Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Διαμαρτυρία 18 πολιτών για την ακύρωση δύο συνεχόμενων αναμεταδόσεων της ΜΕΤ στην Καστοριά από την αντιδημαρχία Πολιτισμού

Διαμαρτυρία 18 πολιτών για την ακύρωση δύο συνεχόμενων αναμεταδόσεων της ΜΕΤ στην Καστοριά από την αντιδημαρχία Πολιτισμού



Προ ολίγων ημερών, έγινε γνωστό ότι η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Καστοριάς αποφάσισε και με έκτακτο ανακοινωθέν, πολεμικής θα λέγαμε λογικής, δημοσιοποίησε την ακύρωση δύο συνεχόμενων ζωντανών αναμεταδόσεων της Μητροπολιτικής όπερας της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα φέτος, την Άνοιξη συγκεκριμένα, η ίδια αντιδημαρχία είχε εξαγγείλει την σύναψη συμβολαίου με τον αρμόδιο φορέα για δέκα (10) παραστάσεις της σαιζόν 2013-2014 δεσμευόμενη τοιουτοτρόπως απέναντι στους πολίτες.

Κάποιοι καμώνονται ότι προσπαθούν να βγάλουν από την απομόνωσή της την πόλη, είναι, όμως, οι ίδιοι που την έχουν οδηγήσει εκεί. Με παρωχημένης και αναχρονιστικής αισθητικής δρώμενα και πατώντας σε μια κακοπαθημένη και διαστρεβλωμένη παράδοση (θύμα πάγιο νωθρών και ανέμπνευστων) στρέφουν τα νώτα τους σε καταξιωμένα καλλιτεχνικά οράματα.

Επειδή δεν πιστεύουμε σε συμπτώσεις, εγείρει απορίες τόσο ο προγραμματισμός της εκδήλωσης της Europa Nostra την ίδια ημέρα και πάνω κάτω την ίδια ώρα με την πανηγυρική έναρξη της ΜΕΤ, όσο και οι ακυρώσεις των επόμενων δύο συνεχόμενων παραστάσεων με την δικαιολογία των εορτασμών των εθνικών επετείων.

Δικαιούμαστε, λοιπόν, να υποψιαζόμαστε πως υπάρχει μεθόδευση που σκοπεύει στην υποβάθμιση του μείζονος καλλιτεχνικού γεγονότος. Το κοινό της όπερας είναι όπως και να ‘χει αυστηρό, άρα δύσκολα χειραγωγήσιμο πολιτικά, οπότε επιλέγεται σιωπηλά ο υποσιτισμός του και η απομόνωσή του.

Μιας λοιπόν και διχαστικής φύσης λογικές προβάλλονται ως οι κύριες αιτίες για τις ακυρώσεις των παραστάσεων και μην υποκύπτοντας πια στη βολική απαισιοδοξία, απαιτούμε την άμεση ανάκληση της εσφαλμένης και ορφανής προσώρας απόφασης.

Επιπλέον ζητούμε την αναλυτική εξήγηση των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν σε αυτή, ειδάλλως θα μείνει ως έχει, δηλαδή αυταρχική, λαϊκίστικη, παράλογη και άδικη για τον τόπο και για τους ανθρώπους του.

Κάποιοι οφείλουν επιτέλους να δώσουν απαντήσεις, αν έχουν αυτιά.

Άννα Ιωακειμίδου
Σοφία Κάντζιου
Παναγιώτης Καρακώστας
Αλέξανδρος Λαουμτζής
Μερόπη Σωτηροπούλου Μάγγελ
Νίκος Μάγγελ
Παναγιώτης Μπαϊρακτάρης
Βασιλική Παπαμαντζάρη
Ηλίας Λ. Παπαμόσχος
Ευδοκία Βασιλείου Πούνη
Μανώλης Πούνης
Ζωή Στεφανίδου
Φρειδερίκη Στύλου
Ιωάννης Τέζιας
Ράνια Λούμου Τέζια
Στέργιος Τέζιας
Όλγα Τσίπου
Δημήτριος Τσουρτσούλας




ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ : ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗΣ

e-mail επικοινωνίας: metkastoria@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου