Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Πανστρατιά κατά των ιδιωτικοποιήσεων του νερού

Έντυπη Έκδοση

Πανστρατιά κατά των ιδιωτικοποιήσεων του νερού

Στην Ελλάδα η αντιδήμαρχος Παρισιού που ηγείται της πίεσης προς την Παγκόσμια Τράπεζα να σταματήσει τη χρηματοδότηση ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης
Να σταματήσει η επί δύο δεκαετίες πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας προώθησης της κερδοσκοπικής διαχείρισης του νερού έχουν ζητήσει με επιστολή τους από την Παγκόσμια Τράπεζα οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο με προεξάρχουσα προσωπικότητα την αντιδήμαρχο του Παρισιού, που επισκέπτεται Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς ενίσχυση του ελληνικού μετώπου κατά των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα αυτό.
Η Anne Le Strat πρωτοστάτησε στους αγώνες για την επαναδημοτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται και ο Οσμάν Οζγκιουβέν, δήμαρχος του Δικελί στην Τουρκία, με απόφαση του οποίου παρέχονται δωρεάν δέκα κυβικά μέτρα νερού το μήνα σε άπορους δημότες ενώ όποιος δήμος υπερβαίνει αυτό το όριο χρεώνεται κανονικά για το σύνολο της κατανάλωσής του.
Πριν από λίγες ημέρες, με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης κατά των ιδιωτικοποιήσεων του νερού Corporate Accountability International, φορείς, επιστήμονες, προσωπικότητες και οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο έστειλαν το μήνυμά τους στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας δρ. Jim Jong Kim: να τερματιστεί η (μονόπλευρη) στήριξη αρχίζοντας από την εκποίηση όλων των συμμετοχικών κεφαλαίων του IFC σε ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης. Τα ίδια κεφάλαια συμμετοχών του IFC σε μεγάλες πολυεθνικές δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων και εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αμερόληπτη παροχή συμβουλών προς τις κυβερνήσεις.
Η ελληνική οργάνωση κατά των ιδιωτικοποιήσεων «Save Greekwater» είναι η συνδιοργανώτρια με την κίνηση πολιτών «SOSτε το νερό» των εκδηλώσεων με την Anne Le Strat σήμερα στην Αθήνα (Επιμελητήριο Αθηνών, ώρα 7 μ.μ.) και στη Θεσσαλονίκη (Δευτέρα, 7 μ.μ., στο δημαρχείο) με την αντιδήμαρχο του Παρισιού και το δήμαρχο του Δικελί Οσμάν Οζγκιουβέν.
Οι δύο εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.
Στην εκστρατεία κατά των ιδιωτικοποιήσεων του νερού το μήνυμα προς τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας δρ Κιμ είναι σαφές: «Το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό είναι ο πρόδρομος για όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα το έχουν αναγνωρίσει από πριν σχεδόν μία δεκαετία.
»Αν τα οικονομικά οφέλη του 21ου αιώνα έως σήμερα προορίζονται να διανεμηθούν σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, η πρόσβαση σε καθαρό νερό πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και όχι μόνο σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν. Στις μέρες μας παγκοσμίως ένας στους εννέα εξακολουθεί να στερείται την πρόσβαση σε αυτό το βασικό πόρο».
Ας μη φέρουμε λοιπόν τη δυστυχία και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου