Ο ΩΡΑΙΟΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ
"Φτηνό το φως, φτηνά μαγαζιά, φθηνότερα λόγια./ Άλλοι έφυγαν, άλλοι κοιμούνται, άλλοι πεθάνανε./ Κι αυτοί κι εκείνοι το ίδιο γερνάνε./ Εσύ αρνήθηκες τον γενικό κανόνα./ Άφησες πλαγιασμένο στο κρεβάτι σου το ομοίωμά σου/ μην καταλάβουν πως εσύ πλανιέσαι/ στο μέγα δάσος, άοπλος κυνηγός,/ φορώντας τις λευκές σου μπότες".
"Ο Ωραίος Δραπέτης" είναι ένα από τα 72 ανέκδοτα, αλλά όχι άγνωστα, ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου που περιλαμβάνονται στη συλλογή "Υπερώον" που πρόκειται να κυκλοφορήσει στη 11 Νοεμβρίου, επέτειο των 23 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή, από τις εκδόσεις Κέδρος. Ποιήματα γραμμένα από την 1η ώς τις 21 Μαρτίου του 1985, στο πολυτονικό που έγραφε πάντα, και ξαναδουλεμένα σε δεύτερη γραφή από τον ποιητή τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά το μεγαλείο της τέχνης του Ρίτσου, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια ποίηση ανεξάντλητη και αδιερεύνητη σε όλο το βάθος της.
"Η θεματολογία αυτών των ποιημάτων προσλαμβάνει στις μέρες μας αξιοσημείωτη επικαιρότητα" επισημαίνουν οι εκδόσεις Κέδρος, που έδωσαν στη δημοσιότητα, με την έγκριση της κόρης του Έρης, και προδημοσίευσε χθες το ΑΠΕ, δέκα ολιγόστιχα ποιήματα από τη συγκεκριμένη συλλογή, στην οποία "ο ποιητής της Ρωμιοσύνης" μετεξελίσσεται, μέσα από αυτά τα σχεδιάσματα, «σε ποιητή της εσωτερικότητας, παρατηρώντας τα συμβάντα του καθημερινού βίου, διαλεγόμενος με το αίνιγμα, το μυστήριο, τον χρόνο, τα πρόσωπα, τα προσωπεία, τη φθορά, τον έρωτα και τον θάνατο".
Το "Υπερώον" περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις ποιητικές συλλογές που ο Ρίτσος θεωρούσε κατάλληλες για δημοσίευση και ενεχείρισε στη Νινέτα Μακρηνικόλα ένα- δυο χρόνια πριν τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 1990. Από τις 45 ποιητικές συλλογές του καταλόγου έχουν δημοσιευτεί περίπου οι μισές. Λίγο μετά τον θάνατό του, στο τομίδιο "Αργά πολύ αργά μέσα στη νύχτα" συμπεριλήφθηκαν και οι τρεις τελευταίες συλλογές που έγραψε πριν την εκδημία του, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει και τέσσερις τόμοι με ήδη εκδομένες αλλά και ανέκδοτες ποιητικές συλλογές του από τον συγκεκριμένο κατάλογο