Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Κινητικότητα ίσον απόλυση»

ντυπη Έκδοση 

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΑ ΠΟΥΝ «ΟΧΙ»

«Κινητικότητα ίσον απόλυση»

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τη διαδικασία μοριοδότησης ως φωτογραφική, προορισμένη να ολοκληρώσει το βόλεμα των «ημετέρων»
Καμπανάκι κινδύνου, με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση αναζητά εθελοντές για απολύσεις, χτυπά στους 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους η Ομοσπονδία των Εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ), καλώντας τους να πουν ένα βροντερό «όχι» στη διαδημοτική κινητικότητα, μη συμμετέχοντας στη διαδικασία.
Ταυτόχρονα η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τη διαδικασία μοριοδότησης ως φωτογραφική, προορισμένη να ολοκληρώσει το βόλεμα των «ημετέρων» της συγκυβέρνησης και της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.
Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε χθες σε εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πίνακας με τον αριθμό των κλάδων ή των ειδικοτήτων στους οποίους αναζητούνται κενές θέσεις για όλη την Ελλάδα στους φορείς του Δημοσίου, στο πλαίσιο της προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Το υπουργείο απέστειλε ήδη την εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία, με θέμα την εύρεση κενών οργανικών θέσεων που αναζητούνται για τους επιτυχόντες των ΟΤΑ Α'και Β' βαθμού, επισημαίνοντας ότι αναμένει την απάντηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση dipp@ydmed.gov.gr (βλέπε αναλυτυκά πίνακα).
Επισημαίνεται ότι οι φορείς, οι οποίοι έχουν κενές θέσεις τις οποίες θα τις διαθέσουν, δεν θα πρέπει να τις προκηρύξουν με άλλο τρόπο (διορισμός, μετάταξη κ.λπ.) μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού αυτών.
Ωστόσο απρόθυμοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι περισσότεροι δημοτικοί υπάλληλοι να συμμετάσχουν στη διαδημοτική κινητικότητα, αν κι αυτό είναι κάτι που θα αποδειχθεί όταν λήξουν οι προθεσμίες μέσα στον Μάρτιο.
Η οξύτατη ανακοίνωση
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πάντως ήταν οξύτατη στη χθεσινή της ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι:
* Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που μιλάει για τη νέα περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (94 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του 2014) αποδεικνύει πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι απολύσεις υπαλλήλων και όχι η κινητικότητα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η ΠΟΕ-ΟΤΑ αρνήθηκε εξαρχής να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιτροπή ή συζήτηση που θα νομιμοποιούσε μια διαδικασία για την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων και θα οδηγούσε τις υπηρεσίες των δήμων σε διάλυση, με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
* Η διαδικασία μοριοδότησης είναι φωτογραφική, διότι υποβαθμίζουν τα πτυχία-μεταπτυχιακά των υπαλλήλων Π.Ε. και Τ.Ε., καθώς μοριοδοτούνται με μόλις 5 και 4 μόρια αντίστοιχα στο μέγιστο βαθμό (δηλαδή για βαθμό πτυχίου άριστα 10), ενώ μόλις τέσσερα (4) σεμινάρια επιμόρφωσης στο ΕΚΔΔΑ ισοδυναμούν με 4 μόρια και άρα με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνεται και η εκπαίδευση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).
* Αντιθέτα, ο βασικός τίτλος σπουδών, το απολυτήριο Λυκείου δηλαδή, μοριοδοτείται με 20 μόρια, ενώ η επιμόρφωση στο ΕΚΔΔΑ πριμοδοτείται με 10 μόρια για τους υπαλλήλους κατηγορίας Δ.Ε. (απόφοιτους Λυκείου).
* Τρανταχτό στοιχείο για τη θεμελίωση του άδικου και ρουσφετολογικού της διαδικασίας είναι η απουσία στα «κριτήρια» μοριοδότησης των υπαλλήλων Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. των κοινωνικών κριτηρίων (οικογενειακή κατάσταση, αριθμός τέκνων, ΑμεΑ κ.λπ.), καθώς λαμβάνεται υπόψη μόνο στους υπαλλήλους Υ.Ε.
* Το ΑΣΕΠ το μόνο που κάνει είναι να ομαδοποιεί τους πίνακες, χωρίς κανένα δικαίωμα ελέγχου των προσόντων και των δικαιολογητικών, καθώς η σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων γίνεται από τις Διευθύνσεις Προσωπικού των φορέων προέλευσης, ενώ οι φορείς υποδοχής δεν έχουν κανένα δικαίωμα ελέγχου. Οι φορείς προέλευσης (βλέπε οι αιρετοί και όχι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια) διατηρούν και το δικαίωμα επιλογής μέσω της απαιτούμενης «σύμφωνης γνώμης», μεταξύ εκείνων που θα ζητήσουν να μεταταγούν, ποιους θα αφήσουν και ποιους όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου