Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Παιδεία και πολιτισμός κόντρα στη βία

Έντυπη Έκδοση

Παιδεία και πολιτισμός κόντρα στη βία

Δόθηκε με προστασία ΜΑΤ η παιδική παράσταση στον Αγ. Παντελεήμονα
Χθες, από το πρωί στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα είχαν καταφθάσει ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και κλούβες της Αστυνομίας για να περιφρουρήσουν μια παιδική παράσταση, την πρώτη ουσιαστικά εκδήλωση πολιτισμού για τη συμφιλίωση Ελλήνων και ξένων της ίδιας γειτονιάς .
Η πλατεία είχε σχεδόν χωριστεί στα δύο. Τα σκαλοπάτια της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα είχαν πλημμυρίσει από γονείς και παιδιά για να παρακολουθήσουν την παιδική παράσταση «Το Μεγάλο Μπλουμ του Μπρίλη» από το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στο κέντρο της πλατείας βρισκόταν ο θίασος. Ενας κενός χώρος αποτελούσε τη διαχωριστική γραμμή, πίσω από την οποία ως «αγανακτισμένοι» οι ακροδεξιοί κραύγαζαν για να διακόψουν τη θεατρική πράξη.
Καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης οι περίπου τριάντα-σαράντα «κάτοικοι», με επικεφαλής γνωστούς χρυσαυγίτες, δεν έπαψαν να φωνάζουν και να γιουχάρουν. Εκατοντάδες όμως άλλοι σχημάτιζαν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τους ηθοποιούς.
Κάθε φορά που οι ακροδεξιοί παρενέβαιναν με ουρλιαχτά, οι παρευρισκόμενοι τους «απαντούσαν» με χειροκροτήματα. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίστηκαν δυναμικά.
Ο ίδιος θίασος του Θεάτρου του Νέου Κόσμου είχε επιχειρήσει και πέρυσι να παρουσιάσει την ίδια παιδική παράσταση, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, γιατί οι ακροδεξιές οργανώσεις δεν το επέτρεψαν. Και αυτή τη φορά αποπειράθηκαν να τη ματαιώσουν, όμως οι κάτοικοι της περιοχής και οι άνθρωποι του θεάτρου ήταν αποφασισμένοι. Ο δήμος έδωσε την άδεια, η παράσταση θα γινόταν.
Φτάνοντας οι διοργανωτές το πρωί και αναζητώντας το σημείο που είχε αφήσει ο δήμος για να πάρουν ρεύμα, το βρήκαν κλειδωμένο με λουκέτο. Εγιναν τελικά οι απαραίτητες διαδικασίες, το λουκέτο άνοιξε και με μικρή καθυστέρηση η παράσταση ξεκίνησε. Η προσπάθεια των ηθοποιών υπεράνθρωπη, καθώς και των υπόλοιπων μελών του θεάτρου.
Γονείς και παιδιά κάθε ηλικίας και καταγωγής απόλαυσαν την παράσταση. Παιδικά χαμόγελα και γέλια ξεχύθηκαν αβίαστα στο χώρο και συνόδευσαν με τον καλύτερο τρόπο τους ηθοποιούς.
«Να ευχαριστήσετε τους γονείς σας που δεν φοβήθηκαν να σας φέρουν σήμερα εδώ», είπε στο τέλος ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας: «Η βία αντιμετωπίζεται μόνο με παιδεία και πολιτισμό».
«Ας γεμίσει η πλατεία με παιδιά και γονείς που θα δουν την παράσταση, κι ας είναι αυτό ένα βήμα για να ανοίξει σύντομα η παιδική χαρά και να ανθήσει ξανά το χαμόγελο στη γειτονιά» έγραφε η ανακοίνωση του θεάτρου. Σε μια παράσταση που εδώ και χρόνια δίνεται σε διαδρόμους ή σε δωμάτια ασθενών παιδιών που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Η γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα φαίνεται πως αλλάζει. Χθες το μεσημέρι η τέχνη επικράτησε του φόβου. Περίπου πεντακόσιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να επιβραβεύσουν αυτήν την προσπάθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου