Κυριακή 26 Μαΐου 2013

25 Μαϊου 1980: Κυπελλούχος Ελλάδος η Καστοριά


kastoria_iraklis από citrusblack83



''...Ούτε στις εκλογές ούτε στην εθνική γιορτή δεν συνέβη αυτό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης στις 9 η ώρα είχαν κλείσει όλα τα καταστήματα και στους δρόμους δεν υπήρχε ψυχή.... Το Τεχνικό και Γενικό Λύκειο έγραφε εξετάσεις το Σάββατο το απόγευμα. Αλλά πολλοί μαθητές έμειναν στη μέση για να μπούνε στις 7 η ώρα στο ειδικό για αυτούς ναυλωθέν πούλμαν για να πάνε στην Αθήνα...''.

Ο λόγος για την 25η Μαϊου του 1980, ακριβώς 33 χρόνια πριν, ημέρα κατά την οποία η Καστοριά γνώρισε αναντίρρητα ανεπανάληπτες στιγμές δόξας, τιμής και περηφάνιας. Ποιος ο λόγος; Μα φυσικά, η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος και με τρόπο μάλιστα θριαμβευτικό, καθώς με την επιβλητική τους εμφάνιση τα παλικάρια της Καστοριάς οδήγησαν τον Ηρακλή του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή σε συντριβή με το εμφαντικό 5-2 στον 36ο τελικό του θεσμού.

Σίγουρα, στο μυαλό του κάθε φίλαθλου της Καστοριάς, ακόμα και του πιο αισιόδοξου και απαιτητικού, η κατάκτηση του κυπέλλου έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός, παρ' όλα αυτά η άσημη, ως την 25η Μαΐου του 1980, Καστοριά κατόρθωσε να σπάσει το κατεστημένο της εποχής και να γίνει η πρώτη επαρχιακή ομάδα στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που κατέκτησε επίσημο τίτλο.

Στη Ν. Φιλαδέλφεια ο τελικός ανάμεσα σε Καστοριά και Ηρακλή, ο οποίος ήταν το φαβορί, έχοντας μπροστά την φοβερή τριάδα με Χατζηπαναγή, Παπαϊωάννου και Καλαμπάκα. Οι "γουναράδες" έγραψαν ιστορία, επικρατώντας με το εμφατικό 5-2 και έγιναν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατάφερε να σηκώσει το Κύπελλο. Η πρώτη ομάδα από επαρχία που είχε πάει σε τελικό, ήταν η Δόξα Δράμας το 1954, αλλά η πρώτη που πήρε το τρόπαιο ήταν η Καστοριά!

Σήμερα, 33 χρόνια μετά από αυτήν την ανυπέρβλητη και ακαταγώνιστικη επιτυχία είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε εκτενώς και στιγμή προς στιγμή την πορεία προς τον μεγάλο τελικό, κάθε λεπτομέρεια της διεξαγωγή του, τις στιγμές της ανύψωσης του βαρύτιμου τροπαίου καθώς επίσης και των ξέφρενων πανηγυρικών γεγονότων, που επακολούθησαν τόσο στη Νέα Φιλαδέλφεια όσο και στην πόλη της Καστοριάς, με την επιστροφή των θριαμβευτών ! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι προς το παλιό καλό παρελθόν...

Η ''χρυσή'' ομάδα της Καστοριάς την αγωνιστική περίοδο 1979-1980

Τερματοφύλακες : Σαργκάνης Νίκος, Ερμείδης Αθανάσιος (Σάκης), Παρουσιάδης Στάθης

Αμυντικοί : Αλεξιάδης Λάζαρος,Καπουσούζης Γιώργος, Παράσχος Γιώργος, Σιαπανίδης Γιάννης, Κόπανος Αντώνης, Στολτίδης Κώστας

Μέσοι : Σημαιοφορίδης Θεόφιλος (Λάκης), Αγόρου Κώστας, Σιάντσης Παύλος, Παπαδόπουλος Χρήστος, Αναγνώστου Αθανάσιος, Παπαβασιλείου Γρηγόρης, Λιόλιος Θωμάς.

Επιθετικοί : Βοϊτσίδης Ανδρέας, Παπαβασιλείου Αργύρης, Δίντσικος Γιάννης, Τσιρώνης Δημήτρης (Τάκης), Χουνουζίδης Κώστας, Μπάκης Κώστας.

Προπονητής ο Σάββας Βασιλειάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου