Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Συμπόσιο ποίησης

Συμπόσιο ποίησης

  • 29.06.2013
Επικεντρωμένο στη θεματική "Ποίηση και Αλογία" και με ειδικό αφιέρωμα στην ποιήτρια και δοκιμιογράφο Λύντια Στεφάνου, η οποία χάθηκε πρόσφατα, το Τριακοστό Τρίτο Συμπόσιο Ποίησης ξεκινά τις εργασίες του την επόμενη Παρασκευή 5 Ιουλίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και ώς το μεσημέρι της Κυριακής 7 Ιουλίου διερευνά πτυχές και διαδρομές του ποιητικού λόγου.
Η έναρξη του Συμποσίου, την Παρασκευή το πρωί, αφιερώνεται στη Λύντια Στεφάνου, που υπήρξε και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του, με τον Αλέξη Ζήρα και τον Γιώργο Αράγη να αναφέρονται στο ποιητικό και δοκιμιακό της έργο και την Ασπασία Λυκουργιώτη να απαγγέλλει ποιήματά της. Από το απόγευμα της Παρασκευής 5 Ιουλίου ώς το μεσημέρι της Κυριακής 7 Ιουλίου 16 εισηγητές εξετάζουν το φαινόμενο της αλογίας, νοηματικής και γλωσσικής, στην ποίηση, στην αρχαία ελληνική τραγωδία, στο δημοτικό τραγούδι, στην ποίηση για παιδιά, στη νεότερη ελληνική ποίηση ώς τον υπερρεαλισμό και τη δεύτερη μεταπολεμική γενιά, και από την πλευρά της ψυχανάλυσης. Συμμετέχουν οι Νάνος Βαλαωρίτης, Κατερίνα Συνοδινού, Λίζυ Τσιριμώκου, Μαρία Ιατρού, Γιώργος Αράγης, Σάββας Μιχαήλ, Θανάσης Νάκας, Θανάσης Β. Κούγκουλος, Σωτήρης Τριβιζάς, Θανάσης Χατζόπουλος, Ξένη Σκαρτσή, Βούλα Επιτροπάκη, Λάμπρος Σπυριούνης, Βασιλική Γκούνη και Ευαγγελία Ιορδανάκη.
Στα ενδιάμεσα των εισηγήσεων θα διαβαστεί ποίηση από τις υποψήφιες συλλογές για τα τρία Βραβεία Ποίησης καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2012 του Συμποσίου Ποίησης. Συμμετέχουν: Δημήτρης Αθηνάκης, Παναγιώτης Αρβανίτης, Εσμεράλδα Γκέκα, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Άννα Γρίβα, Νικόλας Ευαντινός, Βασίλης Ζηλάκος, Βάγια Κάλφα, Ανέστης Μελιδώνης, Νίκη Χαλκιαδάκη ενώ το Σάββατο ο Αλέξης Ζήρας θα παρουσιάσει τις συλλογές των περσινών βραβευμένων Αργύρη Παλούκα "Θέλω το σώμα μου πίσω" (1ο Βραβείο), Γιώργου Χ. Στεργιόπουλου "Η Διάβολος" (2ο Βραβείο) και Αλέξιου Μάινα "Το περιεχόμενο του υπόλοιπου" (3ο Βραβείο), ενώ θα γίνουν κριτικές παρουσιάσεις παλαιότερων και νεότεων ποιητών.
Το Συμπόσιο ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής με την απονομή των Βραβείων Ποίησης καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2012.
Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών. Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Γύριζε…Κωστής Παλαμάς (1908

                   Γύριζε…

«Γύριζε, μὴ σταθῇς ποτέ, ρίξε μας πέτρα μαύρη,

ὁ ψεύτης εἴδωλο εἶν᾿ ἐδῶ, τὸ προσκυνᾷ ἡ πλεμπάγια,

ἡ Ἀλήθεια τόπο νὰ σταθῇ μιὰ σπιθαμὴ δὲ θἄβρῃ. …

Ἀλάργα. Μόρα τῆς ψυχῆς τῆς χώρας τὰ μουράγια.

Ἀπὸ θαμποὺς ντερβίσηδες καὶ στέρφους μανταρίνους

κι ἀπὸ τοὺς χαλκοπράσινους ἡ Πολιτεία πατιέται.

Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! Χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!

Σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.

Δὲν ἔχεις, Ὄλυμπε, θεούς, μηδὲ λεβέντες ἡ Ὄσσα,

ραγιάδες ἔχεις, μάννα γῆ, σκυφτοὺς γιὰ τὸ χαράτσι,

κούφιοι καὶ ὀκνοὶ καταφρονοῦν τὴ θεία τραχιά σου γλώσσα,

τῶν Εὐρωπαίων περιγελᾷ καὶ τῶν ἀρχαίων παλιάτσοι.


Καὶ δημοκόποι Κλέωνες καὶ λογοκόποι Ζωίλοι,

καὶ Μαμμωνᾶδες βάρβαροι, καὶ χαῦνοι λεβαντίνοι…

λύκοι, ὦ κοπάδια, οἱ πιστικοὶ καὶ ψωριασμένοι οἱ σκύλοι

κι οἱ χαροκόποι ἀδιάντροποι καὶ πόρνη ἡ Ρωμιοσύνη!»

Κωστής Παλαμάς  (1908)

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Το τελευταίο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου


Η "χαμένη γενιά' της Ευρώπης

Ηλεκτρονική Έκδοση

Ξεπερνούν τα 5,5 εκατ.οι νέοι άνεργοι

Η "χαμένη γενιά' της Ευρώπης

Σύνοδος Κορυφής με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ανεργίας
Την ώρα που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα τέταρτο των νέων ηλικίας 18-25 στην Ευρώπη δεν έχει εργασία και το αντίστοιχο ποσοστό ειδικά σε Ισπανία και Ελλάδα αγγίζει το 50%, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που είναι αφιερωμένη στην ανεργία των νέων, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκάθαρες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ενώ αποτελέσματα από το σύμφωνο για την απασχόληση ακόμη δεν είναι ορατά.
Νεαρός γάλλος αναζητά εργασία μέσω του τοπικού ΟΑΕΔ (φωτ.Reuters) Νεαρός γάλλος αναζητά εργασία μέσω του τοπικού ΟΑΕΔ (φωτ.Reuters)
Για πρώτη φορά έχει προσκληθεί να παραστεί σε Σύνοδο Κορυφής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων." Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση και ζητούμε από τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια λόγοι για να το κάνουν. Η αδράνεια ή οι υπεκφυγές θα ήταν απαράδεκτες", είπε η Μπερναντέτ Σεγκόλ.
 
Οι ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να διαθέσουν 6 δισ.ευρώ νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς  (από το 2014) για προγράμματα κατάρτισης, γίνονται σχεδιασμοί για τη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων ενώ σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν άλλα 10δις ευρώ θα διατεθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε ιδιωτικές τράπεζες να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.
 
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά χρόνο μαθητείας νέων σε ευρωπαϊκές χώρες τους πρώτους μήνες που μένουν άνεργοι ή βγαίνουν στην αγορά εργασίας μετά τις σπουδές και θα συμβάλλει-σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο- στη μείωση του χάσματος ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών βορρά και νότου. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται το σχέδιο αυτό δεν αντιμετωπίζει το ουσιώδες ζήτημα που είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ευθύνη που βαρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών. Απομένει όμως η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό 2014-2020, η οποία δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.
 
"Δεν θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε το σύνολο του προβλήματος της ανεργίας με τις προτάσεις που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι" σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης ενόψει της συνόδου. Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπάι  ο οποίος τόνισε ότι "η κοινωνική πολιτική αποτελεί ευθύνη των κρατών. Η ΕΕ μπορεί μόνο να βοηθήσει".
 
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε μακρο-οικονομικές αλλαγές και υποστηρίζουν ότι μόλις χαλαρώσουν οι πιέσεις από τις αγορές, θα επανέλθει η ανάπτυξη.Για τη Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγο της Ernst & Young, "πιθανότατα λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για τον σημαντικό περιορισμό της ανεργίας των νέων βραχυπρόθεσμα. Η ίδια προειδοποιεί όμως ότι "η αδράνεια μπορεί να απειλήσει μακροπρόθεσμα τη σταθερότητα της ευρωζώνης". Περισσότερα από 26 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στην ανεργία στην Ευρώπη, ανάμεσά τους 5,6 εκατομμύρια νέων κάτω των 25 ετών.
 
Ακόμη ένα θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η πορεία της τραπεζικής ένωσης ενώ η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωζώνης δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη διενέργεια των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι 27 θα κληθούν να συμφωνήσουν για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια στιγμή ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο και να διαρκέσουν πολλά χρόνια.
 
(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΟΙΗΜΑΤΑ


Pão, educação, liberdade!* *Ψωμί, παιδεία, ελευθερία

25/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Pão, educação, liberdade!*

Του Ν. Ασημακόπουλου Ας φανταστούμε για κάποια δευτερόλεπτα την περίπτωση που κάποιος δικός μας υπουργός θα τολμούσε να ρίξει το μαύρο στην ΕΡΤ τις μέρες του...
*Ψωμί, παιδεία, ελευθερία
 
Του Ν. Ασημακόπουλου

Ας φανταστούμε για κάποια δευτερόλεπτα την περίπτωση που κάποιος δικός μας υπουργός θα τολμούσε να ρίξει το μαύρο στην ΕΡΤ τις μέρες του Μουντιάλ. Εκεί δηλαδή που θα είχαμε πάρει μια πρώτη γεύση από Νεϊμάρ, Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο ή που η δική μας εθνική ομάδα θα είχε προκριθεί και θα ετοιμαζόταν να παίξει…

Φανταστείτε… Ο απλός ξεσηκωμός που είδαμε τις τελευταίες μέρες, θα μετατρεπόταν αυτόματα σε… λαϊκή επανάσταση!

Ολα κι όλα… Μπορούμε να ανεχθούμε, όπως αποδείχθηκε, ένα σωρό πράγματα στην καμπούρα μας. Από κόψιμο μισθών – συντάξεων μέχρι απολύσεις. Ομως τις μέρες της μπάλας και ειδικότερα του Mudial ή ενός παιχνιδιού Champions League δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας.

Ας κάνουμε λοιπόν μια μικρή σύγκριση με τους Βραζιλιάνους…

Γι’ αυτούς η μπάλα δεν είναι απλά διασκέδαση ή πάθος, αλλά πραγματική θρησκεία. Εκεί ο καθένας ασχολείται μαζί της από το πρωί ώς το βράδυ.

• Εχει μεγαλώσει με έναν ή περισσότερους ποδοσφαιρικούς μύθους να μαγεύουν τα όνειρά του.

• Φτιάχνει στο μυαλό του ποδοσφαιριστές – ιερά τέρατα ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν.

• Ο πρόεδρος μιας ομάδας μπορεί να γίνει εύκολα πρόεδρος της χώρας.

• Η κρίση που τυχόν θα περάσει η εθνική τους ομάδα γίνεται αντικείμενο έρευνας από το Κογκρέσο όπου οι γερουσιαστές καλούν τον Πελέ, τον Ρονάλντο ή τον Ρομάριο να καταθέσουν την άποψή τους.

Θα περίμενε κανείς ότι με αφορμή το Confederation θα τα παρατούσαν όλα. Πως προτιμούσαν την πείνα από το να χάσουν κάποιο ματς.

Κι όμως… Εκαναν το μεγάλο ντου έτσι ξαφνικά, ζητώντας πρώτα φαγητό, εκπαίδευση, περίθαλψη, διασκέδαση, συγκοινωνία για όλους και μετά ποδόσφαιρο. Οσο περνούν οι μέρες, αντί να αποχαυνώνονται μπροστά στην τηλεόραση, βγαίνουν όλο και περισσότερες χιλιάδες στον δρόμο για να φωνάξουν και να συγκρουστούν. Δεν κωλώνουν μπροστά στους νεκρούς. Πλημμυρίζουν τους χώρους έξω από τα γήπεδα προσπαθώντας να ματαιώσουν έστω και ένα παιχνίδι κόντρα στη σκληρή αστυνομία. Κι όλα αυτά παρά την απουσία κοινής γραμμής ή κάποιου ηγέτη να τους καθοδηγεί.

Με δυο λόγια δεν μασάνε, ούτε κάνουν πίσω. Μέσα από τα τηλεοπτικά πλάνα μάς φωνάζουν να μην πάμε να δούμε του χρόνου παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου. Περιγράφουν με απλό, εκφραστικό και αξιοπρεπή τρόπο το τεράστιο πρόβλημα που κουβαλάνε και καταγγέλλουν την προτεραιότητα της κυβέρνησης να ξοδεύει δισεκατομμύρια για ποδοσφαιρικές φιέστες και Ολυμπιακούς Αγώνες που αφήνουν τη μεγάλη πλειονότητα στην απ’ έξω, παρά τις υποσχέσεις που προηγήθηκαν: «Η Βραζιλία αγνοεί την αξία της ζωής του λαού της ξοδεύοντας χρήματα σε εκδηλώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016», λέει ο ένας. Ή «η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει πως πολλά εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, ούτε πόσος κόσμος πεινάει στους δρόμους»…

Μπορεί κάποιος να φανταστεί αντίστοιχες εικόνες στη χτυπημένη από τα μνημόνια Ελλαδίτσα μας; Ποτέ των ποτών! Η ΕΡΤ, όπως έλεγα και παραπάνω, θα ήταν ορθάνοιχτη σε μέρες Μουντιάλ, μη τυχόν και χάσουμε το ποδόσφαιρο.

Εδώ η… επανάσταση γίνεται κυρίως στο facebook με ρεκόρ από like, και με τιτιβίσματα από χιλιοφορεμένα τσιτάτα αργόσχολων αντιγραφέων στο twitter.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Diana Krall -Live in Athens

Diana Krall -Live in Athens
Η αισθαντική Καναδή παγκόσμια σταρ στο Ηρώδειο

«Νομίζω ότι αυτός ο αρχαίος χώρος είναι μαγικός και τέλειος για τα τραγούδια μου», δήλωσε η πιανίστρια, στιχουργός και συνθέτρια της τζάζ – και σύζυγος του Ελβις Κοστέλο. Το φανατικό ελληνικό κοινό της την περιμένει

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

getF34vileΣε ένα πρόσφατο βίντεο μέσω του οποίου στέλνει σύντομο μήνυμα στους Ελληνες θαυμαστές της, η Νταϊάνα Κραλ λέει ότι έχει να έρθει έξι χρόνια στην Ελλάδα. Και πως ανυπομονεί να βρεθεί και πάλι την 1η Ιουλίου στο Ηρώδειο. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα, δεν θυμάται καλά η Καναδή τραγουδίστρια. Μπορεί και να το έχει διαγράψει από τη μνήμη της. Επαιξε ξανά πριν από δύο καλοκαίρια στη… Μαλακάσα σε μία συναυλία εντελώς αποτυχία, αφού μάζεψε διακόσια άτομα όλα κι όλα. Εφταιγε η τραγουδίστρια; Οχι βέβαια, κρίνοντας και από την προπώληση τώρα για το Ηρώδειο, που πηγαίνει πολύ καλά – σπεύσατε επομένως όσοι ενδιαφέρεστε, μην μείνετε απ” έξω χωρίς λόγο. Είναι διαφορετικό, όμως, να βλέπεις την Νταϊάνα Κραλ στα χωράφια και διαφορετικά στο Ηρώδειο. Τις τραγουδίστριες κλάσης τις προσέχεις λίγο περισσότερο.

Και το Ηρώδειο ως χώρος συναυλίας για την όμορφη Κραλ φαντάζει ιδανικός. «Χαίρομαι πολύ που θα παίξω σε αυτόν τον αρχαίο χώρο, είναι μαγικός, νομίζω πως είναι τέλειος για τα τραγούδια μου», δήλωνε στο συγκεκριμένο βίντεο. Οντως η μουσική της ταιριάζει εκεί. Τζαζ υψηλής αισθητικής από μια πιανίστρια, στιχουργό και συνθέτρια, πραγματικά ξεχωριστή. Ομορφη και ταλαντούχα. Την είχαμε δει πάλι στο Ηρώδειο και ήταν έγκυος, τότε. Είναι παντρεμένη με τον Ελβις Κοστέλο – ο γάμος έγινε στο σπίτι του Ελτον Τζον στο Λονδίνο. Εχουν συνεργαστεί και οι δυο τους κάποιες φορές -λογικό-, με τον Ελβις να της γράφει στίχους και μουσική στο άλμπουμ της «The Girl In The Other Room». Την 1η Ιουλίου που θα παίξει σ” εμάς είναι και η «Canadian Day», γιορτάζει ο Καναδάς. «Είμαι πολύ καλά ενημερωμένη για τις δύσκολες στιγμές που περνάτε. Αλλά παραμένετε φημισμένοι για τη φιλοξενία σας, την αγάπη σας για τη ζωή και φυσικά για τη μουσική», προσθέτει. Και η ίδια αγαπάει τη ζωή πολύ και αποτελεί ενεργό μέλος του οργανισμού Multiple Myeloma Research Foundation. Εχει χάσει άλλωστε τη μητέρα της από λευχαιμία, όπως και δύο στενούς της συνεργάτες από την ίδια ασθένεια.

Τζαζ είναι κατά βάση η Νταϊάνα Κραλ αλλά όχι για… ειδικούς και φανατικούς, μια και απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό. Οι συνεργασίες της με μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως ο Τόνι Μπένετ και ο Τζόνι Μάντελ, την έκαναν γνωστή σε κοινό που δεν είναι τόσο εξοικειωμένο με την τζαζ. Το 1993 πραγματοποίησε το δισκογραφικό της ντεμπούτο με το άλμπουμ «Stepping out», αλλά η αναγνώριση ήρθε με το τρίτο της άλμπουμ, το «All For You: A Dedication To The Nat King Cole Trio», που έμεινε για 70 εβδομάδες στα jazz charts του Billboard. Η Κραλ είναι από τις πιο επιτυχημένες τζαζ τραγουδίστριες, με οχτώ άλμπουμ της να ανεβαίνουν κατευθείαν στην κορυφή του jazz chart του Billboard. Μετράει 15 εκατομμύρια δίσκους σε πωλήσεις, κάτι που μεταφράζεται σε χρυσά και πλατινένια άλμπουμ, καθώς και δύο βραβεία Grammy.

Με το τελευταίο της άλμπουμ «Glad Rag Doll» πηγαίνει πολύ πίσω, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, στις ρίζες των μπλουζ. Κι έξυπνα πήρε τον T Bone Burnett στην παραγωγή, που είναι μάγος της κονσόλας και απόλυτα ταιριαστός για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δικά της είναι τα κομμάτια ως επί το πλείστον, δεν είναι διασκευές, είναι τζαζ, σουίνγκ, λίγο κάντρι-φολκ, μπλουζ κ.ά. Είναι και η φωνή της πολύ… κόζι, βελούδινη κατ” άλλους, προβλέπεται μία αισθαντική βραδιά με συγκίνηση. Eννοείται φυσικά πως θα παίξει και το «The Look of Love». Η διασκευή της στο πασίγνωστο κομμάτι της Ντάστι Σπρίνγκφιλντ είναι από τις πιο εμπνευσμένες που έχουν γίνει ποτέ. Οσοι δεν γνωρίζετε πολύ καλά την Νταϊάνα Κραλ και πόσο ωραία ακούγεται στις ζωντανές εμφανίσεις της, αναζητήστε το «Diana Krall – Live in Paris», ένα παλιότερο live της από το Paris Olympia. Αν και πλέον είναι πολύ πιο… ώριμη και… καλύτερη.

d.kanellopoulos@efsyn.gr 

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Νόαμ Τσόμσκι: Στην Ευρώπη οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο

Νόαμ Τσόμσκι: Στην Ευρώπη οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο

  • 20.06.2013

Για «σταδιακή απώλεια της δημοκρατίας» στην Ευρώπη, ως συνέπεια της μετατόπισης του κέντρου βάρους «από την πολιτική στην οικονομία» έκανε λόγο ο Νόαμ Τσόμσκι, μιλώντας σε εκδήλωση του Global Media Forum της Deutsche Welle στη Βόννη.
«Η αντιπροσώπευση εξαντλείται -στην Ευρώπη προσφάτως, ενώ στις ΗΠΑ σχεδόν εξ υπαρχής- στην εκπροσώπηση οικονομικών συμφερόντων. Μόλις το 1/10 του 1%, στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας, καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει. Αυτό σημαίνει πως καθορίζουν την πολιτική. Έτσι, η δημοκρατία μετατρέπεται σε πλουτοκρατία», εξήγησε ο Αμερικανός φιλόσοφος, με συνέπεια, όπως είπε, να παρατηρείται μία συνεχής «παρακμή των δικαιωμάτων των πολιτών».
Στις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης «οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο, ακριβώς όπως και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, που διοικούνται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας σκωπτικά πως «η ίδια η Ευρώπη επέλεξε να γίνει έτσι».
«Για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών το ζητούμενο είναι η εργασία. Για τους υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όμως, το διακύβευμα έγκειται στη μείωση των ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα διαμορφώνουν πλέον την πολιτική», συμπλήρωσε.
Ο Νόαμ Τσόμσκι παρατήρησε επίσης πως στις χώρες της κρίσης ήρθαν ξαφνικά στο προσκήνιο τα ασαφή όρια μεταξύ σύγχρονης Αριστεράς και Δεξιάς ως προς την κατάστρωση πολιτικών, ώστε οι βασικοί ιδεολογικοί διαχωρισμοί να καθίστανται πλέον δυσδιάκριτοι.
Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κύπρο, σημειώνοντας ότι η άρση των διαφορών και η σύγκλιση εν τέλει Αριστεράς και Δεξιάς έγκειται στο γεγονός ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύονται να ακολουθούν προγράμματα μακροοικονομικής φύσης, τα οποία θέτει η Κομισιόν».
Αυτό, όπως επεσήμανε, συνεπάγεται την επιλογή σκληρής λιτότητας και αύξησης των φόρων σε βάθος χρόνου, ανεξαρτήτως «πολιτικού χρώματος».
Ο Αμερικανός διανοητής εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι αποτυχημένοι και πως η αναγωγή τους στην αυθεντία διεθνών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε αρνητικές επιπτώσεις.
Πηγή: Deutsche Welle

Πώς να κρυφτείς απ” τα παιδιά

Πώς να κρυφτείς απ” τα παιδιά


 
Μιλά στην «Εφ.Συν.» ο δρ Νικόλαος Μυριοκεφαλιτάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, για τις συνέπειες της κρίσης στη διατροφή, στην ψυχολογία, στις ίδιες τις ψυχές των μικρών μαθητών
 
Της Ντάνι Βέργου

getFileaze
 Καθρέφτης της λιτότητας, τα παιδιά μας. Εννοιες που δεν χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε παιδικές ψυχές, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος και τα ψυχοσωματικά, μας έφερε η κρίση. Επιθετικότητα και σχολικός εκφοβισμός, φοβίες και διαταραχές συμπεριφοράς σε άνοδο. Τα χρώματα απομακρύνονται. Το γκρίζο είναι εδώ.

«Η πίεση των γονιών δεν κρατιέται μακριά από τα παιδιά. Τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί. Η πολιτεία οφείλει να εφεύρει τρόπους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εχουμε αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 2010 ζήτησαν βοήθεια 1.420 παιδιά, το 2011 1.970 και το 2012 2.000». Τα λόγια του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου, καθηγητή Παιδιατρικής, προέδρου της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με αφορμή το 51ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν 21-23 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.

«Συνέπειες της φτώχειας, οι παραπάνω εκφράσεις των παιδιών. Δεν μπορούν να ξεφύγουν. Οση βοήθεια κι αν έχουν οι γονείς από το περιβάλλον τους, οικογενειακό, φιλικό, σχολικό, γειτονικό, το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται. Προφανώς αναμένουμε χειρότερα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δρ Νικόλαος Μυριοκεφαλιτάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Η λιτότητα οδηγεί και στην κακή διατροφή. Η χώρα μας από πρώτη στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία προ δεκαετίας, έπεσε χαμηλά στα προ μνημονίων χρόνια, οπότε η αναλογία 1 παχύσαρκο παιδί στα 4 είχε γίνει 1 στα 8, ενώ η αναλογία 1 υπέρβαρο παιδί στα 7 είχε πέσει στο 1 στα 15. Οι μνημονιακές πολιτικές των περικοπών και της ανεργίας αναμένεται να αντιστρέψουν ξανά την κατάσταση. «Η πενία σχετίζεται με τις κακές διατροφικές επιλογές. Αυξάνεται η κατανάλωση των χειρότερων τροφών, όπως είναι οι υδατάνθρακες, και μειώνεται η διατροφή με ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Οσον αφορά τους ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε, που υποσιτίζονται, όταν βρίσκουν κάτι αυτό δεν είναι καλό», επισημαίνει ο δρ Μυριοκεφαλιτάκης.

Στη χώρα μας υπάρχει κι ένα διαχρονικό θέμα διατροφικής παιδείας, το οποίο επιδεινώνεται λόγω φτώχειας, προσθέτει: «Στην πλειονότητά τους οι γονείς δεν ακολουθούσαν ποτέ τις οδηγίες καλής διατροφής για τα παιδιά τους. Κατέφευγαν στις εύκολες λύσεις, όπως είναι οι σοκολάτες, τα ντόνατ, τα γαριδάκια, οι ζάχαρες και τα αλάτια δηλαδή. Η ελληνική οικογένεια δεν διδάσκει πολιτική διατροφής μέσα στο σπίτι. Υπάρχει κόσμος που προσέχει, αλλά η πλειονότητα καταφεύγει στην εύκολη – κακή διατροφολογικά λύση».

Η λιτότητα έφερε αύξηση στον θηλασμό. Μέχρι το 2009 μόνο το 6-8% των μητέρων θήλαζαν αποκλειστικά μέχρι τον 6ο μήνα. Το 2012 ο αποκλειστικός θηλασμός για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους ξεπέρασε το 25%.

Οι έφηβοι, από την άλλη, είναι ολοένα και πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τις πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις, την επιθετικότητα. Δύο στους δέκα εφήβους, ηλικίας 15-18 ετών, έχουν εκδηλώσει ήδη τουλάχιστον μία φορά και τις τέσσερις βασικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου: κάπνισμα, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας και συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή. Η έναρξη καπνίσματος έρχεται πρώτη με ποσοστό 64%, ενώ ακολουθεί η δοκιμή οινοπνεύματος και η έναρξη σεξουαλικής ζωής με ποσοστό 50%. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ξεκινά στα 13,5 έτη (μέση ηλικία), η δοκιμή τσιγάρου στα 14,5 έτη (μέση ηλικία), ενώ η έναρξη ολοκληρωμένων σεξουαλικών σχέσεων στα 15,5 έτη (μέση ηλικία).

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός των εφήβων αυξάνεται διαρκώς και έχει ανέλθει στη χώρα μας σε ποσοστό 27%, ενώ αντίστοιχα στην Ισπανία και την Ισλανδία ανέρχεται μόλις σε 13%, όπως αναδεικνύουν μελέτες που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στη διάρκεια του συνεδρίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και ειδικότερα με τη βοήθεια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΔΠΘ και του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

«Σφαγή» στην προσχολική αγωγή

«Σφαγή» στην προσχολική αγωγή


 
Με ή χωρίς το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, χιλιάδες παιδιά αναμένεται να μείνουν και φέτος εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, καθώς οι καταργήσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου θα τους οδηγήσουν αναπόφευκτα σε λουκέτο
 
Της Αφροδίτης Τζιαντζή


getFxcr4ile

















Εκτός από τους επιτυχόντες στις πανελλαδικές, με αγωνία αναμένεται η ανακοίνωση των «εισαχθέντων» μιας άλλης κατηγορίας: των τυχερών νηπίων και βρεφών που θα φιλοξενηθούν στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς και θα φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας.

Ηδη πέρυσι 44.000 προνήπια έμειναν εκτός των δημόσιων νηπιαγωγείων, όπως σημειώνει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί. Αντίστοιχα χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθμών, καθώς οι καταργήσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε λουκέτα παιδικών σταθμών και ιδιωτικοποιήσεις.

Οσο για το περιβόητο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αυτό αναμένεται να καλύψει περίπου 60.000 θέσεις, ενώ οι αιτήσεις αναμένεται να φτάσουν τις 120.000. Ηδη η ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών και τις συναρμόδιες αρχές, στο οποίο μεταξύ άλλων ζητάει να δίνεται στα παιδιά πλήρες γεύμα, να αυξηθεί το ποσό του voucher κατά 300 ευρώ στα 1.800 ανά μαθητή και να αυξηθεί το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος των «ωφελούμενων» κατά 5.000 ανά παιδί – από 30.000 που αναμένεται να είναι φέτος.

«Η ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο να προσφέρεται μόνο «δεκατιανό» σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία όταν επί οκτώ ώς δέκα ώρες τα παιδάκια βρίσκονται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς», σημειώνει και προτείνει να δίνονται 3.400 ευρώ στους βρεφικούς σταθμούς και 2.700 ευρώ στους παιδικούς, για πλήρες γεύμα, και περίπου 900 ευρώ λιγότερα χωρίς πλήρες γεύμα.

«Με ή χωρίς ΕΣΠΑ, πολλά παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Σταμάτης Μαμάκας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Βρεφών και Νηπίων Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων. «Οι παιδικοί σταθμοί του Βρεφοκομείου Αθήνας έχουν δηλώσει ότι θα φιλοξενήσουν περίπου 5.500 παιδιά, αναμένουν όμως προσλήψεις που δεν έχουν γίνει. 275 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων έχουν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά οι προσλήψεις τους έχουν παγώσει. Περίπου 100 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου έχουν απολυθεί, ενώ έχουν λήξει οι συμβάσεις 160 συμβασιούχων, που παραμένουν στην εργασία τους με ασφαλιστικά μέτρα. Ηδη υπήρχαν ελλείψεις πέρυσι, φανταστείτε φέτος με τις απολύσεις που προβλέπονται. Εμείς επιμένουμε να γίνονται μόνιμες προσλήψεις, καθώς η συνεχής εναλλαγή προσωπικού δημιουργεί προβλήματα, τόσο στη λειτουργία των σταθμών όσο και στην προσαρμογή των παιδιών που δεν μπορούν να αλλάζουν παιδαγωγό ανά εξάμηνο ή και τρίμηνο».

Ο Σύλλογος Γονέων αναφέρει προβλήματα κτιριακών υποδομών, έλλειψης υλικών, ενώ φέτος διαπιστώθηκαν ώς και προβλήματα στη θέρμανση, αλλά και στη σίτιση των παιδιών. «Για περίπου δύο μήνες δεν υπήρχε κόκκινο κρέας, λόγω μη έγκαιρης απορρόφησης κονδυλίων. Το πρόβλημα, όπως μας είπαν, ήταν γραφειοκρατικό και τελικά λύθηκε. Υπάρχουν σταθμοί χωρίς καθόλου αυλή, όπως ο 7ος δημοτικός στα Εξάρχεια, ή με εντελώς ακατάλληλο προαύλιο. Σε παιδικό σταθμό στην Ακαδημία Πλάτωνος υπήρξε καθίζηση του εδάφους για τρία μέτρα και τα παιδιά δεν μπορούσαν να βγουν έξω».

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει πέντε παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα, ενώ άλλοι κινδυνεύουν με λουκέτο: «Ξέρω γονείς που κολλούσαν χαρτάκια σε παιδικές χαρές, ότι έχουν αδειάσει θέσεις και να έρθουν να γράψουν άλλοι γονείς τα παιδιά τους στη μέση της σχολικής χρονιάς. Πρόκειται για σταθμούς τόσο υποβαθμισμένους που αδειάζουν από παιδιά, ενώ κάποιοι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στην επαρχία ή σταματάνε εντελώς τον παιδικό σταθμό λόγω οικονομικών προβλημάτων», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων.

Ερωτήματα για το πώς διατίθενται τα κονδύλια των ΕΣΠΑ για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θέτουν εργαζόμενοι στον Δήμο Βύρωνα: «Γιατί οι προμηθευτές μένουν απλήρωτοι; Γιατί εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια στον Καρέα έχει νοικιαστεί και έχει διαμορφωθεί κτήριο για Π.Σ. και μένει κλειστό, όταν ήδη λειτουργούν δύο Π.Σ. σε δημόσιο-δημοτικό κτίριο στη γειτονιά; Γιατί δεν τηρείται το διαιτολόγιο των παιδιών όπως ακριβώς προσδιορίζεται από τον διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων;», αναρωτιούνται με ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς. «Υποβαθμίζουν τους δημοτικούς σταθμούς επιδιώκοντας να τους μετατρέψουν σε παιδοφυλακτήρια», καταλήγουν, διαμαρτυρόμενοι για το εξαντλητικό για παιδαγωγούς ωράριο των 40 ωρών την εβδομάδα, που ισχύει από το 2011.

«Το κράτος σε φορολογεί πολύ σκληρά και θα πρέπει να απαιτήσεις να σου παρέχει δημόσια δωρεάν παιδεία όπως ορίζει το Σύνταγμα», ενημερώνει με ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς το Συντονιστικό Νηπιαγωγών. Υπενθυμίζουν ότι με τον νόμο 1566/85 ορίζεται πως η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι διετής, κάτι που στην πράξη δεν εφαρμόζεται: «Γονείς και εκπαιδευτικοί ενωμένοι θα πρέπει να απαιτήσουμε: Να γίνει κανονική εγγραφή όλων των προνηπίων τον Ιούνιο και ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ή παραρτημάτων, έτσι ώστε το παιδί σου να μην μπαίνει στο απαράδεκτο καθεστώς των κληρώσεων», προτείνοντας να χρησιμοποιηθούν αίθουσες των Δημοτικών σχολείων ή να νοικιαστούν χώροι.

«Προέχει τα παιδιά να βρίσκονται σε ασφαλές, παιδαγωγικό και δημιουργικό περιβάλλον, ιδιαίτερα τώρα που βιώνεις την κρίση που καθημερινά σε τσακίζει. Απαίτησέ το για να έχει μέλλον ο τόπος», καταλήγουν και προτρέπουν τους γονείς να απευθυνθούν στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας, στις επιτροπές παιδείας των δήμων, στον Συνήγορο του Παιδιού και στο υπουργείο Παιδείας.


«Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα κτιριακά», λέει στην «Εφ.Συν.» μέλος του Συντονιστικού Νηπιαγωγών. «Λόγω έλλειψης κονδυλίων στους δήμους, που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, τα προβλήματα έχουν ενταθεί. Ακούμε για τάξεις που πέφτουν τα ταβάνια, και τα σχολεία δεν το αναφέρουν καν γιατί φοβούνται ότι αλλιώς θα κλείσουν. Προσπαθούν οι δάσκαλοι και οι γονείς να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους».

Ο κίνδυνος του λουκέτου είναι ακόμα πιο έντονος για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς: «Δήμοι που χρωστάνε ανακοίνωσαν στο προσωπικό ότι οι σταθμοί θα κλείσουν ή θα ιδιωτικοποιηθούν από τον Σεπτέμβρη είτε στα μέσα της χρονιάς», μας λέει εκπρόσωπος εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς της Αττικής. «Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και προεδρικά διατάγματα καταργούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, απολύουν, ιδιωτικοποιούν. Γι” αυτό μάς αφορά άμεσα αυτό που συμβαίνει στην ΕΡΤ. Αν περάσουν οι απολύσεις εκεί, οι επόμενοι είμαστε εμείς». Και αμέσως επόμενοι οι οικογένειες των παιδιών που θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, γνωρίζοντας από τρυφερή ηλικία τι εστί «success story».
 

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Περισσότεροι μαθητές, λιγότεροι εκπαιδευτικοί Της Αννας Ανδριτσάκη

Περισσότεροι μαθητές, λιγότεροι εκπαιδευτικοί



Συνολικά 200 σχολεία της πρωτοβάθμιας καταργούνται, συγχωνεύονται ή συρρικνώνονται. Εκατοντάδες οργανικές θέσεις δασκάλων εξαφανίζονται 

Της Αννας Ανδριτσάκη




















Οι επιθέσεις της κυβέρνησης στην κοινωνία δεν σταματούν. Οι πολιτικοί μας σταυροφόροι προελαύνουν σε όλα τα πεδία των μαχών. Στην εκπαίδευση οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί. Με στόχο τον εκτοπισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών την ερχόμενη σχολική χρονιά, η σάρωση προχωρά γρήγορα. Την Παρασκευή, το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τη νέα εκκαθάριση στην πρωτοβάθμια: καταργούνται και συγχωνεύονται 161 σχολεία (59 δημοτικά και 102 νηπιαγωγεία), ενώ υποβιβάζονται, δηλαδή συρρικνώνονται, 34 δημοτικά και 5 νηπιαγωγεία. Σύνολο 200… Εκατοντάδες οι οργανικές θέσεις που εξαφανίζονται. Ενα μήνα πριν, ακόμη μια υποκριτική διαβεβαίωση από το υπουργείο περιόριζε τον αριθμό στις 64 μονάδες.

Λουκέτο σε Δημοτικά

Είναι αποκαλυπτική η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που περιλαμβάνει τα σχολεία τα οποία υποχρεώνονται σε λουκέτο ή μείωση προσωπικού. Εκτός από τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-συρρικνώσεις μονάδων, προβλέπονται και ιδρύσεις. Τέσσερα νέα σχολεία θα λειτουργήσουν σε Ηπειρο και Αττική (τρία και ένα, αντιστοίχως), ενώ δύο σε Λάρισα και Ρέθυμνο θα προαχθούν (από 8θέσιο σε 12θέσιο και από 5θέσιο σε 6θέσιο, αντιστοίχως). Οι ανάγκες από μαθητές θα καλυφθούν` από δασκάλους, όμως, ουδείς γνωρίζει. Οπως αναφέρεται επί λέξει στην απόφαση, «στα παραπάνω σχολεία δεν θα δοθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών»! Για την ακρίβεια, στις νέες μονάδες το αποκλείει εντελώς, στις δε προαγόμενες παραπέμπει στον «επαναπροσδιορισμό της οργανικότητας βάσει του μαθητικού δυναμικού», που θα γίνει προφανώς στο σύντομο μέλλον σε νέα επιχείρηση καταγραφής από το περιβόητο ηλεκτρονικό σύστημα με τη βοήθεια του οποίου βγήκαν και οι πρόσφατες εξωφρενικές υπεραριθμίες που ξεσήκωσαν τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Οσο για τα σχολεία που θυσιάζονται για ακόμη μία δόση, στο σημείωμα που συνοδεύει την αποστολή της Απόφασης προς τις Διευθύνσεις αναφέρεται ξεκάθαρα: «Κατά τη διαδικασία διενέργειας των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Π.Ε. από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδρύσεις και οι προαγωγές των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων για τους λόγους που αναγράφονται στο επισυναπτόμενο σχέδιο. Συνεπώς, και κατά τη διενέργεια των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής μετάθεσης και των τοποθετήσεων δεν θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ιδρύσεις και τις προαγωγές δημοτικών και νηπιαγωγείων, αλλά μόνο τους υποβιβασμούς, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των σχολικών μονάδων των περιοχών μετάθεσής σας». Απλά και κατανοητά.

Τα υπό κατάργηση σχολεία βρίσκονται σε Αττική και πολλές περιοχές της περιφέρειας (Μακεδονία, Ηπειρο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Αιγαίο, Κρήτη). Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο ότι πολλές περιπτώσεις αφορούν περιοχές που ήδη έχουν υποστεί ανάλογες επιθέσεις ή καταγράφονται μεταξύ των περιοχών με υψηλά επίπεδα ανεργίας και εν γένει οικονομικών δυσκολιών. Στην Αττική, η συντριπτική πλειονότητα των μονάδων αυτών βρίσκεται σε Χαϊδάρι, Περιστέρι, Αιγάλεω κ.α.

Το πλήγμα είναι διπλό. Η κατάργηση σχολείων αλλά και ο υποβιβασμός αρκετών μονάδων που δείχνει καθαρά τη νέα τάξη πραγμάτων στη δημόσια εκπαίδευση. Πολλοί μαθητές, λίγοι δάσκαλοι. Σχολεία, κυρίως στα δυτικά προάστια της Αθήνας αλλά και σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, από 12θέσια και 10θέσια γίνονται 8θέσια, από 9θέσια συρρικνώνονται σε 7θέσια κ.ο.κ. Δεν γλιτώνουν ούτε τα μικρά. Γίνονται ακόμη μικρότερα. Δηλαδή, 6θέσια γίνονται 3θέσια και 3θέσια γίνονται 2θέσια. Ο μαθητές δεν θα μειωθούν. Ισως σε κάποιες περιπτώσεις είναι και περισσότεροι εξαιτίας της υποχρεωτικής μετακίνησής τους από καταργούμενα σχολεία. Οι δάσκαλοι, όμως, είναι βέβαιο ότι θα λιγοστέψουν. Θα είναι πολύ λιγότεροι απ” όσους χρειάζεται το σχολείο, απ’ όσους απαιτεί ο κανόνας της στοιχειώδους λειτουργίας της Α/βάθμιας εκπαίδευσης. Ετσι, συνεχίζει να επενδύει το υπουργείο του μέλλοντος…

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Καστοριά ποδηλατάδα γύρο λίμνης (Stavros Renis)


Αναμνήσεις από το "Θέατρο της Τετάρτης" του ΕΙΡ

Αναμνήσεις από το "Θέατρο της Τετάρτης" του ΕΙΡ

Η προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού για την εν ψυχρώ δολοφονία της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, την οποία επέβαλε με ένα ρωμαϊκό edictum (αποφασίζω και διατάζω), είναι ένα καίριο πλήγμα όχι μόνο της ελεύθερης πληροφόρησης, αλλά και του ίδιου του πολιτισμού της χώρας. Είμαι αρκετά παλιός και το έχω ξαναδεί το "έργο". Ποτέ όμως τόσο κυνικά. Ούτε οι τυπικοί δικτάτορες δεν το είχαν αποτολμήσει.
Επειδή είμαι παλιός, θέλω να μιλήσω για τα παλιά. Για το "Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας", τη "γιαγιά" της ΕΡΤ, που στεγαζόταν τότε στη Μουρούζη. ΄Οπου με έπαιρνε κάποιες φορές η αείμνηστη θεία μου Φραγκίσκη Καρόρη, από τις "ψυχές" του Ιδρύματος, στα στούντιο του Ζαππείου, για να παρακολουθώ τις ηχογραφήσεις του "θεάτρου της Τετάρτης" και να "μαθαίνω". Δεκαετία του '60.
Εκεί είδα να προσέρχονται σεμνά και χωρίς καμία έπαρση (ο τόπος το απαγόρευε) όλοι οι Μεγάλοι: η Παξινού, η Μερκούρη, η Αρώνη (μακρινή συγγενής μου), η Βαλάκου, η Διαμαντίδου, η Σμάρω Στεφανίδου, η Ρίτα Μουσούρη, η Συνοδινού, πολύ νέα τότε, η Νέλλη Αγγελίδου, η Τασώ Καββαδία, η Βέρα Ζαβιτσιάνου, η Βούλα Ζουμπουλάκη, η Άννα Κυριακού, η Ελένη Χαλκούση, η Τιτίκα Νικηφοράκη, η Ολυμπία Παπαδούκα, η Έλσα Βεργή, η Κάκια Αναλυτή, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Θάλεια Καλλιγά, η Άννα Ραυτοπούλου, η Μαρία Αλκαίου. Ο Μινωτής, ο Κατράκης, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Νίκος Παπαναστασίου, ο Κώστας Μπάκας, ο Τίτος Βανδής, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Καρούζος, ο Νίκος Παπαναστασίου, ο Νίκος Χατζίσκος, ο Κώστας Ρηγόπουλος, ο Βύρων Πάλλης, ο Χρήστος Τσαγανέας, ο Καλλιβωκάς, ο Φιλιππίδης, ο Μαλλιαγρός, ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, ο Δημήτρης Χατζημάρκος, ο Βόκοβιτς, ο Σταρένιος, ο Τζόγιας, ο Χόρν, ο Φυσσούν, ο Γιάννης Αργύρης, ο Καλλέργης, ο Στέφανος Ληναίος, ο Ιορδάνης Μαρίνος, ο Γρηγόρης Βαφιάς, ο Παντελής Ζερβός και άλλοι "ων ουκ έστι αριθμός". Όλο το φάσμα του τότε θεάτρου μας, χωρίς πονηρές διακρίσεις και άλλα.
Να μιλήσουμε για τους συγγραφείς και τα έργα που παίζονταν ; Μέσα σε μια μόνο, χρονιά, το 1960.
Μπρέχτ: "Τα όνειρα της Σιμόν Μασάρ. Κάτι Φρίνγκς: "Γύρνα πίσω άγγελέ μου". Λέσλι Στήβενς: "Το στροβίλισμα του γάμου". Τέννεση Ουϊλλιαμς: "Ορφέας στον Άδη". Ντοστογιέφσκι - Καμύ: "Οι δαιμονισμένοι". Τζων Όσμπορν: "Ο νουμερίστας". Νόελ Κάουαρντ: "Το νου σου στη Λιλή". Σώμερσετ Μωμ: "Διά παρασχεθείσας υπηρεσίας". Ζαν Ανούιγ: "Μπέκετ ή η τιμή του Θεού". Ντύρρενματ: "Ο γάμος του κυρίου Μισσισιπή". Τέρενς Ράττιγκαν: "Ο πρίγκηψ και η χορεύτρια". Φελισιέν Μαρσώ: "Το αυγό". Λώρενς Χάνσμπερρυ: "Σταφύλι στον ήλιο". Τσέχωφ: "Πλατόνωφ". Ο' Νηλ: "Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα". Ρόμπερτ Άντερσον: "Σιωπηλή νύχτα". Νίκου Καζαντζάκη: "Κούρος". Άγγελου Σικελιανού: "Σίβυλλα". Φώτου Πολίτη: "Τσιμισκής". Δώρας Μοάτσου: "Κάτω απ' το λιοντάρι της Βενετίας". Θανάση Πετσάλη: "Στη ρίζα του μεγάλου δέντρου". Αλέξη Σολωμού: "Αλής ο Μέγας". Νίκου Καζαντζάκη: "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος". Διονυσίου Ρώμα: "Ιδού ο νυμφίος". Λευτέρη Αλεξίου: "Ηρακλής και Ομφάλη". Δημητρίου Κορομηλά: "Παγκάστη". Μανώλη Σκουλούδη - Σοφίας Σπανούδη: "Πριν ξημερώσει". Νίκου Πολίτη: "Το παράθυρο".
Μεταφραστές: Μ. Καραπαναγιώτης, Νίκος Γκάτσος, Μανώλης Σκουλούδης, Μηνάς Χρηστίδης, Δημ. Κωνσταντινίδης, Μήτση Κουγιουμτζόγλου, Δέσπω Διαμαντίδου, Τζ. Βελέντζα, Ιουλία Ιατρίδη, Ροβήρος Μανθούλης, Ν. Προεστόπουλος, Λούλα Αναγνωστάκη.
Ραδιοσκηνοθέτες: Νίκος Γκάτσος, Μήτσος Λυγίζος, Γ. Θεοδοσιάδης, Μηνάς Χρηστίδης, Κωστής Μιχαηλίδης, Ανδρέας Φλιππίδης, Κώστας Κροντηράς.
Με τις σωστές και δίκαιες επιλογές του το τότε ΕΙΡ σε δύσκολους καιρούς "επαίδευσε" ένα κοινό. Άκουγα και εγώ τις εκπομπές, σχεδόν ανελλιπώς. Ήταν ο πρώτος θεατρικός μου δάσκαλος. Θυμάμαι με συγκίνηση το πάτημα του κουμπιού του ραδιοφώνου. Λέω, δεν είναι δυνατόν με το πάτημα ενός άλλου "κουμπιού" (πρωθυπουργός) να σβήσουν όλα αυτά.
Το ακέραιο ήθος της ΕΙΡ και των ανθρώπων της κληρονόμησε και διατήρησε η διάδοχός της νεώτερη ΕΡΤ και οι άνθρωποί της. Εξακολουθεί να εκπαιδεύει κοινό. Είναι κάστρο αντίστασης. Σε πείσμα όσων προσπάθησαν να τη "νοθεύσουν", να τη "χαμηλώσουν" και να τη χαλάσουν, θα την κρατήσουμε.