Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Σκότωναν μετανάστες και τους έπαιρναν τα όργανα

Έντυπη Έκδοση

Σκότωναν μετανάστες και τους έπαιρναν τα όργανα

Σε ομαδικούς τάφους στοίβαζαν πτώματα, πιθανών μεταναστών, στο Μεξικό αφού προηγουμένως τους αφαιρούσαν ζωτικά όργανα. Ο εντοπισμός των ομαδικών τάφων έγινε στην περιοχή Πουέμπλα, στο βόρειο Μεξικό, από τις αρχές, που στη συνέχεια ενημέρωσαν τον ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα μετανάστευσης ιερέα Αλεχάντρο Σολαλίντε, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για πτώματα μεταναστών που δεν είχαν χαρτιά.
Οστά ενηλίκων και παιδιών βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους στην Πουέμπλα του βόρειου Μεξικού Οστά ενηλίκων και παιδιών βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους στην Πουέμπλα του βόρειου Μεξικού Ο Σολαλίντε έχει ιδρύσει στην Οαξάκα το «Ερμάνος εν ελ Καμίνο» (Αδελφοί στο Δρόμο), ένα κέντρο υποδοχής για μετανάστες από όλη τη Λατινική Αμερική που προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού, ενώ το 2012 βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του Μεξικού Πένια Νέτο με το Εθνικό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι ομαδικοί τάφοι που εντοπίστηκαν θύμισαν ένα περισταστικό που συνέβη τον Αύγουστο του 2010, όταν εβδομήντα δύο μετανάστες χωρίς χαρτιά που προέρχονταν από την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στο Ταμαουλίπας στο βορειοανατολικό Μεξικό.
Η συγκεκριμένη δολοφονία των μεταναστών, που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ, αποδόθηκε τότε στο καρτέλ των ναρκωτικών «Θέτας», που αποτελείται από πρώην στρατιωτικούς των επίλεκτων μεξικανικών δυνάμεων. Οι Θέτας φαίνεται πως σκότωσαν τους μετανάστες όταν εκείνοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί τους.
Το 2011, στο Σαν Φερνάντο, ακόμα 193 πτώματα λαθρομεταναστών είχαν ανακαλυφθεί σε ομαδικούς τάφους, ενώ άλλα 49 ανακαλύφθηκαν το 2012 στο βόρειο Μεξικό.
Κάθε χρόνο περίπου 140.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι εισέρχονται παράνομα στο Μεξικό προσπαθώντας να φτάσουν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Σολαλίντε, πρόκειται κυρίως για μητέρες, που προσπαθούν να βρουν στις ΗΠΑ καλύτερες συνθήκες ζωής.
(Πηγή: ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου