Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Κάθε 18 ώρες και μία αυτοκτονία

Έντυπη Έκδοση

Κάθε 18 ώρες και μία αυτοκτονία

Οπως όλα δείχνουν, ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της μάχης της κοινωνίας και των Αρχών απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Θα ακολουθήσει το δεύτερο και πιο δύσκολο μέρος της Δικαιοσύνης, αλλά και της επαγρύπνησης που πρέπει να δείξουμε όλοι μας.
Γιατί τα περισσότερα στελέχη της φασιστικής αυτής οργάνωσης τώρα λουφάζουν και περιμένουν την κατάλληλα ευκαιρία να ανασκουμπωθούν και να ξαμοληθούν στις γειτονιές.
Και ας μη γελιόμαστε: η προσωρινή κάμψη στα ποσοστά των χρυσαυγιτών στις δημοσκοπήσεις δεν είναι τέτοια που να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Οπως δείχνουν οι ιστορικές περίοδοι στη χώρα, πάντα υπάρχει μια «μαύρη» βάση, από την οποία ξεπηδούν άλλοτε μεγαλύτερα και άλλοτε μικρότερα ποσοστά για την Ακροδεξιά. Από τη δική μας αποφασιστικότητα εξαρτάται να τους γυρίσουμε στην ανυπαρξία.
Ηδικαστική εξέλιξη επιτρέπει στην κοινή γνώμη να πάρει μια ανάσα από το βομβαρδισμό ειδήσεων, σημαντικών και μη, σχετικά με τη Χρυσή Αυγή και να κατανοήσουμε ότι όλο αυτό το διάστημα οι καλοί μας κυβερνήτες δεν σταμάτησαν στιγμή να σκέφτονται πώς θα μας πάρουν και τα τελευταία σεντς από την τσέπη μας.
Την ίδια ώρα που προσπαθούν άκομψα να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τον τουλάχιστον ύποπτο χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ, εξαγγέλλουν -με διαρροές στην αρχή- τους νέους φόρους για τα ακίνητα, που θα στριμώξουν άγρια τις ήδη στριμωγμένες ελληνικές οικογένειες.
Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ στην πιο δραματική αποτύπωση της πραγματικότητας αυτής. Η 46χρονη απολυμένη της ΕΡΤ 3, στη Θεσσαλονίκη, η νεαρή νοσηλεύτρια στην Κομοτηνή και ο 59χρονος αγρότης στην Αμαλιάδα έβαλαν τέλος στη ζωή τους την εβδομάδα που μας πέρασε. Πιθανόν να ήταν και κάποιος άλλος, που η περίπτωσή του δεν είδε το φως της δημοσιότητας.
Ολοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας γίνονται «είδηση» για μια μέρα και στη συνέχεια περνάνε στη σφαίρα της στατιστικής, που λέει ότι στον κάποτε ευλογημένο αυτό τόπο κάθε 18 ώρες αυτοκτονεί ένας άνθρωπος και κάθε 45 λεπτά πραγματοποιείται μία απόπειρα αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που διαχειρίζεται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα». Σύμφωνα με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό στην Ελλάδα έχουν διπλασιαστεί οι αυτοκτονίες στις γυναίκες.
Και όσοι δεν φτάνουν στα έσχατα όρια της απελπισίας, υποφέρουν ψυχικά και σωματικά. Οι 12 στους 100 Ελληνες πάσχουν από βαριάς μορφής κατάθλιψη που χρήζει νοσηλείας, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Να υποθέσουμε ότι από κατάθλιψη πιο ελαφριάς μορφής πάσχουμε οι περισσότεροι.
Πιθανόν ακόμα και ο πρωθυπουργός με το μελαγχολικό χαμόγελο ή ίσως και ο κ. Στουρνάρας, που βλέπει τη μητέρα του να τα φέρνει δύσκολα πέρα με 500 ευρώ το μήνα. Δεν φτάνει όμως να μελαγχολούν. Ας κάνουν και κάτι για να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου