Επικεντρωμένο στη θεματική "Ποίηση και Αλογία" και με ειδικό αφιέρωμα στην ποιήτρια και δοκιμιογράφο Λύντια Στεφάνου, η οποία χάθηκε πρόσφατα, το Τριακοστό Τρίτο Συμπόσιο Ποίησης ξεκινά τις εργασίες του την επόμενη Παρασκευή 5 Ιουλίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και ώς το μεσημέρι της Κυριακής 7 Ιουλίου διερευνά πτυχές και διαδρομές του ποιητικού λόγου.
Η έναρξη του Συμποσίου, την Παρασκευή το πρωί, αφιερώνεται στη Λύντια Στεφάνου, που υπήρξε και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του, με τον Αλέξη Ζήρα και τον Γιώργο Αράγη να αναφέρονται στο ποιητικό και δοκιμιακό της έργο και την Ασπασία Λυκουργιώτη να απαγγέλλει ποιήματά της. Από το απόγευμα της Παρασκευής 5 Ιουλίου ώς το μεσημέρι της Κυριακής 7 Ιουλίου 16 εισηγητές εξετάζουν το φαινόμενο της αλογίας, νοηματικής και γλωσσικής, στην ποίηση, στην αρχαία ελληνική τραγωδία, στο δημοτικό τραγούδι, στην ποίηση για παιδιά, στη νεότερη ελληνική ποίηση ώς τον υπερρεαλισμό και τη δεύτερη μεταπολεμική γενιά, και από την πλευρά της ψυχανάλυσης. Συμμετέχουν οι Νάνος Βαλαωρίτης, Κατερίνα Συνοδινού, Λίζυ Τσιριμώκου, Μαρία Ιατρού, Γιώργος Αράγης, Σάββας Μιχαήλ, Θανάσης Νάκας, Θανάσης Β. Κούγκουλος, Σωτήρης Τριβιζάς, Θανάσης Χατζόπουλος, Ξένη Σκαρτσή, Βούλα Επιτροπάκη, Λάμπρος Σπυριούνης, Βασιλική Γκούνη και Ευαγγελία Ιορδανάκη.
Στα ενδιάμεσα των εισηγήσεων θα διαβαστεί ποίηση από τις υποψήφιες συλλογές για τα τρία Βραβεία Ποίησης καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2012 του Συμποσίου Ποίησης. Συμμετέχουν: Δημήτρης Αθηνάκης, Παναγιώτης Αρβανίτης, Εσμεράλδα Γκέκα, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Άννα Γρίβα, Νικόλας Ευαντινός, Βασίλης Ζηλάκος, Βάγια Κάλφα, Ανέστης Μελιδώνης, Νίκη Χαλκιαδάκη ενώ το Σάββατο ο Αλέξης Ζήρας θα παρουσιάσει τις συλλογές των περσινών βραβευμένων Αργύρη Παλούκα "Θέλω το σώμα μου πίσω" (1ο Βραβείο), Γιώργου Χ. Στεργιόπουλου "Η Διάβολος" (2ο Βραβείο) και Αλέξιου Μάινα "Το περιεχόμενο του υπόλοιπου" (3ο Βραβείο), ενώ θα γίνουν κριτικές παρουσιάσεις παλαιότερων και νεότεων ποιητών.
Το Συμπόσιο ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής με την απονομή των Βραβείων Ποίησης καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2012.
Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών. Είσοδος ελεύθερη