Το ζήτημα της λήψης μέτρων για την πρόληψη της επιδείνωσης της οικολογικής κατάστασης της Λίμνης της Καστοριάς θα διερευνήσει η Κομισιόν σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου για το Περιβάλλον, κ. Ποτοτσνικ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή.
Συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής σε ερώτησή του προς τον Επίτροπο για το Περιβάλλον ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν προκειμένου να αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία της λίμνης Καστοριάς, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε στοιχεία από επιστημονικές μελέτες, τα οποία δείχνουν ότι η οικολογική κατάσταση της λίμνης έχει υποστεί δραματική υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια, καθώς το φυτοπλαγκτόν έχει καλυφθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% από τοξικά κυανοβακτήρια. Σε περίπτωση που τα υψηλά αυτά επίπεδα ρύπανσης διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια, απειλείται με οριστική υποβάθμιση η χλωρίδα και η πανίδα της λίμνης, σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η λίμνη της Καστοριάς έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 (GR1320003), περιλαμβάνοντας σημαντικούς οικοτόπους καθώς και οικοτόπους προτεραιότητας, σύμφωνα με την οδηγία 92/43, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, ενώ αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την οδηγία 79/409 περί της διατήρησης των άγριων πτηνών.
Σε απαντησή της η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν διαθέτει στοιχεία όσον αφορά την οικολογική κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς, δεδομένου ότι δεν συγκεντρώνει τέτοιου είδους στοιχεία όσον αφορά μεμονωμένες τοποθεσίες και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη της επιδείνωσης της περιοχής ώστε η κατάσταση τόσο των ενδιαιτημάτων όσο και των ειδών να διατηρηθεί σε καλό επίπεδο ή να αποκατασταθεί. Ωστόσο, τόνισε ότι η Επιτροπή θα διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα αυτό με τις ελληνικές αρχές.
Τέλος, ο Επίτροπος Πότσνικ πρόσθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, που έλαβε από τις ελληνικές αρχές, το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης συγχρηματοδοτεί ένα έργο όσον αφορά την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων πολλών λιμνών στη Δυτική Μακεδονία, περιλαμβανομένης της λίμνης της Καστοριάς.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ