Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Σαν το ανέκδοτο του Χότζα

Σαν το ανέκδοτο του Χότζα

Με... στεντόρεια φωνή, χθες, ο καθημερινός δίαυλος της κυβερνητικής προπαγάνδας μάς πληροφόρησε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε με αυστηρό ύφος από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να ακούσουν τις ενστάσεις των βουλευτών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και να προβούν σε αλλαγές.
Και αμέσως έγινε το θαύμα. Αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή η φορολόγηση των μαντριών, με αποτέλεσμα τα... πρόβατα να νιώσουν ικανοποιημένα. Πολιτικό παιδί του Αβέρωφ ο πρωθυπουργός, του πολιτικού που είχε εκστομίσει τη φράση «όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος», είναι λογικό να έχει μια αυξημένη ευαισθησία στα μαντριά και στις στάνες. Πόσω μάλλον που κι αυτός είχε νιώσει στο πετσί του για περίπου 20 χρόνια τι σημαίνει να φεύγεις από το μαντρί, ανεξαρτήτως αν επέστρεψε ως λύκος, που απειλεί να φάει τα πρόβατα.
Ξαναπαίζεται, λοιπόν, αυτές τις ημέρες το ίδιο έργο «Η ανταρσία των γαλάζιων βουλευτών», που απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν, και σπεύδει ο πανταχού παρών πρωθυπουργός να δώσει τη λύση. Η μέθοδος γνωστή, δοκιμασμένη και δυστυχώς πάντα πετυχαίνει. Σαν το ανέκδοτο με τον Χότζα και το γάιδαρο. Ενα νομοσχέδιο φορτώνεται από την αρχή με ό,τι διατάξεις μπορεί να φανταστεί κανείς. Προκαλούνται αντιδράσεις, απειλές, φασαρία, γκρίνια και τελικά αποσύρονται δυο - τρεις διατάξεις. Oi βουλευτές δηλώνουν ικανοποιημένοι ότι εισακούσθηκαν, ο πρωθυπουργός παίρνει πόντους ως ένας άνθρωπος που ευαισθητοποιείται και ακούει το λαό του και ο αρμόδιος υπουργός χαμογελά ικανοποιημένος γιατί πέρασε χωρίς απώλειες αυτό που εξαρχής ήθελε να περάσει.
Πάντως, εδώ που τα λέμε, και να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί του υπουργού Οικονομικών, της κυβέρνησης συνολικά, αλλά και της τρόικας. Κι αυτό γιατί σ' αυτή την περίπτωση θα παραμείνει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, που το προτιμά η τρόικα, γιατί είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει και συνεχίzει να αποδίδει, καθώς φέρνει αμέσως ζωντανό χρήμα στα ταμεία του κράτους. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Πίσω απ' όλα αυτά κρύβεται μια διπλή, τραγική αλήθεια. Πρώτον, ότι η βασική επιδίωξη της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι πόσο περισσότερο θα φτωχύνει ο λαός, με οριζόντια, κάθετα, πλάγια, διαρθρωτικά ή οποιαδήποτε άλλα μέτρα, για να συντηρηθεί με τεχνικά μέσα στη ζωή το Μνημόνιο των δανειστών, που έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς. Εχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, έχει κάνει την ανάπτυξη απραγματοποίητο όνειρο, έχει υποθηκεύσει την οικονομία της χώρας για πενήντα και πλέον χρόνια και μαζί με αυτή το μέλλον της νέας γενιάς. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ βλέπει μπροστά της μόνον αριθμούς, ποσοστά, οικονομικούς δείκτες και πάνω απ' όλα τη δική της επιβίωση, αγνοώντας ότι πίσω απ' όλα αυτά υπάρχει φτώχεια, κατεστραμμένες ζωές, πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα, άνθρωποι χωρίς μέλλον.
p.sokos@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου