Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η μεγάλη βία παραμένει στην οικονομία

Έντυπη Έκδοση

Η μεγάλη βία παραμένει στην οικονομία

Χθες το ΕΒΕΑ (Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) δημοσιοποίησε το Οικονομικό Βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου, μια έρευνα σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε προσφάτως για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που απασχολούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντιμετωπίζουν με εξαιρετική δυσπιστία την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και αισθάνονται, στην πλειονότητά τους, απαισιόδοξοι για τη βελτίωση τόσο της κατάστασης της χώρας όσο και της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης.
Αυτό μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα που κάνουν όλοι για το εάν οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής θα ευνοήσουν την κυβέρνηση ή όχι. Διότι, ναι μεν η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει επικοινωνιακά από το ότι οι υπηρεσίες έκαναν το καθήκον τους απέναντι σε ένα φαινόμενο το οποίο έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης _και ίσως να το πετύχει βραχυπρόθεσμα. Ομως δεν αποτελεί εγγύηση για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, οι οποίοι, πέρα απ' τη βία των χρυσαυγιτών, αντιμετωπίζουν πρωτίστως την οικονομική βία και τους κακοποιούς του πλούτου (οι οποίοι όχι απλώς επηρεάζουν την κυβέρνηση, αλλά την εμπνέουν στη σύνταξη φωτογραφικών ρυθμίσεων υπέρ τους).
Ως απλή παρατήρηση θα αναφέρω τις δεκάδες αυτοκτονίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ανέχειας και της διαρκούς πίεσης του Δημοσίου για φόρους (το 2014 αναμένονται 4 δισ. επιπλέον φόροι).
Η αλήθεια μέχρι στιγμής βρίσκεται στα παρακάτω συμπεράσματα της έρευνας του ΕΒΕΑ:
Στην ερώτηση «εάν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», το 68% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι». Στη δεύτερη ερώτηση, «εάν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για την πορεία των οικονομικών της οικογένειάς σας», η απάντηση δείχνει την τραγωδία της ελληνικής οικογένειας: το 74% απάντησε «όχι».
Το χειρότερο είναι ότι σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του ΕΒΕΑ, του Ιουνίου, οι απαισιόδοξες απαντήσεις για την κατάσταση της οικονομίας είναι τώρα λίγο λιγότερες, ενώ αντίθετα είναι περισσότερες σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της οικογένειας.
Αλλά η δυσπιστία απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται και σε άλλα θέματα. Στην ερώτηση «τι πιστεύετε ότι διατηρεί την ανασφάλεια των καταθετών και αποτρέπει την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες», το 43% απαντά η δυσπιστία για την πορεία της οικονομίας, το 27% ο φόβος της πολιτικής αστάθειας και το 19% ο φόβος για επανάληψη του κουρέματος των καταθέσεων όπως έγινε στην Κύπρο.
Τέλος, το 46% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι το «διαφαινόμενο πρωτογενές πλεόνασμα» θα αποτρέψει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για φορολογούμενους και επιχειρήσεις, ενώ θεωρεί σε ποσοστό 64% ότι δεν χρειάζεται να απελευθερωθεί πλήρως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Με τέτοιες απαντήσεις και 800 εργαζομένους στο δρόμο (Sprider), «κλίμα» (οικονομία) δεν φτιάχνεται.
c.ioannou@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου