Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Το Αδ-όνειδος της υγείας

18/02/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Αδ-όνειδος της υγείας

    
Tου Δημήτρη Τρίμη

Την ίδια ώρα που έκλεινε («προσωρινά», για 30 ημέρες, λέει) τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, με τις γνωστές επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις και αναταράξεις, ο Αδωνις έστελνε δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ για τις υπερατλαντικές επιτυχίες του, σύμφωνα με το οποίο: «Σε πτυχές της σημερινής πολιτικοοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στη συνεργασία με την Ε.Ε., καθώς και στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το σύστημα υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε σε κλειστή συζήτηση στο European Club του Harvard Kennedy School με μέλη της κοινότητας του πανεπιστημίου, με θέμα τις σημερινές προκλήσεις στην Ελλάδα. Η συζήτηση ανέδειξε, για άλλη μια φορά, το έντονο ενδιαφέρον που παρατηρείται στον αμερικανικό ακαδημαϊκό χώρο (από καθηγητές και φοιτητές) για τις εξελίξεις σε Ελλάδα…».

Κι ενώ δικαίως τσακωνόμαστε για το πόσες χιλιάδες δολάρια μας κόστισε το σόου του Αδώνιδος στο Χάρβαρντ, ένας άλλος λογαριασμός ήρθε να προστεθεί στα ανυπολόγιστα κόστη που υφίσταται η ελληνική κοινωνία, και τα οποία προκαλεί η πολιτική των Μνημονίων και οι καθημερινές τσιρίδες του τηλεπλασιέ που υποδύεται τον υπουργό της νεοφιλελεύθερης Υγείας.

Η είδηση, αν και συγκλονιστική, δεν βρίσκεται βέβαια στα πρωτοσέλιδα και στους τίτλους των κυρίαρχων ηλεκτρονικών ΜΜΕ: Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 39. Ηδη, 59 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ άλλοι τρεις εισήχθησαν σε ΜΕΘ, δύο στο «Βενιζέλειο» και ένας στο «Σωτηρία». Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειονότητά τους δεν είχαν εμβολιαστεί, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν τη σχετική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Πολλοί διεθνείς αναλυτές όταν μιλούν για την ελληνική χρεοκοπία, την ακολουθούμενη συνταγή της λιτότητας και τις συνέπειές τους, δεν αναφέρονται μόνο στις αναλογίες της περίπτωσής μας με την εύθραυστη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, που οδήγησε στον μαύρο ναζιστικό ολοκληρωτισμό και το μακελειό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και στην καταστροφή μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων των άλλοτε «σιδερένιων σοσιαλιστικών χωρών». Εκεί, σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, εντός 15 ετών, μετά την επικράτηση του καπιταλισμού-καζίνο, την κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών, την ανάδειξη των νέων τσάρων και την επικράτηση των ιδιωτικών μαφιών, το προσδόκιμο ζωής έπεσε κατά δέκα ολόκληρα χρόνια.

Υποθέτω ότι είναι λαϊκισμός να ρωτήσω ρητορικά αν μπορούν οι φτωχοί άνθρωποι να εμβολιάζονται ή να αντιμετωπίζουν μια σοβαρή υποτροπή της γρίπης τους, χωρίς θέρμανση, καλή διατροφή και κοινωνική ασφάλιση; Δίχως πρόσβαση σε πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τα τοπικά δημόσια πολυϊατρεία κλειστά;

Και είναι ακόμα πιο λαϊκιστικό να ζητήσω κι εγώ μαζί με εκατομμύρια άλλους συμπολίτες μας (και με την άδεια του Μετέωρου που πρώτος αντελήφθη το πολιτικό μέγεθος του κ. Γεωργιάδη) να φύγει αμέσως τώρα το… Αδ-όνειδος από τον σβέρκο μας πριν καταστρέψει ολοσχερώς τη δημόσια υγεία των κατοίκων αυτής της χώρας;

ΠΗΓΗ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου