Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

«Τέτοια φίμωση, μόνο επί εποχής Φράνκο»

Έντυπη Έκδοση 

«Τέτοια φίμωση, μόνο επί εποχής Φράνκο»

Με άρθρο-«φωτιά» ο πρώην διευθυντής της «El Mundo» επιτίθεται στην κυβέρνηση Ραχόι
Με ένα άρθρο-καταπέλτη, που δημοσιεύθηκε χθες στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», ο άλλοτε κραταιός διευθυντής της εφημερίδας «El Mundo» Πέδρο Ραμίρεθ, που αντικαταστάθηκε στις 31 Ιανουαρίου, καταγγέλλει την κυβέρνηση Ραχόι για τη λογοκρισία που ασκεί στον Τύπο, που όμοιά της μάλιστα, όπως αναφέρεται, έχει να ζήσει η Ισπανία από την εποχή του Φράνκο.
Δεύτερο περιστατικό λογοκρισίας, αυτή τη φορά έργων του Αουσίν Σάινθ, σήκωσε νέα θύελλα αντιδράσεωνΔεύτερο περιστατικό λογοκρισίας, αυτή τη φορά έργων του Αουσίν Σάινθ, σήκωσε νέα θύελλα αντιδράσεωνΠαρά τις μεταφραστικές ατασθαλίες που εκ των υστέρων φαίνεται να χρεώνει ο Ραμίρεθ στην αμερικανική εφημερίδα για την απόδοση του κειμένου στα αγγλικά, η ουσία είναι ότι ο άλλοτε διευθυντής της δεύτερης μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στην Ισπανία -μια εφημερίδα με ήπια συντηρητική πολιτική χροιά- ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Ραχόι στην ουσία αποφάσισε να μποϊκοτάρει την εφημερίδα ύστερα από τη δημοσίεση από την «El Mundo» μέρους των αρχείων αλλά και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε ανταλλάξει ο Λουίς Μπάρθενας, πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος (που παραμένει στη φυλακή) με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι.
Στο ίδιο πάντα άρθρο αναφέρεται επίσης ότι η γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Ντολόρες Κοσπεντάλ, δήλωσε αμέσως μετά τις σχετικές δημοσιεύσεις στην ισπανική Γερουσία ότι «δεν διαβάζει "El Mundo"», ενώ είχαν προηγηθεί οι εξίσου απαξιωτικές δηλώσεις του Μαριάνο Ραχόι ότι η εφημερίδα «El Mundo» παραποιεί και διαστρεβλώνει την αλήθεια.
Οι πεσμένες πωλήσεις, που καταλογίστηκαν στον διευθυντή της «El Mundo», φαίνεται να οφείλονται εν πολλοίς, και όπως προκύπτει από το σχετικό δημοσίευμα, σε έναν άτυπο πόλεμο που κήρυξε εναντίον της εφημερίδας το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα ύστερα από την επιλογή της διεύθυνσης της εφημερίδας να προβεί στη δημοσίευση των αρχείων του Μπάρθενας, που στην ουσία «έκαιγαν» τον Μαριάνο Ραχόι.
Την ώρα που το κείμενο του Ραμίρεθ έβλεπε το φως του... Διαδικτύου, ένα δεύτερο περιστατικό λογοκρισίας, αυτή τη φορά σε έργα τέχνης, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ισπανία. Επρόκειτο για έργα του ζωγράφου Αουσίν Σάινθ, των οποίων η έκθεση είχε ήδη εγκριθεί να γίνει σε χώρο της Σαλαμάνκα, αλλά ο τοπικός δήμαρχος, που πρόσκειται στο Λαϊκό Κόμμα, αποφάσισε τελευταία στιγμή να ακυρώσει τα σχέδια του καλλιτέχνη. Ο λόγος; Δύο από τους πίνακες εμφάνιζαν τον Λουίς Μπάρθενας, τον Μαριάνο Ραχόι αλλά και την πριγκίπισσα Κριστίνα με περιττώματα στην... κεφαλή!
Πηγές: New York Times, El Pais, El Mundo, La Vanguardia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου