικής ταυτότητας. Ο κύριος στόχος είναι να κάνει τους ανθρώπους να "θυμούνται" γεγονότα που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν έχουν ζήσει... Σε αντίθεση με όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που γιορτάζουν την επέτειο λήξης των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, η Ελλάδα έχει καθιερώσει ως εθνική εορτή την είσοδο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
«Όλες οι μεγάλες εθνικές επέτειοι στην Ελλάδα συνδέονται με την έναρξη και όχι με το αποτέλεσα ενός αγώνα, με την ικανότητα δηλαδή του έθνους να εξεγείρεται απέναντι στη σκλαβιά (25η Μαρτίου) ή τον φασισμό (28η Οκτωβρίου)», έχει πει η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεώτερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Ακόμη και η 17η Νοέμβρη παραπέμπει σε αντίσταση και εξέγερση και όχι στην πτώση της χούντας». Η 28η Οκτωβρίου ξεκίνησε να γιορτάζεται ήδη από τα χρόνια της Κατοχής, Ο πρώτος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1941 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο κεντρικό κτήριο και τους γύρω χώρους. Οι φοιτητές έβγαζαν λόγους κατά της κατοχής, ενώ πατριωτικό κήρυγμα έκανε και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, που αρνήθηκε να κάνει μάθημα εκείνη τη μέρα και απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο. Καθώς το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα οδήγησε σύντομα σε εμφύλια σύγκρουση, ποτέ δεν συζητήθηκε σοβαρά η "μετατόπιση" του επετείου στην επίσημη λήξη του αντιφασιστικού αγώνα, σύμφωνα με ό,τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο "ανθυπολοχαγός της Αλβανίας" Οδυσσέας Ελύτης είχε χαρακτηρίσει τον αγώνα κατά του ιταλικού φασισμού σαν "μια εξέγερση εναντίον της μοίρας, χωρίς υπολογισμό, μια "όμορφη αφροσύνη", που ανέβαζε το γεγονός σε μιαν άλλη σφαίρα, ποιητική, οι λέξεις ξαναγεμίζανε με καθαρή ουσία και με τη βοήθεια της ουσίας αυτής βρήκα το θάρρος να ξαναπροφέρω λόγια που ώς τότε φοβόμουνα επειδή τα συναντούσα μόνο στα χείλη των κούφιων πολιτικών και των πατριδοκάπηλων".
Το πώς συζητούμε και αναδεικνύουμε τα χρόνια εκείνα καθορίζεται τελικά από τα ερωτήματα του σήμερα και τους ιστορικούς παραλληλισμούς που υποχρεωτικά κάνουμε. Τι έχει να πει στον σημερινό άνεργο, στον μαγαζάτορα που βάζει λουκέτο, ο πόλεμος του 1940-1941 και η συνθηκολόγηση, η πείνα που ακολούθησε, η αντίσταση στις πόλεις, οι αντάρτικες ομάδες στην ύπαιθρο, η συνεργασία με τους κατακτητές; Όλα αυτά "μετατίθενται" μέσα στον χρόνο υποδηλώνοντας ότι οι κρίσιμοι ιδεολογικοί μετασχηματισμοί που συντελέστηκαν τότε μάς αφορούν πολύ περισσότερο απ` όσο νομίζουμε. Οι όποιες προφανείς αναλογίες αναζητούν τελικά σύγχρονη θεμελίωση και απεγκλωβισμό από τον ιστορικισμό.
Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το Γενικό Επιτελείο Στρατού με ανακοίνωσή του ζητούσε για εθελοντική κατάταξη φωτογράφους και κινηματογραφιστές για το μέτωπο. Στις εικόνες που κατέγραψαν στο μέτωπο -εικόνες που είχαν περάσει βέβαια από αυστηρή λογοκρισία- βλέπουμε στρατιώτες να προελαύνουν χαμογελαστοί, τραυματίες με επιδέσμους χωρίς αίμα, ή άλλους στρατιώτες στην ανάπαυλα των μαχών, να διαβάζουν, ή να γράφουν στους δικούς τους...
Ίσως η πιο αξιομνημόνευτη μορφή ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ήταν ο Σμυρνιός ζωγράφος και φωτογράφος Γιώργος Προκοπίου, που τράβηξε πολλές φωτογραφίες στο αλβανικό μέτωπο σαν "πρόπλασμα" για τους πίνακές του. Ο ήδη άρρωστος Προκοπίου, που κοιμόταν σε αντίσκηνο με θερμοκρασίες είκοσι βαθμούς κάτω από το μηδέν, θα πεθάνει στο μέτωπο, στις 20 Δεκεμβρίου 1940, σε ηλικία 64 ετών, ενώ ζωγράφιζε το χιονισμένο Αργυρόκαστρο... Αξίζει να θυμίσουμε τα ονόματα, έστω τα περισσότερα, των φωτογράφων-κινηματογραφιστών εκείνης της περιόδου: Λάζαρος Ακερμανίδης, Πρόδρομος Μεραβίδης, Σπύρος Κοκόλης, Γ. Παπαδούκας, οι τρεις αδελφοί Μεγαλοκονόμου (Κωνσταντίνος, Μανώλης και Χαράλαμπος), Βασίλης Τσακιράκης, Τάκης Φλώρος, Ιωάννης Νισυρίου, Κυριάκος Κουρμπέτης, Δημήτρης Φωτεινόπουλος, Τάκης Τριανταφύλλου, Τάσος Μελετόπουλος, Σπύρος Τράνακας, αλλά και οι Δημητροκάλης, Ράφας, Μαλαβίτης...
Και οφείλουμε να σταθούμε στην κορυφαία κινηματογραφική απόπειρα να αποτυπωθούν οι "ηρωικές και πένθιμες" μέρες του αλβανικού μετώπου: Είναι ο «Ουρανός» του Θεσσαλονικιού σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλου, που γυρίστηκε το 1962 και έχει αναγνωριστεί ως μία από τις κορυφαίες στιγμές του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινηματογράφου, πλάι στην αριστουργηματική "Αρπα της Βιρμανίας" του Ιάπωνα Κον Ιτσικάουα, ή τους "Σταυρούς στο μέτωπο" του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Ο Τάκης Κανελλόπουλος δεν ενδιαφέρεται να δηλώσει σαφώς το χρονικό πλαίσιο, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για το 1940. Παρά τις διαμαρτυρίες του, οι παραγωγοί έβαλαν στην ταινία εμβόλιμες σκηνές επικαίρων από τον πόλεμο του ʼ40, θέλοντας να δώσουν μια "επίσημη" πατριωτική διάσταση... Γι`αυτό το αντιπολεμικό και αντιηρωικό αριστούργημα, που το σενάριό του συνυπογράφει ο λογοτέχνης Γιώργος Κιτσόπουλος, στρατιώτης και ο ίδιος στον πόλεμο της Αλβανίας, ο Ηλίας Πετρόπουλος έγραφε το 1963 στο περιοδικό «Διάλογος»: «Στον 'Ουρανό' δεν έχουν θέση οι αξιωματικοί, ο δε εχθρός είναι αδιάφορος και ασφαλώς εξίσου δυστυχής [...] Ο δάσκαλος πέθανε από βαρύ τραύμα και παγωνιά, ο λοχίας σκοτώθηκε σε επίθεση, ο Στράτος αυτοκτόνησε από φιλότιμο και τον Γιάγκο τον πυροβόλησαν δίπλα σʼ ένα ρυάκι [...] Ο Τάκης Κανελλόπουλος ξεφεύγει με ευστροφία τα φτηνών εφέ του μοντάζ, ομιλεί ευκρινώς την ελληνική, μάχεται την ηθογραφία, γνωρίζει πώς περπατούν στο χιόνι, πώς υπομένουν το κρύο, πόσο επιβάλλεται η φύση, τι σημαίνει σιγή, ποτάμι, άνοιξη..."

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Φελίππα(ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ -ΠΑΤΡΩΝΟΥ)ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ!!


 Φελίππα    Όλο το ασκέρι, με τα  Datsun φορτωμένα τσαντίρια, μπακίρια, γέρους, γυναίκες παιδιά και βρέφη, κατευθύνθηκε σε μια αλάνα, έξω από ένα χωριό, πολύ κοντά ωστόσο στην παρακείμενη πόλη. Νομάδες όλη τους τη ζωή, γύριζαν από τόπο σε τόπο, από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη. Αλλού φρόντιζαν να ξεκαλοκαιριάζουν, σε πιο ήπια κλίματα προσπαθούσαν να περάσουν τους κρύους μήνες του χειμώνα.

   Ταξίδευαν συνήθως οικογένειες, με την ευρύτερη σημασία της λέξης: Παππούδες, παιδιά, αδέλφια, ξαδέλφια, ξεπερνούσαν συνολικά τα εκατό άτομα. Οι γέροντες ήταν αυτοί που αποφάσιζαν πότε και προς τα πού θα μετακινούνταν. Μόλις έβρισκαν το κατάλληλο σημείο, έστηναν τα τσαντίρια, χωρίζονταν σε σπιτικά, γονείς παιδιά και, αν υπήρχαν ηλικιωμένοι που είχαν μείνει μόνοι, μαζί κι αυτοί·και έπιαναν δουλειά.

   Οι άντρες στη γύρα, προσφέροντας κάθε είδους εργασία. Οι γυναίκες πουλώντας κιλίμια και πανέρια. Τα παιδιά στέκονταν σε διάφορους πολυσύχναστους δρόμους και άρχιζαν τη διακονιά.

   Ο Φελίππα, ένα ισχνό και καχεκτικό αγόρι, γύρω στα εφτά, είχε στηθεί   στο σταυροδρόμι που οδηγούσε από τη μια μεριά στην εκκλησία και από την άλλη στο σχολείο. Κίνηση μεγάλη, ο ίδιος ό,τι έπρεπε για να κινήσει τον οίκτο των περαστικών· το μεροκάματο από τα καλύτερα.

   Συνεσταλμένο παιδάκι, αλλά το μάτι του έπιανε κάθε κίνηση στους δύο δρόμους. Δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα ο κόσμος που πηγαινοερχόταν προς τη μεριά της εκκλησίας. Το σχολείο ωστόσο, με όλα εκείνα τα συνομήλικα παιδιά, που πότε εξαφανίζονταν μέσα στο κτίριο και πότε, έπειτα από αρκετή ώρα χυμούσαν στο προαύλιο όλο φωνές και γέλια, ήταν γι αυτόν ένας μυστήριος χώρος που λαχταρούσε να γνωρίσει από κοντά.

   Άρχισε λοιπόν, δειλά- δειλά, να πλησιάζει στο προαύλιο· δεν ήταν άλλωστε περιφραγμένο, και όταν τα παιδιά μπαίναν μέσα, από τα παράθυρα του ισογείου να προσπαθεί να ακούσει, και, σκαρφαλώνοντας  μέχρι εκεί που έφταναν τα πόδια, να δει, τι έκαναν τόση ώρα σ` αυτό το κτίριο.

   Σε μια τέτοια προσπάθεια τον εντόπισε ο δάσκαλος της τάξης. Πλησίασε, άνοιξε το παράθυρο και ρώτησε ήρεμα, τι έκανε εκεί. Του απάντησε ένας κατακόκκινος από ντροπή Φελίππα, ότι θα ήθελε πολύ να είναι  ένα από τα παιδιά της τάξης.. Να ακούει και να βλέπει από κοντά, όλα όσα μάθαιναν οι άλλοι.

.  Συγκινήθηκε ο δάσκαλος με την ευαισθησία του μικρού. Του επέτρεψε να καθίσει σε ένα θρανίο στην άκρη, και να μην μιλάει. Ο κόσμος όλος άλλαξε με μιας για το μικρό τσιγγανάκι. Ξέχασε και σταυροδρόμι και ζητιανιά. Όταν το μεσημέρι γύρισε σπίτι με άδεια χέρια, δεν ήξερε από τη χαρά του πώς να αφηγηθεί τη σχολική περιπέτεια. -Μάμα, έλεγε με κομμένη την ανάσα., Πήγα σχολείο, ο δάσκαλος με πήρε μέσα και μ` έβαλε να καθίσω σε θρανίο! Η μάμα δεν καταλάβαινε και πολύ, τι έλεγε το! στερνοπαίδι της.

   Επέστρεψε αργά το απόγευμα και ο πάπα, το ίδιο τροπάρι ο Φελίππα.

-Πάπα, πήγα σχολείο, ο δάσκαλος με πήρε μέσα και μ` έβαλε να καθίσω σε θρανίο!  Κοιτάχτηκαν οι γονείς απορημένοι, και την άλλη μέρα, πρωί-πρωί  βρέθηκαν στο σχολείο, με τον Φελίππα να τρέχει πίσω τους.

   Είδε ο δάσκαλος τους τσιγγάνους, αναγνώρισε το μικρό αγόρι και τους πλησίασε. Τους εξήγησε τι έκανε ο Φελίππα, πώς τον έβαλε στην τάξη και πόσο ενδιαφέρον έδειξε για το σχολείο. Συνέχισε λέγοντάς τους, ότι θα μπορούσαν με πολύ απλές διατυπώσεις να το γράψουν στην πρώτη τάξη και να το αφήσουν να μάθει γράμματα· κερδισμένο θα ήταν το παιδί..

   Έφυγαν παίρνοντας μαζί τους τον Φελίππα. Παρακαλούσε εκείνος σ` όλη τη διαδρομή- θα ζητιανεύω το απόγευμα, μάμα- πάπα, ως αργά το βράδυ, άσετέ με να πάω σχολείο!...Κάμφθηκε σχετικά εύκολα ο πάπα, αντιρρήσεις έφερε η μάμα.... Στο τέλος όμως, και αφού επί μια βδομάδα εξακολουθούσε να μη φέρνει δεκάρα τσακιστή στο σπίτι, αναγκάστηκε να δεχτεί τη λύση, που ο ίδιος ο Φελίππα είχε προτείνει.

   Του φόρεσαν τα καλά του, μέχρι και παπούτσια με κάλτσες έβαλε· του πήραν μία σάκα με μολύβια και τετράδιο και άρχισε η μαθητική ζωή. Καθόλου εύκολη. Οι συμμαθητές τον απέφευγαν, πολλοί τον κορόιδευαν κιόλας. Για τον Φελίππα, το μόνο που είχε σημασία ήταν το σχολείο και ο δάσκαλος. Ο οποίος πολύ σύντομα διαπίστωσε, ότι επρόκειτο για ένα πολύ έξυπνο και προικισμένο παιδί. Πρώτο σε όλα.

   Μετά το σχολείο, έτρεχε στο σταυροδρόμι και έπιανε δουλειά. Δεν είχαν λόγο να παραπονεθούν ούτε η μάμα και ο πάπας, ούτε ο δάσκαλος.

   Είχαν όμως λόγο οι γονείς των άλλων μαθητών, Δεν το χωρούσε το μυαλό τους, πώς ένα τσιγγανάκι, και μάλιστα ζητιανάκι, είχε περάσει γυαλιά στα δικά τους καλομαθημένα παιδιά.   Άρχισε τότε ένας ύπουλος πόλεμος. Να φύγουν οι τσιγγάνοι απ` το χωριό τους, βρωμίζουν τον τόπο·   έγιναν μάλιστα και καταγγελίες για μικροκλοπές.

    Η διαμάχη πήρε διαστάσεις. Έφτασε μέχρι τις αρχές της πόλης, και πριν καλά-καλά καταλάβουν τιγινόταν, φόρτωσαν οι τσιγγάνοι τα πράματα και τη φαμελιά τους και πήραν το δρόμο για άλλους τόπους.

   Ο Φελίππα παρακαλούσε και ικέτευε: Μάμα, πάπα, άσετέ με εδώ εμένα, να τελειώσω την τάξη!..Θα δουλεύω και θα ζω! Παρακαλώ σας, πολύ-πολύ! Μάμα, πάπα...

    Την επόμενη εβδομάδα είδε ο δάσκαλος μια αναγγελία για την εξαφάνιση επτάχρονου Αθίγγανου, κάπου ανάμεσα σε δυο χωριά στον κάμπο της Θεσσαλίας...

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Ο Κ. Βάρναλης για την εθνική επέτειο


Ξεφυλλίζοντας τον “Ρίζο της Δευτέρας” του 1947: Ο Κ. Βάρναλης για την εθνική επέτειο..
 
Η βουβή επέτειος.
 Γιορτή και λαός.

H 28 του Οχτώβρη είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό λαό – και μέρα ντροπής για τους προδότες του. Κι όμως ετούτοι γιορτάζουνε το “αλβανικό έπος”. Και πάλι χωρίς το λαό. Και πάλι με φράχτη γύρω τους τα όπλα -για να τους φυλάνε όταν πηγαίνουν στην τελετή – να φυλάνε από το λαό τους εχθρούς του λαού.
       Το τι νόημα δίνουνε στον όρο “αλβανικό έπος” οι φυγάδες του “έπους” φαίνεται από το νόημα που δίνουνε σε κάτι ανάλογες και παράλληλες ορολογικές απάτες όπως π.χ “απελευθέρωση”, “ανεξαρτησία”,”δημοκρατία”, “αμερικάνικη βοήθεια”, “πνευματική ελευθερία” κλπ. Το ουσιαστικό περιεχόμενο των λέξεων είναι διαμετρικά αντίθετο με την ετυμολογική τους σημασία.
       Αλλά το νόημα, που έδινε η 4η Αυγούστου στο “αλβανικό έπος”, μας το εξήγησε τότες με τρόπον επίσημον ο τότε διευθυντής της Ασφαλείας κ. Παξινός. Ενώ δηλαδή ο ελληνικός λαός γυμνός και άοπλος, εγκαταλειμμένος από τους “αρχηγούς” του χτύπαε στο μέτωπο και μπροστά και πίσω του τους εχθρούς της ελευθερίας του, τους φασίστες, οι αρχηγοί του ελληνικού φασισμού ετοιμάζανε στην πρωτεύουσα την παράδοση του λαού – γιατί η συνθηκολόγηση του μετώπου δεν ήταν παράδοση του στρατού μονάχα (των 200 χιλιάδων ανδρών), αλλά ολάκερου του ελληνικού λαού (των 7 εκατομμυρίων).
       Ο μοναρχοφασισμός που είπε το μαύρο του “όχι”, μονάχα για τον τύπο, κοίταε από την πρώτη στιγμή πώς θα έσωζε όχι την “πατρίδα”, παρά το καθεστώς του. Πώς θα περνούσε τον ελληνικό λαό από τα δικά του χέρια στα ξένα χέρια,χωρίς ο μεσίτης να χάσει ούτε την ηγεσία του λαού, ούτε τα κέρδη του απ΄αυτόν.
       Η συνθηκολόγηση του μετώπου δεν ήτανε πράξη ανωτέρας βίας παρά θεληματική συμμαχία με τον εχθρό εναντίον του λαού. Και κανένας από τους μεταδεκεμβιανούς κυβερνήτες δεν αμφιβάλλει πως στην σημερινή επέτειο δεν γιορτάζεται το “αλβανικό έπος”, παρά η “συνθηκολόγηση” και η συνεργασία με τον εχθρό. Αν τότε ο ελληνικός λαός νικούσε ως το τέλος τους εχθρούς κι έσωζε την ελευθερία του, οι σημερινοί συνεχιστές της 4ης Αυγούστου, τη σημερινή επέτειο θα την είχανε ημέρα “εθνικού πένθους”.
       Λοιπόν. Τότες κ’ εμείς οι αριστεροί δημοσιογράφοι και διανοούμενοι πήραμε στα σοβαρά (όπως κι ο λαός) τον πόλεμο κατά των “βαρβάρων επιδρομέων”. Και γράφαμε πύρινα άρθρα εναντίον τους- εναντίον του “φασισμού”. Μα το είπαμε: ο δικός μας ο φασισμός, τέκνο και ομοίωμα του ιταλικού και του γερμανικού, δεν του καλάρεσε να βρίζουμε το “σύστημα”. Κι ένα βράδυ (χειμώνας ήτανε) μας μαζέψανε στη Γενική Ασφάλεια τους ξεροκέφαλους αριστερούς που χαλούσαμε τη “δουλειά”. Ήτανε (όσο θυμάμαι) ο Καρβούνης, ο Κορδάτος, ο Κορνάρος, ο Πανσέληνος, ο Μέξης, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος. Και ξαφνικά για λίγες ώρες μονάχα μας φέρανε ωραίον, κομψόν και γόητα, με ύφος “υπεράνω όλων” μας, τον κ. Καραγάτση. Μα ως το βράδυ τον αφήσανε.
       Το άλλο βράδυ μας ξαναπήγανε στη Διεύθυνση της Γεν. Ασφαλείας, όπου μας παρουσιάσανε στον κ. Παξινό. Εκεί πήραμε το “πρώτο βάπτισμά” μας στο νόημα του “αλβανικού έπους”. Ο κ. Διευθυντής, κοφτά και μελετημένα μας είπε να μην κάνουμε τον έξυπνο στα άρθρα μας βρίζοντας το φασισμό (έτσι βρίζαμε έμμεσα και την 4η Αυγούστου. Και σ’ αυτή την άποψη δεν είχε άδικο ο κ. Διευθυντής) και πως δεν φταίει καθόλου ο φασισμός για τον πόλεμο.
       Με άλλα λόγια, εννοούσε πως έφταιγε ο ιταλικός λαός που μας μισούσε ή που είχε καταχτητικές βλέψεις, λες κ’ οι λαοί αισθάνονται ή ενεργούνε μοναχοί τους κ’ είναι υπεύθυνοι αυτοί για ό,τι αγαπούνε ή μισούνε και για ό,τι κάνουνε -όπως τα ομαδικά εγκλήματα εναντίον των αμάχων.
       Κι αφού μας ενουθέτησε και μας έκανε προσεχτικούς για το μέλλον μάς άφησε “λέυτερους”, δηλ. μας “εδέσμευσε” τη σκέψη και τη γλώσσα. Έπρεπε δηλ. κ’ εμείς να βοηθήσουμε τον ξένο φασισμό να κατεβεί και να θρονιαστεί άνετα στην Ελλάδα δίπλα στο ντόπιο.
       Κάτι ανάλογο μου είπε μια μέρα κι ο διευθυντής της εφημερίδας, που εργαζόμουνα τότες. Έγραφα μια ιστορία (επί διόμισυ μήνες) της διαφθοράς και απανθρωπίας των πολιτικών ηθών της Ρώμης από το Σύλλα και πέρα. Η περίσταση και η πεποίθησή μου με κάνανε να χρωματίζω κάπως ζωηρότερα τα πρόσωπα και τα πράγματα και να τα χαρακτηρίζω με τον ίδιο τρόπο – κυρίως την αρπαχτικότητα και τη φιλοχρηματία των ισχυρών της “αιώνιας πόλεως”: Σύλλα, Κράσσου, Οκταβίου, Κικέρωνα, Σενέκα κλπ.
       Ο διευθυντής μου λοιπόν με κάλεσε και μου λέγει¨
  -Είπαμε να βρίζεις τους Ρωμαίους, αλλ’ όχι και τους πλουτοκράτες! Δυστυχώς οι περισσότεροι αναγνώστες μας (της Κηφησιάς) είναι πλουτοκράτες.
  -Μα εγώ βρίζω, του απάντησα γελώντας, τους τότε Ρωμαίους πλουτοκράτορες, όχι τους τώρα Έλληνες πλουτοκράτες. Εκείνοι ήταν τέρατα. Οι δικοί μας είναι εντάξει : πατριώτες και καλοί χριστιανοί…
       Μ’ άλλα λόγια οι δυο διευθυντές της Ασφαλείας και της αστικής εφημερίδας, θέλανε ο πρώτος να μη βρίζουμε τους εξωτερικούς εχθρούς κι ο δεύτερος τους εσωτερικούς. Ας χάνεται η πατρίδα, αλλ’ όχι το σύστημα. Θέλετε τώρα άλλην εξήγηση του τι σημαίνει γι’ αυτούς ο όρος “αλβανικόν έπος”;
      Όταν λοιπόν οι εχθροί του λαού ξηγιούνται με τόση ειλικρίνεια, τότε γιατί ο λαός να μην έχει το δικαίωμα να τους τα λέει κι αυτός από την καλή; Θα πείτε δεν τον αφήνουν. Θα τον αφήσουν! Κι αν τώρα ο λαός τιμά ανεπίσημα αυτήν την επέτειο, θα έρθει η μέρα σύντομα, που θα την γιορτάζει επίσημα κι όπως της αξίζει.


Το παραπάνω χρονογράφημα του Κώστα Βάρναλη δημοσιεύτηκε στο “Ρίζο της Δευτέρας”, το δευτεριάτικο φύλλο του Ριζοσπάστη στις 27 Οκτωβρίου 1947. Θυμίζουμε ότι οι αρχές απαγόρευσαν την έκδοση Ριζοσπάστη στις 18 Οκτώβρη του 1947 , το δευτεριάτικο όμως φύλλο συνέχισε την έκδοσή του ως “εβδομαδιαία δημοκρατική εφημερίδα του λαού- Πολιτική, Οικονομική, Φιλολογική και Σατιρική”, με διευθυντή και υπεύθυνο έκδοσης τον Μανώλη Γλέζο, μέχρι τις 22 Δεκέμβρη του 1947.
 Η συνέχιση της έκδοσης του Ριζοσπάστη έστω και μ’ αυτόν το τρόπο, αλλά και η ίδια η προσωπικότητα και ο ηρωισμός του Γλέζου, είχε ενοχλήσει τις εθνικόφρονες φυλλάδες της εποχής, που προσπαθούσαν να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ και να υποβαθμίσουν ακόμα και την αποκαθήλωση της σβάστικας από την ακρόπολη από τους Μ. Γλέζο και Λ. Σάντα. Ο ίδιος ο Γλέζος με “επιστολή” του στον Ρίζο, περιγράφει την λυσσαλέα επίθεση της “Εστίας” της εφημερίδας των αδερφών Κύρου:

Απάντηση σε σχόλιο της “Εστίας”
 Αγαπητέ “Ρίζο της Δευτέρας”
 Η κυράτσα του φασισμού σε ένα τελευταίο της σημείωμα για τις σχέσεις μου με τον “Ριζοσπάστη”, διεστραβλώνοντας γκαιμπελικώτατα τα γεγονότα, νομίζει ότι βρήκε το “σημείο” για να χύσει το αντικομμουνιστικό της δηλητήριο.
 Δυστυχώς όμως για τους αδ. Κύρου και τα δύο γράμματα του σ. Ν Ζαχαριάδη από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας είναι τόσο πεντακάθαρα για την πολιτική του ΚΚΕ και βρήκαν τέτοια απήχηση στο λαό, ώστε το “δηλητήριο” που έρριξαν μέσα στις ψυχές των νέων- και στα παιδιά τους και σε μένα- να μετουσιωθεί σε ένα άφθαστο αντιφασιστικό και εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Γελιέται λοιπόν αν νομίζει πως “πιάνει” το κόλπο της για “συνεργασία”.
 Όσο για το αν ήταν “αφρούρητος τότε” ή όχι η Ακρόπολη, νομίζω ότι κάνουν λάθος. Μάλλον δεν υπήρχαν καν Γερμανοί στην Αθήνα, κι αν υπήρχαν αυτό θα ήταν ασφαλώς…παραίσθηση. Αλλά γιατί να υπενθυμίζω στην “Εστία” εκείνες τις ευτυχισμένες ημέρες;
 Τέλος ας γνωρίζουν οι Κύρου πως η δίχρονη αγνή και έντιμη δουλειά μου σαν δημοσιογράφου στην υπηρεσία του λαού, ούτε θέλει ούτε έχει ανάγκη από τα ανέντιμα, κίτρινα και φασιστικά τους πιστοποιητικά που τόσο ανεξέλεγκτα τα πλασάρουν. Ας κάνουν αυτή την δουλειά για τον εαυτό τους. Τους χρειάζονται εξ άλλου για τους νέους αφέντες.
 Μ. Γλέζος
 Υ.Γ Ξέχασα και κάτι. Μια από τις έντιμες δημοσιογραφικές τους δουλειές ήταν να περιμένουν το κλείσιμο του “Ριζοσπάστη” για να κάνουν την επίθεσή τους. Το σημείωμα τους γράφτηκε στις 21 τρ.
   O ίδιος.

Πως εμφανίζεται η σχολική φοβία

Πως εμφανίζεται η σχολική φοβία
 
Η πλειονότητα των παιδιών έχει γενικά μία θετική στάση προς το σχολείο. Ορισμένα όμως παιδιά νιώθουν έντονους και αδικαιολόγητους φόβους για το σχολικό περιβάλλον.
Το νευρωσικό αυτό σύνδρομο γνωστό ως σχολική φοβία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε φάση της σχολικής ζωής και αφορά περίπου το 8% του μαθητικού πληθυσμού. Η φοβία συνήθως εμφανίζεται στη Β τάξη του δημοτικού και επηρεάζει περισσότερο τα κορίτσια.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τη σχολική φοβία με τις αρνητικές αντιδράσεις που εκδηλώνει το παιδί όταν πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο. Ο φόβος για το άγνωστο στην αρχή της σχολικής ζωής είναι απολύτως φυσιολογικός και η άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο συνήθως υποχωρεί μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Ούτε όμως πρέπει να θεωρούμε κάποιους πραγματικούς και συγκεκριμένους φόβους που εκδηλώνει το παιδί για το σχολείο ως φοβία , όπως ο φόβος για κάποιο συμμαθητή του που το κακομεταχειρίζεται ή ο φόβος για κάποιο διαγώνισμα.

Η σχολική φοβία χαρακτηρίζεται από έντονο ψυχικό άγχος για το σχολείο που δεν δικαιολογείται από τα πραγματικά γεγονότα και εκφράζεται ως απέχθεια προς το σχολικό περιβάλλον. Στις επόμενες ηλικίες πιθανότατα θα εκδηλωθεί ως φυγή από επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις και ευθύνες.

Η φοβία για το σχολείο μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους:

• απροθυμία, διστακτικότητα ή και κατηγορηματική άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο
• συμπτώματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς λίγο πριν φύγει το παιδί για το σχολείο όπως εκρήξεις θυμού, επιθετικότητα
• άρνηση του παιδιού να φάει το φαγητό του ή ιδιοτροπίες στο φαγητό του
• ψυχοσωματικές διαταραχές όπως πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, εμετοί, ενούρηση, εγκόπρηση, νυχτερινοί εφιάλτες
• πολλές δικαιολογίες που προβάλλει το παιδί για να μην πάει σχολείο, όπως ότι ο δάσκαλος είναι κακός, τα μαθήματα είναι βαρετά και δύσκολα, οι συμμαθητές του δεν το θέλουν, γεγονότα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Γενικότερα τα παιδιά που είναι πιο επιρρεπή στο να απουσιάζουν από το σχολείο είναι τα παιδιά που είναι φοβισμένα και συνεσταλμένα όταν είναι έξω από το σπίτι και μακριά από τους δικούς τους. Ωστόσο εκδηλώνουν εντελώς αντίθετη συμπεριφορά μέσα στο σπίτι. Είναι πολλές φορές πεισματάρικα και απαιτητικά με τους γονείς τους και έχουν μεγάλη ισχυρογνωμοσύνη. Το κύριο χαρακτηριστικό των παιδιών που αρνούνται να πάνε στο σχολείο είναι το έντονο άγχος καθώς πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε διάφορες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν εκτός σπιτιού.
Βασική αιτία της σχολικής φοβίας θεωρείται πως είναι η εκδήλωση ενός μόνιμου άγχους αποχωρισμού. Γενικότερα το παιδί από την αρχή της ζωής του αναπτύσσει μία σταθερή συναισθηματική σχέση (προσκόλληση) αρχικά με τη μητέρα του και αργότερα με τα άλλα πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός του.

Δύο χαρακτηριστικές αντιδράσεις προσκόλλησης είναι το άγχος προς τα ξένα πρόσωπα που εμφανίζεται περίπου στον 7ο μήνα και σταδιακά υποχωρεί ως τον 15ο μήνα και το άγχος του αποχωρισμού που νιώθει το παιδί όταν αποχωρίζεται το πρόσωπο με το οποίο έχει αναπτύξει προσκόλληση που εμφανίζεται γύρω στον 11ο μήνα και εξαφανίζεται περίπου στον 18ο μήνα.

Στις οικογένειες που η μητέρα είναι υπερπροστατευτική, το παιδί δεν ενθαρρύνεται να γίνει αυτόνομο και να αποκτήσει πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να εξαρτάται έντονα από τη μητέρα του. Σε μία τέτοια σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ μητέρας και παιδιού ,το άγχος του αποχωρισμού αντί να εξαφανιστεί μετά τον 1 ½ πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, γίνεται μόνιμο και συνεχώς αυξάνεται. Η ένταξη του παιδιού στο σχολείο αποτελεί απειλή για αυτή την ιδιαίτερη σχέση μητέρας -παιδιού, με αποτέλεσμα τόσο η μητέρα όσο και το παιδί να νιώθουν έντονο άγχος και ανασφάλεια. Η υπερπροστατευτική μητέρα στη σκέψη πως το παιδί θα φύγει μακριά της νιώθει μοναξιά και ψυχικό κενό και κρατάει το παιδί συναισθηματικά δέσμιο και στην ουσία αποθαρρύνει το παιδί της να πάει στο σχολείο αφού δέχεται με προθυμία οποιαδήποτε κατάσταση βοηθήσει το παιδί της να παραμείνει στο σπίτι. Ανάλογη είναι και η αντίδραση του εξαρτημένου παιδιού.

Το άγχος του αποχωρισμού λοιπόν μετατοπίζεται από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η απομάκρυνση από το σπίτι και τη μητέρα σε ένα ουδέτερο αρχικά ερέθισμα που είναι το σχολείο με αποτέλεσμα το παιδί να εκδηλώνει σχολική φοβία. Η φοβία αυτή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλωθεί όταν συνυπάρχουν και δυσμενείς συνθήκες στο σχολείο (αυστηρός δάσκαλος, τάξεις με πολλά παιδιά).
Η σχολική φοβία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με μία πολύπλευρη και συντονισμένη θεραπευτική αγωγή που να περιλαμβάνει διορθωτική διδασκαλία αλλά και κατάλληλη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία που θα απευθύνονται τόσο στο ίδιο το παιδί όσο και στα άλλα πρόσωπα του άμεσου ή έμμεσου περιβάλλοντος του.

Εύα Ν. Τσώλη, Ψυχολόγος, εξειδίκευση στην αξιολόγηση και αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών
evatsoli2@gmail.com
Πηγή: ygeianews.gr

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση των Σωματείων και των Φορέων της Φλώρινας

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση των Σωματείων και των Φορέων της Φλώρινας για την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση της Παιδείας.
Τα μέλη των…
ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης της Φλώρινας, εκφράζουμε την αντίθεση μας και διαμαρτυρόμαστε έντονα για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία οδηγεί σε απαράδεκτη αύξηση της τιμής του. Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με τη δραματική περικοπή της χρηματοδότησης για την Παιδεία, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε διακοπή της θέρμανσης όλων των σχολείων της περιοχή μας.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι ακόμα μίααπαράδεκτη ενέργεια της Μνημονιακής Κυβέρνησης, βάσει του οργανωμένου από την Τρόικα σχεδίου, με μόνο σκοπό την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας (υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, υγείας και όλων των κοινωνικών παροχών) – ως και κατάρρευση του κοινωνικού κράτους -, η οποία σε συνδυασμό με την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων οδηγεί στην εξαθλίωση μας ως πολίτες.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης μία δίκαιη και ευνομούμενη πολιτεία, έχει αυξημένο το χρέος να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους θεσμούς της κοινωνικής πρόνοιας (παιδεία, υγεία, μέριμνα…) και σε καμία των περιπτώσεων να τους καταργήσει. Το αντίθετο συνιστά κατάφορα εγκληματική πράξη και εθνική προδοσία.
Προτείνουμε όσον αφορά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, την αποφορολόγησή του από ΕΦΚ, ΦΠΑ και κάθε άλλη επιβάρυνση και την διάθεση του στα σχολεία όλων των βαθμίδων στην αποφορολογημένη αυτήν τιμή.
Καλούμε όλους τους Γονείς και Κηδεμόνες των Δημοτικών Σχολείων της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στην κινητοποίηση των Σωματείων και Φορέων για το πετρέλαιο.
Την Τρίτη 30 και Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 σας καλούμε να μη στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο, αλλά να τα πάρετε μαζί σας στις μαζικές κινητοποιήσεις. Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου όλοι στην πλατεία Μόδη και την Τετάρτη 31 πηγαίνουμε να διαμαρτυρηθούμε στην Αθήνα μαζί με τα παιδιά μας.
(Πάρτε μαζί σας και χειμωνιάτικα σκουφιά, κασκόλ, γάντια και κουβερτάκια για να τα φορέσουν τα παιδιά μας, και με αυτόν τον τρόπο να τους δείξουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να συμβεί κάτι αντίστοιχο στα σχολεία μας).
Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας και να έρθουν να συμπορευτούμε στο δίκαιο αγώνα μας.
Θεωρούμε ότι ως Γονείς και Κηδεμόνες παιδιών σε τέτοιες ευαίσθητες ηλικίες πρέπει να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις κατά της μνημονιακής επιβολής από την Τρόικα και να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.
Το χρωστάμε στα παιδιά μας.
ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων :
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
1ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
2ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
3ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
6ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
florineanews.blogspot.gr

Σημάδια άγχους στην κρίση και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Ημερομηνία: 27/10/2012
Έρευνες γύρω από τα σημάδια του άγχους ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια και το left.gr κατ'αποκλειστικότητα σας τις παρουσιάζει, μαζί με μια εμπεριστατωμένη πρόταση αντιμετώπισης.Σημάδι 1: Απώλεια μαλλιών. Συχνά συμβαίνειι έπειτα από εξαγγελίες νέων μέτρων, απολύσεων λόγω κρίσης ή τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Χαρακτηριστικές φράσεις: "Άνοιξα τον λογαριασμό, κοίταξα μέσα και τι να δω! Καράφλιασα"
Σημάδι 2: Ρινορραγία. Συμβαίνει συχνά σε καταστάσεις κοινωνικού αναβρασμού, όπου δημόσιοι υπάλληλοι με κανιβαλιστικές τάσεις επιτίθενται σε διαδηλωτές. Μετά τα δελτία ειδήσεων, κυρίως των 8, ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι με τις σπασμένες μύτες καταστρέφουν τον τουρισμό.

Σημάδι 3: Απώλεια μνήμης. Συμβαίνει όταν ξεχνάς την κοινωνική σου κατάσταση, την ιστορία σου και το παρελθόν σου και ψηφίζεις νεοναζί που δολοφονούν ανθρώπους εξίσου φτωχούς με σένα.

Σημάδι 4: Υπερβολική εφίδρωση. Συμβαίνει όταν για να πληρώσεις τη ΔΕΗ τρέχεις όλη μέρα γιατί κάνεις τρεις και τέσσερις δουλειές. Συνοδεύεται από έντονη τριχόπτωση (βλ. σημάδι 1).

Σημάδι 5: Εμετός. Η έντονη ανάγκη να βγάλεις τα σωθικά σου όταν παρακολουθείς τα δελτία ειδήσεων των 8, το χιούμορ των παιδιών του ΣΚΑΙ, το Μιχαλολιάκο και την παρέα του ή μια σειρά δημοσιευμάτων περί "των δύο άκρων". Συχνές φράσεις: "Άλλαξε κανάλι, θα ξεράσω".

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος σας:
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Δυσορθρογραφία

Δυσορθρογραφία


Η δυσορθογραφία είναι μία ειδική μαθησιακή δυσκολία που εμφανίζεται σε παιδιά που κάνουν πολλά ορθογραφικά λάθη τόσο στο θέμα όσο και στις καταλήξεις των λέξεων. Συχνά τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσλεξία (δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή) παρουσιάζουν ταυτόχρονα προβλήματα και στην ορθογραφία ωστόσο η δυσορθογραφία μπορεί να υφίσταται και μόνη της χωρίς να συνοδεύεται από διαταραχές στην αναγνωστική ικανότητα.

Τα άτομα με δυσορθογραφία, δυσκολεύονται κυρίως να κατανοήσουν τους γραμματικούς κανόνες, να βάλουν δηλαδή κάθε λέξη σε μία λογική κατηγορία σύμφωνα με το μέρος του λόγου που ανήκει, το γένος, την πτώση και τον αριθμό και να εφαρμόσουν έτσι σωστά τον ορθογραφικό κανόνα. Αδυνατώντας λοιπόν να εφαρμόσουν τον κανόνα ενώ μπορεί να τον γνωρίζουν δεν μπορούν να τον γενικεύσουν και να τον χρησιμοποιήσουν στον γραπτό τους λόγο.

Τα παιδιά με την ειδική αυτή μαθησιακή διαταραχή εκτός από τη δυσκολία που έχουν στην κατανόηση των γραμματικών χαρακτηριστικών κάνουν συνήθως δύο τύπους ορθογραφικών λαθών:
α) τα λάθη ακουστικού τύπου όπου τα παιδιά έχουν δυσκολία στην ακουστική διάκριση των ήχων και στη σειρά διαδοχής τους (αγρός αντί αργός)
β) τα λάθη οπτικού τύπου όπου τα παιδιά έχουν δυσκολία στην οπτική διάκριση των χαρακτηριστικών των γραμμάτων ( βέλω αντί θέλω)


Αναλυτικότερα τα λάθη των παιδιών με δυσκολίες στην ορθογραφία είναι τα εξής:
 • ορθογραφικά λάθη θέματος και καταλήξεως των λέξεων (δεν μπορούν να θυμηθούν τους κανόνες ορθογραφίας)
 • αντικαταστάσεις δίψηφων συμφώνων που μοιάζουν ακουστικά μεταξύ τους (τσάκι αντί τζάκι)
 • παραλείψεις γραμμάτων, συλλαβών και καταλήξεων (ξύστα αντί ξύστρα)
 • αντικαταστάσεις ομόηχων άρθρων, ουσιαστικών, επιθέτων και ρημάτων (τον αντί των, σκηνή αντί σκοινί, πολλή αντί πολλοί, παίρνω αντί περνώ)
 • αντικαταστάσεις σωστών γραμμάτων σε λάθος σειρά (πνάω αντί πάνω)
 • αντιστροφές γραμμάτων ή λέξεων (3 αντί ε, σκιτάπι αντί σπιτάκι)
 • προσθέσεις ή παραλείψεις γραμμάτων στις λέξεις (τελειώνιω ή τελιώνω αντί για τελειώνω)
 • φωνητική γραφή των λέξεων (γράφουν τη λέξη όπως ακριβώς την ακούν, απλοποιώντας έτσι τη λέξη οπτικά με το να χρησιμοποιούν τους πιο απλούς φθόγγους π.χ. ορέος αντί ωραίος)
 • ανομοιόμορφα γράμματα, μίξη κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων μέσα στη λέξη
 • μικρές αποστάσεις ανάμεσα στις λέξεις και κόλλημα των γραμμάτων μεταξύ τους ή μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις λέξεις
 • μη χρήση τονισμού στις λέξεις
 • συνεχόμενη επανάληψη των ίδιων λέξεων (και και)
 • γραφή εκτός της γραμμής του τετραδίου

Τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτή την ειδική μαθησιακή δυσκολία χρειάζονται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διδασκαλίας αφού δεν αρκεί η επανάληψη και η εξάσκηση που έχει ανάγκη ένα παιδί που είναι απλώς ανορθόγραφο. Η ειδική διδασκαλία πρέπει να στηρίζεται σε τεχνικές εμπέδωσης των ορθογραφικών κανόνων μέσω της δημιουργίας οπτικών εικόνων και της εφαρμογής μνημονικών τεχνικών. Στόχος είναι να μπορέσει το κάθε παιδί με τη βοήθεια της κατηγοριοποίησης των λέξεων να αυτοματοποιήσει τη γνώση αλλά ταυτόχρονα να μάθει να έχει ενεργό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία επιλέγοντας μεθόδους που θα καλύπτουν τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και πάνω από όλα τις ικανότητές του.


ΠΗΓΗ : www.ygeianews.gr, Εύα Ν. Τσώλη, Ψυχολόγος

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΠΟΤΟΛΜΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 320ΧΛΜ


ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΠΟΤΟΛΜΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 320ΧΛΜ.!
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!
Την ενδέκατη και τελευταία μέρα πορείας προς την Αθήνα, διένυσαν σήμερα Τρίτη (23/10) οι συμμετέχοντες στην Κίνηση Ελπίδας Πολιτών Βόλου, που ξεκίνησαν από το πρωί του Σαββάτου 13/10 για την Αθήνα με τα πόδια.
Από χθες Δευτέρα, η μεγαλειώδης πορεία αντίστασης έχει φτάσει στην Αττική και σήμερα θα μπει στην Αθήνα με κατεύθυνση το Σύνταγμα! Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης 23/10, η Κίνηση Ελπίδας Πολιτών πραγματοποίησε στάση για 45 περίπου λεπτά στο Πεδίο του Άρεως. Σήμερα, θα κατασκηνώσουν στην πλατεία Συντάγματος και θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία πείνας. Εν τω μεταξύ, πρόκειται να παραδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στη Βουλή (βλ. παρακάτω).
Συνοπτικά, η μέχρι σήμερα 11ήμερη πορεία τους έχει ως εξής. Μετά τη διαδρομή από Βόλο προς Ν. Αγχίαλο την πρώτη ημέρα το πρωί και το απόγευμα Ν. Αγχίαλο προς Αλμυρό, τη δεύτερη ημέρα το πρωί έγινε η διαδρομή Αλμυρός – Σούρπη το πρωί και Σούρπη Πελασγία το απόγευμα. Το πρωί της Δευτέρας 15/10 ακολουθήθηκε η διαδρομή από την Πελασγία στον Καραβόμυλο και η διαδρομή από Καραβόμυλο στη Στυλίδα το απόγευμα. Το μεσημέρι της Τρίτης 16/10 έφτασαν στην Αλαμάνα, όπου και κατέθεσαν στεφάνι στη Γέφυρα της Αλαμάνας. Η πορεία τους συνεχίστηκε μετά από 4ωρη περίπου στάση, και έφτασαν στον επόμενό τους σταθμό τις Θερμοπύλες όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες και έγιναν αποδέκτες εκδηλώσεων συμπαράστασης.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας αλλά και σε κάθε σταθμό τους, οι πεζοπόροι γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό και επευφημίες από τους κατοίκους και τους φορείς των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικά στην Ν. Αγχίαλο,στον Αλμυρό, στην Σούρπη αλλά και στην Πελασγία, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εμπορικών συλλόγων, εργαζόμενοι, νέοι και νέες συμμετείχαν συμβολικά (για λίγα χιλιόμετρα) στην πορεία ενάντια στην φτωχοποίηση του λαού και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας!
Τη Δευτέρα, στην Στυλίδα εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και πλήθος κόσμου που ανέμενε επί ώρα την πορεία, εξέφρασε ποικιλοτρόπως την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στους αγωνιστές οδοιπόρους της Μαγνησίας! Το βράδυ της Δευτέρας, η ομάδα των αγωνιστών οδοιπόρων, διανυκτέρευσαν στη Στυλίδα, σε χώρο που παραχώρησε ο δήμαρχος της πόλης, Απόστολος Γκλέτσος.
Η διαδρομή την πέμπτη ημέρα της κινηματικής πορείας (Τετάρτη 17/10) έχει ως εξής: το πρωί η μεγάλη πορεία κινήθηκε από τις Θερμοπύλες προς τον Μώλο, ενώ το απόγευμα οι πεζοπόροι της Μαγνησίας προχώρησαν προς τον επόμενο σταθμό τους, τα Καμένα Βούρλα. Οι συμμετέχοντες μοίρασαν φυλλάδια κατά των μνημονίων και της τρόικας. Επιπλέον στα αυτοκίνητα που συνοδεύουν τους πεζοπόρους υπάρχουν μικροφωνικές εγκαταστάσεις και αφίσες με το κεντρικό σύνθημα: Δεν Χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε!
Σύμφωνα με πληροφορίες της iskra, πολλοί πολίτες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναδείξουν ακόμα περισσότερο το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Την έκτη ημέρα (Πέμπτη 18/10) η πορεία κατά της τρόικας κινείται προς Αγ.Κωνσταντίνο το πρωί και το απόγευμα προς Αταλάντη. Στον Άγιο Κωνσταντίνο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι οι οποίοι υποδέχτηκαν τους αγωνιστές οδοιπόρους με επυφημίες και συνθήματα

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Γρονθοκοπούνται ΕΛΣΤΑΤ και προϋπολογισμός

Γρονθοκοπούνται ΕΛΣΤΑΤ και προϋπολογισμός


Καμιά αξιοπιστία δεν έχουν τα θεμελιώδη στοιχεία του σχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση προ ημερών στη Βουλή

Κουρελόχαρτο χωρίς καμιά αξιοπιστία αποδεικνύεται τελικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Σαμαρά, βάσει στοιχείων που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πως είναι δυνατόν να κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου στο ΄Κοινοβούλιο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, που να υπολογίζει το ΑΕΠ της χώρας το 2012 στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ και να βγαίνει μετά από τρεις εβδομάδες η ΕΛΣΤΑΤ και να μας πληροφορεί ότι το ΑΕΠ μας θα είναι μόνο... 194,7 δισεκατομμύρια; Εχασε η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη 5,3 δισ. ευρώ στο μέτρημα; Εχουν οι κυβερνώντες τόσο αβυσσαλέα άγνοια της τραγικής οικονομικής πραγματικότητας, άρα είναι επικίνδυνοι, ή μήπως ήξεραν την αλήθεια, αλλά μεταχειρίστηκαν το προσχέδιο σαν προπαγανδιστικό φυλλάδιο και έβαλαν συνειδητά το ψεύτικο νούμερο 200, με το ψηφίο 2 μπροστά, που σε επίπεδο εντυπώσεων διαφέρει σημαντικά από το 194,7 που έχει πλέον μπροστά το ψηφίο 1; Μήπως συνειδητά επιχείρησαν να παραπλανήσουν τους Ελληνες, όπως είναι πιθανότατο, κατά την άποψή μας; Χάριν συζητήσεως και μόνο, ας δεχτούμε ότι όντως είναι τόσο ανίκανοι ώστε να αδυνατούν να υπολογίσουν με ακρίβεια το ΑΕΠ της χώρας για το 2012 δύο μόλις μήνες πριν λήξει ο χρόνος. Πώς δικαιολογείται όμως στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσαν να τοποθετούν το ΑΕΠ του 2011 (προσοχή, του 2011, της χρονιάς που έληξε πριν από εννέα μήνες!) στα 215 δισεκατομμύρια ευρώ και να βγαίνει προχθές η ΕΛΣΤΑΤ και να μας πληροφορεί ότι το ΑΕΠ του 2011 ήταν μόνο... 208,5 δισεκατομμύρια; Εναν χρόνο τώρα είχαν 6,5 δισ. ευρώ μικρότερο ΑΕΠ και δεν το ήξεραν; Αδύνατον να γίνει πιστευτό κάτι τέτοιο. Είναι εξόφθαλμο ότι ήθελαν να μας εξαπατήσουν. Δεδομένου ότι το χρέος, το έλλειμμα κ.λπ. μετρώνται ως ποσοστό του ΑΕΠ, όσο μεγαλύτερο εμφανίζεται το ΑΕΠ τόσο μικρότερο φαίνεται το χρέος ή το έλλειμμα.

Ετσι, ενώ μας είχαν πει ότι το 2011 το χρέος ήταν 165,3% του ΑΕΠ, προχτές μας ξεφούρνισαν ότι τελικά υπερέβαινε το 170% - ήταν 170,6% του ΑΕΠ για την ακρίβεια. Ενώ μας έλεγαν πως το έλλειμμα ήταν 9% του ΑΕΠ, τώρα μας αποκάλυψαν ότι ήταν 9,4% στην πραγματικότητα. Ενώ η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2011 υποτίθεται ότι ήταν 6,9% του ΑΕΠ, τώρα μας διαβεβαιώνουν ότι ήταν 7,1%. Με αυτά τα ανακριβή στοιχεία, πετυχαίνουν δύο στόχους: Πρώτον, επί έναν ολόκληρο χρόνο μας παραμύθιαζαν ότι η κατάσταση είναι λιγότερο κακή από όσο ήταν στην πραγματικότητα. Δεύτερον, εμφανίζουν μικρότερη την επιδείνωση της φετινής χρονιάς! Αλλο πράγμα να βλέπει κανείς ότι από 165,3% του ΑΕΠ το 2011 το χρέος αυξήθηκε σχεδόν κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες και πήγε το 174,8% του ΑΕΠ το 2012 και εντελώς άλλο πράγμα να σου λένε ότι από 170,6% το 2011 αυξήθηκε μόλις κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες το 2012 και ανέβηκε στο 174,8%! Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Με δεδομένη όμως την κραυγαλέα αναξιοπιστία των στοιχείων του προϋπολογισμού και διατηρώντας σοβαρότατες επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση εμπλέκει ή όχι την ΕΛΣΤΑΤ σε παιχνίδια εντυπώσεων, εμείς τι πρέπει να πιστέψουμε τώρα;

Οτι πραγματικά μέχρι προχτές νόμιζαν πως το ΑΕΠ το 2011 ήταν 215 δισ. ευρώ και ξαφνικά είδαν το φως το αληθινό και ανακάλυψαν ότι ήταν 6,5 δισ. μικρότερο; Ή μήπως πρέπει να πιστέψουμε ότι το ΑΕΠ πραγματικά ήταν 215 δισ. το 2011 και φέτος καταβαραθρώθηκε στα 195 δισ., οπότε, για να κρύψουν τον καταποντισμό που επέφερε στη χώρα η πολιτική τους, μείωσαν ψευδώς το περσινό ΑΕΠ στα 208,5 δισ. ώστε η φετινή μείωση να είναι «μόνο» 13,8 δισ. ευρώ - που εν πάση περιπτώσει είναι πολύ λιγότερα από τα 20,3 (!) δισ. που είναι η διαφορά του προβλεπόμενου φετινού 194,7 από το περυσινό 215; Ειλικρινά, δεν ξέρουμε. Δεν τους πιστεύουμε πια. Αλλο η λογική διόρθωση στατιστικών στοιχείων, άλλο η χειραγώγηση των αριθμών για λόγους προπαγάνδας.

Επιστροφή στο 1898

Επιστροφή στο 1898


Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/10/2012
  Την επιβολή διεθνούς -αν όχι αμιγώς γερμανικού- οικονομικού ελέγχου στα πρότυπα του 1898 φέρεται να απαιτεί το Βερολίνο ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Η εφημερίδα "Financial Times" σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμώνων που θα "συνδράμουν" τις ελληνικές αρχές στην είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις.
  Επιτροπή ξένων εμπειρογνωμόνων θα ελέγχει τον προϋπολογισμό
  Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι περισσότερο "προωθημένοι" σε σχέση με το παρελθόν και ότι η πρόταση υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εφημερίδα, που υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της αντίγραφο του σχεδίου, σημειώνει επίσης ότι οι ξένοι τεχνοκράτες ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στη δημοσιονομική πολιτική και θα προχωρούν στην "αυτόματη και οριζόντια μείωση των δημοσίων δαπανών" όταν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί.
  Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη μεταφορά των πρωτογενών πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού σε έναν ειδικό "λογαριασμό διαχείρισης", ο οποίος θα ελέγχεται από τους διεθνείς πιστωτές και ο οποίος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους.
  "Σκληρή αλλά ρεαλιστική" χαρακτηρίζει την πρόταση υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Προστίθεται επίσης ότι επιφυλάξεις για την υιοθέτηση του μέτρου διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η επιμήκυνση των δύο ετών θα δοθεί προκειμένου να επιβραδυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο προωθούνται τα μέτρα λιτότητας εν μέσω της ύφεσης. Έτσι, στη θέση των ετήσιων μειώσεων ύψους 3% του ΑΕΠ, το αναθεωρημένο σχέδιο περιορίζεται στο επίπεδο του 1,5%. Με ένα ξεχωριστό σχέδιο Μνημονίου περιορίζονται επίσης κατά το ήμισυ τα προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις -11 δισεκατομμύρια ευρώ ώς το τέλος του 2016 αντί για τα 19 δισεκατομμύρια που προέβλεπε το δεύτερο Μνημόνιο.
  Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα, που θα κυμαίνεται από 16 έως 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαιώνεται και από χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας "Handelsblatt", που, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, σημειώνει ότι ένα πρόσθετο δάνειο προς την Ελλάδα είναι "αναπόφευκτο" και εκτιμά το ύψος του σε 16 με 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
  Το νέο πακέτο, που θα καλύπτει το κόστος που προκύπτει από τη διετή παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, θα εξεταστεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί και στην έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι, για να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους, οι δανειστές ενδέχεται να μειώσουν για δεύτερη φορά τα επιτόκια των υφιστάμενων δανείων ή να επιμηκύνουν τη διάρκειά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την "Handelsblatt", η Ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να διαγράψει ελληνικό χρέος, υπογραμμίζοντας πως η σχετική πρόταση του ΔΝΤ δεν εισακούστηκε.
  Υπέρ της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα τάχθηκε χθες και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της αυστριακής κυβέρνησης, Μίκαελ Σπίντελεγκερ. Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του τόνισε ότι, παρότι δεν έχει ακόμη ληφθεί κάποια απόφαση για την παράταση του προγράμματος, ο ίδιος θα υποστήριζε κάτι τέτοιο εφόσον αποδειχθεί πως υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.
  Ως στοιχεία ουσιαστικής προόδου προσδιόρισε "τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την είσπραξη φόρων, που δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη, καθώς και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων". Σε σχέση, τέλος, με το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος σημείωσε πως αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς καθοριστικής σημασίας είναι το πού ακριβώς έχει υπάρξει πρόοδος, όπως για παράδειγμα στις εξαγωγές, που εμφανίζουν αύξηση κατά 18%, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική.

  Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

  Ο ειρηνιστής Νικηφόρος Βρεττάκος

  Ο ειρηνιστής Νικηφόρος Βρεττάκος


  Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/10/2012
  Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, που τα 100 χρόνια από τη γέννησή του τιμάει φέτος η χώρα μας, δεν υπήρξε μόνο μεγάλος ποιητής, αλλά και αφοσιωμένος αγωνιστής της δημοκρατίας, της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας.
  Για την ποιότητα και τα μηνύματα της ποίησης του Ν. Βρεττάκου έχουν ήδη γραφεί πολλά. «Η ποίηση του Βρεττάκου -έγραφε ο Τάσος Βουρνάς στην Επιθεώρηση Τέχνης τον Μάρτιο του 1961- είναι μια ανθρωποκεντρική δημιουργία, που έταξε σαν προορισμό της να σώσει ό,τι καλύτερο διαθέτει ο πολιτισμός του τόπου μας, μια διάτορη λυρική κραυγή για τον άνθρωπο και το βαθύτερο χρέος του πάνω στη γη».
  Παρόμοια εκτίμηση θα μπορούσε να κάνει κανείς και για τα χρονογραφήματα του Ν. Βρεττάκου στο σπουδαίο προδικτατορικό περιοδικό Δρόμοι της Ειρήνης, του οποίου υπήρξε συνεργάτης επί δύο χρόνια, γράφοντας υπό την ρουμπρίκα «Με το ράμφος του περιστεριού».
  Ιδού ένα απόσπασμα από χρονογράφημα με τίτλο «Ο Μαραθώνιος» (Δρόμοι της Ειρήνης, Μάιος 1963):
  «...Η ανθρωπότητα, οι λαοί που αποτελούν την ανθρωπότητα, πρέπει να τρέξει διασπώντας τις γραμμές και τα εμπόδια των παραπλανητών της, των αξιωματούχων και των δούλων τους, των σωματοφυλάκων της καταστροφής, που ποτέ δεν διαλογίστηκαν πάνω στην αξία της ζωής, που ποτέ το μυαλό τους δεν πήγε πιο πέρα από την υπόθεση των αργυρίων, τα οποία μπορεί να είναι και τα τελευταία που έκοψαν οι μηχανές. Πριν λίγα χρόνια ακόμα θα μπορούσαμε να μη βιάσουμε τόσο πολύ το βήμα μας, αν είχαμε καταλάβει την πολιορκία που μας γινόταν. Σήμερα η σωτηρία απαιτεί την επιστράτευση όλων μας των δυνάμεων. Απαιτεί εκκινήσεις απ' όλα τα σημεία της γης, για τη δημιουργία της ιστορικής αμφικτυονίας που θα βγάλει τα δόντια του δράκοντα, και θα στερήσει την άβυσσο από τη χαρά να μας καταπιεί, πάνω στην άνοιξή μας, πάνω στην ώρα που το ανθρώπινο πνεύμα άρχισε να βγάζει όλα του τα λουλούδια...».
  Τον Δεκέμβριο του 1963 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό η τελευταία συνεισφορά του Ν. Βρεττάκου, με τίτλο «Αποχαιρετιστήριο», που αποτελεί ύμνο για τον απλό άνθρωπο. «...Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πράγμα -έγραφε- από το να νιώθεις ισότιμος με τον απλό άνθρωπο, με τα καθαρά αισθήματα, με τον άνθρωπο τον εξαγιασμένο από το μόχθο, τον άνθρωπο που σκάβει τη γη, τον άνθρωπο που δουλεύει στο εργοστάσιο, τον υπάλληλο, το λογιστή, το βιοτέχνη, που περιμένει τη χαρά της ζωής, κρατώντας το άνθος της ελπίδας στο χέρι του. Με τον άνθρωπο που έχει εχτιμήσει σωστά την αξία του ήλιου, την αξία του χώματος της πατρίδας του, την αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας, την αξία της ειρήνης...».
  Κα πιο κάτω:
  «...Πάντοτε πίστευα πως η 'αξία' βρίσκεται πολύ βαθιά μέσα στον άνθρωπο, στην απόρρητη κρύπτη της καρδιάς, όπως το μαργαριτάρι στο βάθος του ερμητικά κλεισμένου στρειδιού και πώς η μεγαλωσύνη του έθνους φυλάσσεται μέσα στα βάθη των λασπωμένων ξωμάχων, των ρακένδυτων εργατών, κι όλων γενικά των ταπεινών αγνοημένων που η πνοή τους συνενώνεται κάποτε, γίνεται εθνικός αγέρας και συγκλονίζει. Γράφοντας το ταχτικό αυτό χρονογράφημα, νομίζω πως συνομίλησα μαζί τους, έζησα μαζί τους, μοίρασα μαζί τους τη λύπη, το φόβο, τη χαρά, την ελπίδα. Κι είναι μεγάλη η τιμή να ζεις ανάμεσα σ' αυτό το κλίμα της απλότητας και της υγείας, που αγωνίζεται να ξεσκλαβωθεί και να πάρει την ανιούσα, αποκαθηλώνοντας την ελληνική μοίρα, μια μοίρα που ανατέλλει από τις αλλεπάλληλες σκλαβιές όπως ο ήλιος από τα αλλεπάλληλα σκοτεινά σύννεφα...».
  Με τον Νικηφόρο Βρεττάκο είχα την τύχη να συνεργαστώ μεταδικατορικά από τη θέση του γεν. γραμματέα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Ποτέ δεν είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις μας. Έδινε το «παρών» με τον νηφάλιο, μεστό και ανθρώπινο λόγο του, διδάσκοντας σεμνότητα και ήθος στους νεότερους αγωνιστές της ειρήνης.
  Παραμένει έντονα χαραγμένη στη μνήμη μου η παρουσία του σε μια σημαντική εκδήλωση στις 2 Φεβρουαρίου 1986. Η χρονιά εκείνη είχε κηρυχθεί από τον ΟΗΕ «Διεθνές Έτος Ειρήνης» και είχαμε προτείνει η εναρκτήρια εκδήλωση να γίνει στους Δελφούς, όπου είχαμε προσκαλέσει τους Γιάννη Ρίτσο, Νικηφόρο Βρεττάκο και Αντώνη Σαμαράκη να συμμετάσχουν διαβάζοντας οι ίδιοι κάποιο κείμενό τους.
  Ο Ν. Βρεττάκος διάβασε στην εκδήλωση το σπουδαίο ποίημα του «Μεγαλυνάρι» , όπου λέει, μεταξύ άλλων:
  Τ' όνομά σου: ψωμί στο τραπέζι/ Τ' όνομά σου: νερό στην πηγή/
  Τ' όνομά σου παράθυρο ανοιγμένο τη νύχτα στην πρώτη του Μάη».
  Πάνος Τριγάζης

  Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

  Καστοριά: «Ψωμί–Παιδεία– Πετρέλαιο στα σχολεία(ΕΦΗΜ. Ο ΔΡΟΜΟΣ)

  Καστοριά: «Ψωμί–Παιδεία– Πετρέλαιο στα σχολεία» Γραμμένο από Σύνταξη Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2012 09:51
  Νέες πάνδημες κινητοποιήσεις στην πόλη. Του Κώστα Χατζηφωτιάδη
  Σε νέες, διήμερες αυτή τη φορά, διαμαρτυρίες στις 18 και 19 Οκτώβρη, προχώρησαν οι πολίτες της Καστοριάς. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών: «μετά την πόρτα της εξόδου των φορέων της περιοχής μας από τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη, αποφασίστηκε σε δυο ευρείες συσκέψεις όπου συμμετείχαν όλοι οι τοπικοί φορείς, να κλιμακώσουν την Πέμπτη και Παρασκευή 18 και 19 Οκτωβρίου τις κινητοποιήσεις τους, εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίδρασή τους στην αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης».
  Αγανακτισμένοι με την αναλγησία της μνημονιακής κυβέρνησης δηλώνουν: «Θα το στείλουμε μόνοι μας το μήνυμα. Ζητάμε να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες που επηρεάζονται από εμάς και έχουμε τη δυνατότητα να τις κλείσουμε. Δήμοι, σχολεία κτλ. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει, και τον ιδιωτικό τομέα. Καλούμε και τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης να δουν την Καστοριά που φέτος το χειμώνα θα πεθάνει.»
  Οι διαμαρτυρίες έτσι έλαβαν διαφορετικά χαρακτηριστικά προχωρώντας σε κλιμάκωση δράσεων. Στο κάλεσμα για πάνδημη κινητοποίηση ανταποκρίθηκαν δημοτικές και περιφερειακές αρχές, όπως και πολλοί επαγγελματικοί και εργασιακοί σύλλογοι με κλείσιμο υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων, ειδικά την Πέμπτη, ημέρα της Γενικής Απεργίας.
  Η συγκέντρωση της Πέμπτης έγινε έξω από την ΔΟΥ Καστοριάς και ήταν μεγαλύτερη σε όγκο από αυτήν της 4ης Οκτωβρίου. Την περικύκλωση και αποκλεισμό της ΔΟΥ από ανθρώπινη αλυσίδα ακολούθησε η κατάληψη της υπηρεσίας, που συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Η κατάληψη περιφρουρήθηκε όλο το βράδυ της Πέμπτης, ενώ μέσα στο κτίριο λειτούργησε ραδιοφωνικός σταθμός, που καλούσε σε συμμετοχή στην κατάληψη και στην πορεία της Παρασκευής 19 Οκτώβρη.
  Μαζική ήταν η παρουσία μαθητών από τα σχολεία του νομού, που έδωσαν ιδιαίτερη ζωντάνια και παλμό στις κινητοποιήσεις αλλά και ανέδειξαν τη σύνδεση του προβλήματος της θέρμανσης στα σχολεία με τον γενικότερο αγώνα για επιβίωση και δημοκρατία την εποχή του Μνημονίου φωνάζοντας «ψωμί – παιδεία – πετρέλαιο στα σχολεία». Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πορεία της Παρασκευής προς το γραφείο της βουλευτή της Ν.Δ., κ. Αντωνίου, δίνει μία άλλη χροιά στον λόγο των κινητοποιήσεων που πολλοί τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για δημοσκοπικούς λόγους, όντας μέλη των κομμάτων της τρόικας εσωτερικού.
  Παρουσία στη διαμαρτυρία της κίνησης έδωσαν οι τρεις δήμαρχοι του Nομού Καστοριάς αλλά και οι δήμαρχοι Σερβίων-Βελβεντού, Βοΐου, Πρεσπών και Αμύνταιου από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων τη Δευτέρα παίρνει η Φλώρινα και τα Γρεβενά και προβλέπεται κλιμάκωση μέχρι το τέλος του χειμώνα των μνημονιακών πολιτικών.

  * Ο Κώστας Χατζηφωτιάδης είναι
  μέλος της Κίνησης Πολιτών Καστοριάς

  ΣΚΙΤΣΟ -Του Γιάννη Ιωάννου (ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ)


  Αντιπανεπιστημιακός και αντισυνταγματικός Αρμαγεδδώνας

  Αντιπανεπιστημιακός και αντισυνταγματικός Αρμαγεδδώνας


  Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/10/2012
   Για συνταγματικό πραξικόπημα κατηγορούν την κυβέρνηση οι πρυτάνεις της χώρας και καλούν σε ενότητα και κοινή δράση όλες τις πανεπιστημιακές δυνάμεις, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση που τα απορρυθμίζει και τα οδηγεί στην ουσιαστική διάλυσή τους.
   Ισοδυναμεί με δήμευση η σχεδιαζόμενη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ. Η κυβέρνηση έχει καταλύσει την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Η οικονομική δυσπραγία καταργεί τη φοιτητική μέριμνα. Αφερέγγυες και αναξιόπιστες οι εξ αποστάσεως εκλογικές διαδικασίες για Συμβούλια Διοίκησης
   Ουδέποτε στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις της, Σύνοδος πρυτάνεων είχε να αντιμετωπίσει τέτοιο αντιπανεπιστημιακό Αρμαγεδδώνα, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, στο υπό δήμευση Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Όλα τα μέτωπα ανοικτά, πυρά από παντού και τα πανεπιστήμια υπό κατάρρευση. Οι δύο νέες βόμβες, δηλαδή η σχεδιαζόμενη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο διαβόητο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς του 1% υπέρ των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών της χώρας, αν ψηφιστούν, αποτελούν τη χαριστική βολή για την ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
   Σε ομόφωνο ψήφισμά της, η Σύνοδος των Πρυτάνεων δημοσιοποιεί σε όλη την κοινωνία τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν περιοριστεί να λειτουργούν σήμερα τα πανεπιστήμια και καταγγέλλει ότι:
   * Υπάρχει πλήρης κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος.
   * Οι Πρυτανικές Αρχές διοικούν πλέον τα πανεπιστήμια υπό τη δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του εισαγγελέα κατ' εντολή των Αρχών.
   * Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ (προσθήκη στο άρθρο 5Α του Ν. 3986/11) και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησής της (αντικατάσταση του άρθρου 27, §25α, του Ν. 1892/90), ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους. Οι πρυτάνεις της χώρας απαιτούν να εξαιρεθεί από το εν λόγω νομοσχέδιο η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος.
   * Με το ίδιο νομοσχέδιο, δημεύονται ιδιωτικοί πόροι από ελευθέρια επαγγέλματα, όπως των μηχανικών, που, μέσω του ΤΣΜΕΔΕ, διανέμονταν σε όλα τα πανεπιστήμια με Τμήματα και Σχολές Μηχανικών, καθώς και στα Πολυτεχνεία της χώρας, για να ενισχύσουν το εκπαιδευτικό τους έργο. Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία αυτής της εισφοράς, αρκεί το εξής στοιχείο: Όσο ήταν το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης για το ΕΜΠ, δηλαδή 5 εκατ., άλλα τόσα ήταν τα χρήματα που εισέπραττε το ίδρυμα από τους προαναφερόμενους πόρους (την εισφορά τού 1%). Ξανά οι πρυτάνεις απαιτούν να απαλειφθεί το σχετικό άρθρο από το νομοσχέδιο.
   * Η ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία, μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης, καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο “κούρεμα” των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των πανεπιστημίων.
   * Ο περιορισμός της φοιτητικής μέριμνας οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες.
   * Οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων απειλούνται με εξοντωτική μείωση των μισθών τους και εργασιακή ανασφάλεια, ενώ δεν διορίζονται τα εκλεγμένα μέλη από καμία κατηγορία προσωπικού, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την πραγματοποίηση δεκάδων προγραμμάτων σπουδών.
   Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι πρυτάνεις στις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τμημάτων. Οι πρυτανικές αρχές της χώρας αμφισβητούν ανοικτά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία διατείνεται ότι οι συγχωνεύσεις θα γίνουν μετά από διάλογο και με ακαδημαϊκά κριτήρια και απαιτούν την άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών.
   Όπως επισημαίνουν, δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας, απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και εθνικά κριτήρια, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να επιμερισθούν περιφερειακά.
   Οι πρυτάνεις θέτουν ευθέως θέμα φερεγγυότητας και αξιοπιστίας του εκλογικού αποτελέσματος που θα προέλθει από την επιστολική και ηλεκτρονική ψήφο και υπενθυμίζουν ότι οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων των νόμων Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου συνοδεύονται και από αιτήσεις ακύρωσης της συγκεκριμένης εκλογικής διαδικασίας. Με αυτά τα δεδομένα, με συμβούλια, εκλεγμένα ή διορισμένα, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους. Τέλος, οι πρυτανικές αρχές, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις συστηματικές επιθέσεις που δέχεται.
   Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και ζητεί νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τους υπόλοιπους συναρμόδιους.

   Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

   Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!!

   Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ  ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ !!!
   ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΤΙΚΗ ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!


   ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Χαριστική βολή στην ανώτατη εκπαίδευση

   Χαριστική βολή στην ανώτατη εκπαίδευση Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/10/2012 Του Θεοδόση Ν. Πελεγρίνη* Το νομοσχέδιο αυτό, αν γίνει νόμος του κράτους, είναι το τελειωτικό χτύπημα μιας μεθοδευμένης και ύπουλης κατά τα τελευταία χρόνια προσπάθειας για την κατάργηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Προηγήθηκε η συστηματική απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από τις κυβερνήσεις και τον παρατρεχάμενο -με ελάχιστες εξαιρέσεις- Τύπο καθώς και ο αποτυχημένος νόμος 4009/11 με τον άκρως προβληματικό νόμο 4076/12 που τον διαδέχθηκε. Τι λέει το επίμαχο νομοσχέδιο: όλη η περιουσία του Δημοσίου φεύγει από τους φορείς της και περιέρχεται στο Ταμείο Αξιοποίησης του Δημοσίου προκειμένου να την διαχειριστεί αυτό όπως κρίνει. Αυτό σημαίνει ότι μετά τον σφαγιαστικό από την Πολιτεία περιορισμό του Τακτικού Προϋπολογισμού και την αρπαγή των Ομολόγων τους, πανεπιστήμια, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, χάνουν και αυτήν - τη μοναδική πλέον ουσιαστικά πηγή εσόδων τους για να συντηρηθούν. Άρα, αν πετύχει τον στόχο της η κυβέρνηση, δυο τινά μπορούν να συμβούν: είτε να επιβληθούν δίδακτρα στους φοιτητές είτε να κλείσουν τα υφιστάμενα πανεπιστήμια και στην θέση τους να δημιουργηθούν ιδιωτικοί οργανισμοί εκπαίδευσης. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δηλαδή, κατάργηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Αναρωτιέμαι πώς η κυβέρνηση επιχειρεί τόσο ωμή παραβίαση του Συντάγματος για θέματα που έχουν αντιμετωπισθεί από τα δικαστήριά μας και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελούν δήμευση της περιουσίας του Πανεπιστημίου μας, η οποία έχει δοθεί από τους Εθνικούς Ευεργέτες με σκοπό τη δημόσια δωρεάν Παιδεία. Το ζήτημα ανάγεται στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. * Ο Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

   Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

   Δέκα πολύ καλά διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαλεία

   Δέκα πολύ καλά διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαλεία Posted by admin on Οκτωβρίου 21st, 2012 09:09 ΜΜ | Αδιαμφισβήτητα η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία προσφέρει σημαντικότατα οφέλη. Ενεργοποιεί το ενδιαφέρον όλων των μαθητών, ευνοεί τη διαφοροποίηση, καθιερώνει τη διαδραστικότητα,προωθεί τη συνεργασία, δημιουργεί ευχάριστο κλίμα, εξοικειώνει τους μαθητές με τις σύγχρονες απαιτήσεις κ.λπ. Πιο κάτω παρουσιάζονται 10 εκπαιδευτικά εργαλεία που διατίθενταιδωρεάν στο διαδίκτυο. Κάποια δεν χρειάζονται καν εγγραφή, άλλα απαιτούν username και password, ενώ ορισμένα επιτρέπουν την είσοδο μέσω facebook. Προσωπικά τα χρησιμοποιώ στην τάξη μου με τα αποτελέσματα να είναι εκπληκτικά! Edmodo Το Edmodo είναι ένα εκπαιδευτικό κοινωνικό δίκτυο. Κάτι σαν το Facebook με καθαρά όμως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο εκπαιδευτικός κάνει εγγραφή, δημιουργεί την ομάδα της τάξης του και δίνει τον αντίστοιχο κωδικό στους μαθητές. Κατόπιν, οι μαθητές αφού εγγραφούν (δεν απαιτείται email) μπορούν να δώσουν έναν αυτοματοποιημένο καινούριο κωδικό στους γονείς τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι μόνο μέλη της τάξης θα κάνουν εγγραφή. Στα εκπαιδευτικά το Edmodo προσφέρει ψηφοφορίες,κουίζ, συζητήσεις, εργασίες χρονικά οριοθετημένες, βαθμολόγιο κ.ά. Tagxedo Το Tagxedo είναι ένα εργαλείο για σύννεφα λέξεων (word cloud).Εκπαιδευτικά μπορεί να αξιοποιηθεί στην καταγραφή και παρουσίαση κάποιου ειδικού λεξιλογίου, στην παρουσίαση του εαυτού κάθε παιδιού κ.ά. Bubbl Το Bubbl είναι ένα εργαλείο για να φτιάχνεις ιδεοθύελλες (brainstorming).Η αμεσότητά του – δωρεάν και χωρίς καν εγγραφή – είναι πολύ βολική για το δάσκαλο. Gapminder Πρόκειται για μια εξαιρετική ιστοσελίδα που συγκεντρώνει πάμπολλα στατιστικά στοιχεία για όλες τις χώρες του κόσμου (υγεία,τεχνολογία, οικονομία, ενέργεια κ.ά.). Το σημαντικό σ’ αυτή την ιστοσελίδα είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον περιηγητή (δάσκαλο/μαθητή) να τροποποιήσει τα πάντα σύμφωνα με το στόχο του. Συνεπώς, το Gapminder προσαρμόζεται και εντάσσεται σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα του σχολείου. Ακόμα ένα πλεονέκτημά του είναι ότι μπορείς να το “κατεβάσεις” στον υπολογιστή σου και να το χρησιμοποιήσεις χωρίς ίντερνετ. Lino Το Lino είναι ένας διαδικτυακός πίνακας σημειώσεων. Μπορεί να αξιοποιηθεί με τον εξής τρόπο: τα παιδιά κάθε μέρα ή όποτε νιώσουν την ανάγκη να γράφουν τα συναισθήματά τους. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσει έναν πίνακα ανακοινώσεων από τον εκπαιδευτικό προς τους μαθητές ή και γονείς. Moodle Η κατεξοχήν ασύγχρονη εκπαιδευτική εφαρμογή. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα όπου μπορείς να περάσεις όλα σου τα μαθήματα, τις ασκήσεις, τις παρουσιάσεις,τους βαθμούς κ.λπ. Η απαίτηση εξειδικευμένων γνώσεων πληροφορικής για να το στήσεις (απαιτεί server),καθιστά αυτομάτως το Moodle όχι τόσο προσιτό για την πλατιά μάζα των εκπαιδευτικών. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ ένα προηγούμενο άρθρο μου για το Moodle. Timetoast Το Timetoast σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις εύκολα διαδραστικές ιστορικές γραμμές. Εκτός από την Ιστορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Αγωγή Ζωής (π.χ. η πορεία της ζωής μου), στο Σχεδιασμό & Τεχνολογία (π.χ. η εξέλιξη των αυτοκινήτων) κ.λπ. Infogr.am Το Infogr.am είναι ένα εργαλείο που σου επιτρέπει να φτιάξεις διαδραστικές απεικονίσεις κάποιων δεδομένων/στοιχείων (infographics). Είναι η ιδανική λύση για μοντέρνα παρουσίαση των αποτελεσμάτων διαφόρων ερευνών που κάνουν τα παιδιά. Remind101 Το Remind101 είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο δωρεάν αποστολής SMS προς μαθητές ή γονείς. Προς το παρόν διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά προγραμματίζεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Αναμένουμε! Gloster Μέσω του Gloster μπορείς να φτιάξεις διαδραστικά poster με βίντεο, εικόνες, ήχο, κείμενα κ.λπ. Οι μαθητές μπορούν να το αξιοποιήσουν δημιουργώντας poster για τοproject που μελετούν, φτιάχνοντας παζλ του εαυτού τους κ.λπ. *Η επιλογή και ο σχολιασμός έγιναν από τον Αντώνη Ζαρίντα, Δάσκαλο. πηγή http://ekpaideusi.bl…2012/09/10.html