Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τα παιδιά καθοδηγούν τους ηθοποιούς

Τα παιδιά καθοδηγούν τους ηθοποιούς

 
ΠΟΛΥΜΕΣΑ, ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ, ΒΙΝΤΕΟ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Της Εφης Μαρίνου

O εκπαιδευτικός και σκηνοθέτης Δημήτρης Τσίρος και η θεατρική ομάδα «Φωτόγραμμα» παρουσιάζουν μια αλλιώτικη παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες, στοχεύοντας συγχρόνως στην ενεργητικότητά τους κατά τη διάρκειά της. Η διαδραστική παράσταση βιωματικού θεάτρου για παιδιά με τίτλο «Αναζητώντας τη ζωή», που παίζεται στο θέατρο «Ροές», συνδυάζει την πρωτοτυπία, την εκπαιδευτική μέθοδο, την ψυχαγωγία αλλά και τη συμμετοχή των μικρών θεατών.

Δύο χαρούμενοι παρουσιαστές, ο Nικόλας και η Σοφία, καλωσορίζουν τον κόσμο στο θέατρο και ετοιμάζονται να τους παρουσιάσουν μια κλασική παιδική παράσταση. Δύο παιδιά, όμως, εμφανίζονται ξαφνικά, τους διακόπτουν και τους ζητούν να τους βοηθήσουν να… ανακαλύψουν τη ζωή.

Με τη βοήθεια του Ακη (Ακης Σακελλαρίου), ο Νικόλας και η Σοφία καταφεύγουν στη Λάρα (Κατερίνα Τσάβαλου), μια υπερβατική, παντογνώστρια μάγισσα, ζητώντας μια απάντηση σ” αυτό το βασικό για τον άνθρωπο ερώτημα. Εκείνη δέχεται να τους βοηθήσει. Για να ανακαλύψουν όμως το νόημα της ζωής και την αξία της γνώσης απαιτεί από αυτούς, αλλά και από τους θεατές, να λύσουν αινίγματα και να περάσουν δοκιμασίες….

«Πρόκειται για μια βιωματική παράσταση που στόχο έχει τη γνώση» υπόσχεται ο σκηνοθέτης. Και βέβαια μια τέτοια περιπέτεια ανακάλυψης της ζωής δεν μπορεί παρά να ζωντανέψει προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο βασιλιάς Αρθούρος, ο θαλασσοπόρος Τζέιμς Κουκ, ο πρόγονός μας homo sapiens, οι Ελληνες αθλητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, ο Μέγας Ναπολέων, ο Ελβις Πρίσλεϊ, η γκέισα της Ιαπωνίας, ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ο Ινδιάνος της Αμερικής…

Σκηνές θεατρικού ντοκιμαντέρ, εντυπωσιακοί φωτισμοί, προβολές βίντεο, αλλά πάνω απ” όλα θεατρική δράση μέσα από μεστούς διαλόγους των ηθοποιών, δημιουργούν ένα πολυσύνθετο θέαμα. Τα παιδιά συμμετέχουν στην παράσταση με την εφαρμογή πολυμέσων, ενώ με ασύρματα τηλεχειριστήρια κατευθύνουν τους ηθοποιούς…

Ανεβαίνουν μέχρι και στη σκηνή, παρεμβαίνοντας στην εξέλιξη. Μαζί με τους ηθοποιούς «ταξιδεύουν» σε όλη τη γη για ν” απαντήσουν και να λύσουν αινίγματα, να γνωρίσουν τα στοιχεία που συνθέτουν την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία, εκείνα τα χαρακτηριστικά που καλλιεργούν κι εξελίσσουν τον άνθρωπο, τη συμπεριφορά του και την ποιότητα της ζωής του.

info: Θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16 Γκάζι τηλ. 210.3413890). Κείμενο, σκηνοθεσία, εκπαιδευτική προσαρμογή, φωτισμοί: Δημήτρης Τσίρος. Σκηνικά: Κέλυ Βαρσάνη. Διαδραστικές εφαρμογές: Χρήστος Γαρταγάνης. Γραφικά: Βαρβάρα Σιουμάλα. Μοντάζ, δημιουργική επεξεργασία video: Παναγιώτης Μάσβουλας. Διεύθυνση φωτογραφίας βίντεο: Γιώργος Μιχελής. Κοστούμια: Ξένια Χατζημήτσου. Πρωταγωνιστούν: Nικόλας Παπαδομιχελάκης, Σοφία Αντωνίου. Συμμετέχουν (στα προβαλλόμενα μέρη): Ακης Σακελλαρίου, Κατερίνα Τσάβαλου και οι μικροί Γιώργος Ντάβος, Εβελίνα Ανθη, Ερμίρα Λέκκα. Αφήγηση: Γωγώ Καρτσάνα. Καθημερινές για σχολεία. Κάθε Κυριακή στις 11.30. Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ καθημερινές, 7 ευρώ τις Κυριακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου