Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Οι μικροί «Συντάκτες» της Φλώρινας

Οι μικροί «Συντάκτες» της Φλώρινας


 
Μια πρωτοποριακή διμηνιαία «Εφημερίδα των Μικρών Συντακτών» από μαθητές των πέντε Δημοτικών Σχολείων, το όνομα της οποίας επελέγη δημοκρατικά από τους ίδιους 
 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα


getFψρφile












getψωφρFile







Ο σπόρος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και της συνεταιριστικής έκδοσης ΜΜΕ φυτεύτηκε και καρποφορεί έως την ακριτική πόλη της Φλώρινας. Απόδειξη αυτού, η έκδοση της πρωτοποριακής «Εφημερίδας των Μικρών Συντακτών» από μαθητές των 5 Δημοτικών Σχολείων της πόλης της Βόρειας Ελλάδας, το όνομα της οποίας επελέγη «δημοκρατικά από τους ίδιους τους μαθητές. Ηταν η πλειοψηφούσα άποψη ανάμεσα στους 4-5 τίτλους που προτάθηκαν από τους ίδιους», όπως μας διηγήθηκε η Κική Αμαραντίδου, εκπαιδευτικός στο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας και υπεύθυνη του τοπικού Ομίλου Κριτικού Γραμματισμού, υπό την ευθύνη του οποίου εκδίδεται η εφημερίδα.

Εφτασε τα… 30

Πρόκειται για μια νεανική διμηνιαία εφημερίδα, η οποία ετοιμάζεται να εκδώσει το 3ο της φύλλο τις προσεχείς ημέρες. Οι «Μικροί Συντάκτες» αριθμούν έως τώρα τους 18 και ο καθένας συνεισφέρει στην έκδοση στον βαθμό που θέλει και μπορεί, χωρίς να χωρίζεται η εργασία τους σε αποκλειστικούς ρόλους. Οπως μας περιέγραψε η κ. Αμαραντίδου, τα θέματα επιλέγονται από την ειδησεογραφία τόσο του τοπικού όσο και πανελλαδικού ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα επιλέγουν τα κείμενα που θα γράψουν βάσει των ενδιαφερόντων τους και της ανάγκης τους να εκφραστούν μέσω αυτών.

«Παιδιά που έχουν μεγαλύτερη έφεση στον γραπτό λόγο γράφουν χρονογραφήματα, ενώ σε κάθε φύλλο έχουμε και μια συνέντευξη που επιλέγεται από τα ίδια τα παιδιά», αναφέρει η κ. Αμαραντίδου, συμπληρώνοντας: «Από τα κείμενά τους διαπιστώνει κανείς πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τις κοινωνικές εξελίξεις. Εχουν αγγίξει και το θέμα της κρίσης. Με ενθουσιασμό ανακαλύπτουν το συναίσθημα να εκφράζονται μέσω της εφημερίδας και να μοιράζονται και να αναμεταδίδουν ειδήσεις».

Οπως μας είπε η εκπαιδευτικός, η έκδοση της μαθητικής εφημερίδας ξεκίνησε στην προσπάθειά της να διευρύνει τη διδασκαλία των παιδιών. «Το κέρδος τους είναι πως έμαθαν να προσεγγίζουν με κριτικό τρόπο τα κείμενα και να εκφράζονται με πιο σαφή και αναλυτικό τρόπο γύρω από τα ενδιαφέροντά τους». Ακόμη, τα παιδιά έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ωριμάσουν και συνεργαστούν, με αυξανόμενο ενδιαφέρον, σε ένα εργασιακό περιβάλλον με έναν δημιουργικό και κοινό στόχο, ο οποίος ενσαρκώνεται στη διαμόρφωση και την έκδοση της εφημερίδας τους. «Πολύ σημαντικό όμως είναι ότι πολλά παιδιά δεν είχαν καν επαφή με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και τώρα αποκτούν και αυτήν την τεχνογνωσία. Δεν είναι δεδομένο στις μέρες μας ότι όλα τα παιδιά διαθέτουν έναν υπολογιστή», επισημαίνει η εκπαιδευτικός τους.

Στο δημοσιογραφικό κομμάτι, μαθαίνουν όλα τα στάδια έκδοσης μιας εφημερίδας, από τη σύνταξη των κειμένων, των ρεπορτάζ και των άρθρων έως και την εκτύπωση και το τιράζ. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού γεμίζει με πρόσθετη όρεξη και ενθουσιασμό τους δημοσιογράφους της «Εφημερίδας των Μικρών Συντακτών», καθώς «με το που κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο έφυγε σε λίγες ώρες και κυκλοφορήσαμε και έναν επιπλέον αριθμό αντιτύπων. Στην αρχή βγάλαμε 200 φύλλα, αλλά επειδή εξαντλήθηκαν κυκλοφορήσαμε ακόμα 50», μας είπε η κ. Αμαραντίδου. Στην ερώτησή μας αν κάποιοι από τους «Μικρούς Συντάκτες» θα επιλέξουν τη δημοσιογραφία για τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία, η ίδια μας είπε πως «το έχουν πει αρκετά παιδιά. Μπορεί να είναι στο πλαίσιο του ενθουσιασμού τους, είναι κάτι καινούργιο και τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά. Δεν θέλουν να σταματήσουν την έκδοση και μες στο καλοκαίρι θέλουν να βγάλουν και το επόμενο φύλλο». Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε να συνεχίσουν τη δημοσιογραφία και, γιατί όχι, να συνεργαστούμε και στο μέλλον μαζί τους!
 

13/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου