Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Πώς να κρυφτείς απ” τα παιδιά

Πώς να κρυφτείς απ” τα παιδιά


 
Μιλά στην «Εφ.Συν.» ο δρ Νικόλαος Μυριοκεφαλιτάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, για τις συνέπειες της κρίσης στη διατροφή, στην ψυχολογία, στις ίδιες τις ψυχές των μικρών μαθητών
 
Της Ντάνι Βέργου

getFileaze
 Καθρέφτης της λιτότητας, τα παιδιά μας. Εννοιες που δεν χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε παιδικές ψυχές, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος και τα ψυχοσωματικά, μας έφερε η κρίση. Επιθετικότητα και σχολικός εκφοβισμός, φοβίες και διαταραχές συμπεριφοράς σε άνοδο. Τα χρώματα απομακρύνονται. Το γκρίζο είναι εδώ.

«Η πίεση των γονιών δεν κρατιέται μακριά από τα παιδιά. Τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί. Η πολιτεία οφείλει να εφεύρει τρόπους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εχουμε αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 2010 ζήτησαν βοήθεια 1.420 παιδιά, το 2011 1.970 και το 2012 2.000». Τα λόγια του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου, καθηγητή Παιδιατρικής, προέδρου της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με αφορμή το 51ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν 21-23 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.

«Συνέπειες της φτώχειας, οι παραπάνω εκφράσεις των παιδιών. Δεν μπορούν να ξεφύγουν. Οση βοήθεια κι αν έχουν οι γονείς από το περιβάλλον τους, οικογενειακό, φιλικό, σχολικό, γειτονικό, το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται. Προφανώς αναμένουμε χειρότερα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δρ Νικόλαος Μυριοκεφαλιτάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Η λιτότητα οδηγεί και στην κακή διατροφή. Η χώρα μας από πρώτη στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία προ δεκαετίας, έπεσε χαμηλά στα προ μνημονίων χρόνια, οπότε η αναλογία 1 παχύσαρκο παιδί στα 4 είχε γίνει 1 στα 8, ενώ η αναλογία 1 υπέρβαρο παιδί στα 7 είχε πέσει στο 1 στα 15. Οι μνημονιακές πολιτικές των περικοπών και της ανεργίας αναμένεται να αντιστρέψουν ξανά την κατάσταση. «Η πενία σχετίζεται με τις κακές διατροφικές επιλογές. Αυξάνεται η κατανάλωση των χειρότερων τροφών, όπως είναι οι υδατάνθρακες, και μειώνεται η διατροφή με ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Οσον αφορά τους ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε, που υποσιτίζονται, όταν βρίσκουν κάτι αυτό δεν είναι καλό», επισημαίνει ο δρ Μυριοκεφαλιτάκης.

Στη χώρα μας υπάρχει κι ένα διαχρονικό θέμα διατροφικής παιδείας, το οποίο επιδεινώνεται λόγω φτώχειας, προσθέτει: «Στην πλειονότητά τους οι γονείς δεν ακολουθούσαν ποτέ τις οδηγίες καλής διατροφής για τα παιδιά τους. Κατέφευγαν στις εύκολες λύσεις, όπως είναι οι σοκολάτες, τα ντόνατ, τα γαριδάκια, οι ζάχαρες και τα αλάτια δηλαδή. Η ελληνική οικογένεια δεν διδάσκει πολιτική διατροφής μέσα στο σπίτι. Υπάρχει κόσμος που προσέχει, αλλά η πλειονότητα καταφεύγει στην εύκολη – κακή διατροφολογικά λύση».

Η λιτότητα έφερε αύξηση στον θηλασμό. Μέχρι το 2009 μόνο το 6-8% των μητέρων θήλαζαν αποκλειστικά μέχρι τον 6ο μήνα. Το 2012 ο αποκλειστικός θηλασμός για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους ξεπέρασε το 25%.

Οι έφηβοι, από την άλλη, είναι ολοένα και πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τις πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις, την επιθετικότητα. Δύο στους δέκα εφήβους, ηλικίας 15-18 ετών, έχουν εκδηλώσει ήδη τουλάχιστον μία φορά και τις τέσσερις βασικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου: κάπνισμα, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας και συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή. Η έναρξη καπνίσματος έρχεται πρώτη με ποσοστό 64%, ενώ ακολουθεί η δοκιμή οινοπνεύματος και η έναρξη σεξουαλικής ζωής με ποσοστό 50%. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ξεκινά στα 13,5 έτη (μέση ηλικία), η δοκιμή τσιγάρου στα 14,5 έτη (μέση ηλικία), ενώ η έναρξη ολοκληρωμένων σεξουαλικών σχέσεων στα 15,5 έτη (μέση ηλικία).

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός των εφήβων αυξάνεται διαρκώς και έχει ανέλθει στη χώρα μας σε ποσοστό 27%, ενώ αντίστοιχα στην Ισπανία και την Ισλανδία ανέρχεται μόλις σε 13%, όπως αναδεικνύουν μελέτες που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στη διάρκεια του συνεδρίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και ειδικότερα με τη βοήθεια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΔΠΘ και του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου