Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Επιτρέπονται οι απολύσεις, απαγορεύονται τα μεγάφωνα

τ

Έντυπη Έκδοση 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Επιτρέπονται οι απολύσεις, απαγορεύονται τα μεγάφωνα

Εμπρος μαρς... ψηφίζουμε σε λιγότερο από 60 ημέρες με «αποσκευές» τις πρώτες απολύσεις λόγω διαθεσιμότητας (εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων περίπου 1.300 άτομα), τις χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων-τετραμηνιτών παραμονές των εκλογών και την ενδοδημοτική κινητικότητα που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα και θα «φέρει» 5.000 διαθέσιμους στους 12.500 που ζητάει η τρόικα.
Μέσα σε αυτό το γεωγραφικό και χρονικό πλαίσιο το υπουργείο Εσωτερικών καθόρισε τους κανόνες που θα προσδιορίσουν την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές.
Η συναίνεση...
Σε πρώτη φάση οι δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν να φέρουν γύρω από το ίδιο τραπέζι επικεφαλής ή εκπροσώπους των κομμάτων και συνδυασμών, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία.
Πρέπει να ορισθούν οι κανόνες που αφορούν την προβολή του προεκλογικού υλικού στο δημόσιο χώρο.
Αν τελικά δεν βρεθεί συναινετική λύση κοινά αποδεκτή για τη διάθεση των δημοτικών χώρων, το δημοτικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να καθορίσει και να διαθέσει από μόνο του τους χώρους «αναλογικά και επί ίσοις όροις». Αυτό σημαίνει ότι οι συνδυασμοί θα λάβουν χώρο αντίστοιχο και ανάλογα με τα ποσοστά που κατέγραψαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ετσι, ορίζεται ότι η έκταση των χώρων για τις ευρωεκλογές θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη δύναμη που είχαν τα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Παράλληλα, θα πρέπει να συνυπολογισθεί, ιδίως για τα πρωτοεμφανιζόμενα στις ευρωεκλογές κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, η δύναμή τους κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Οσον αφορά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, σε συνδυασμούς με μεγάλη εκλογική δύναμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών εκλογών, θα διατεθούν περισσότεροι χώροι για την προεκλογική τους προβολή απ' ό,τι σε συνδυασμούς με μικρή εκλογική δύναμη ή πρωτοεμφανιζόμενους.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους πρωτοεμφανιζόμενους συνδυασμούς, για τους οποίους σημειώνεται ότι λαμβάνεται υπόψη και το στοιχείο της τυχόν υποστήριξής τους από πολιτικό κόμμα ή πολιτικά κόμματα και η εκλογική δύναμη αυτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.
Τροχόσπιτα
Δεν θεωρείται πρωτοεμφανιζόμενος ο συνδυασμός που εμφανίζεται με διαφορετική ονομασία απ' αυτήν των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, εφόσον ο επικεφαλής αυτού υποψήφιος είναι το ίδιο πρόσωπο.
Επιτρέπεται η τοποθέτηση από τους συνδυασμούς καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, οι διαστάσεις των οποίων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2x2x2 μέτρα. Επιτρέπονται και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα. Στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών συσκευών. Οι συνδυασμοί οφείλουν να φροντίζουν «για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν με την περισυλλογή των αφισών και τον καθαρισμό των χώρων από τις κολλητικές ουσίες κ.λπ.». Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη βάσει της οποίας μέσα σε 5 ημέρες από την ημέρα των εκλογών τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα που τυχόν τοποθετήσουν οι συνδυασμοί, πρέπει να αποσυρθούν με φροντίδα τους.
Η προβολή των συνδυασμών στους χώρους που διατίθενται γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνες των συνδυασμών.
Μπορούν όμως να παραχωρηθούν και άλλοι χώροι πρόσφοροι για αφισοκόλληση, ιδιαίτερα από τους δήμους που δεν έχουν προβεί στην κατασκευή και διάθεση μόνιμων πλαισίων στους συνδυασμούς των υποψηφίων.
Τι απαγορεύεται:
* Η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο πέραν εκείνων που έχουν διατεθεί.
* Η ανάρτηση πανό ή αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και άλλους χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό ή αεροπανό οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τα αφαιρέσουν άμεσα.
* Η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού, από πλαστική ύλη, «επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον».
* Η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέι, χρώματα κ.λπ.
* Η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων.
* Η χρήση διαφημιστικών τρικ, γιατί «η μαζική ρίψη τους συμβάλλει στη ρύπανση των πόλεων και χωριών και καθίσταται έτσι προβληματικός ο καθαρισμός των φρεατίων».
* Η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε άλλους συνδυασμούς.
Τι επιτρέπεται:
* Η χρήση φωτεινών διαφανειών (σλάιντς) σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.
**
Οι «Ιφιγένειες» της τρόικας
Καθηγητές σε απόγνωση από τη χθεσινή πορεία της ΟΛΜΕΚαθηγητές σε απόγνωση από τη χθεσινή πορεία της ΟΛΜΕΕίναι οι... «Ιφιγένειες» των μνημονίων και της τρόικας. Περίπου 1.500 εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες, που έμειναν «α-διάθετοι» από τον περασμένο Ιούλιο και απολύονται σήμερα, έναν αιώνα και τρία χρόνια μετά την καθιέρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (Σύνταγμα 1911, άρθρο 103, παράγραφος 4).
Σωτήριον έτος 2014 ,ένα χρόνο μετα τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, ότι 15.000 υπάλληλοι θα απολυθούν διά της παρακάμψεως της Συνταγματικής επιταγής με την πρακτική της κατάργησης των οργανικών θέσεων που κατέχουν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή την ένταξή τους στο οκτάμηνο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Εχει προηγηθεί το «μαύρο» της ΕΡΤ και η απόλυση σε μια νύχτα 2.600 υπαλλήλων της..
Αυτό το Σαββατοκύριακο λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για τους σχολικούς φύλακες. Οσοι δεν βρήκαν τελικά μια άλλη κενή θέση σε δημόσια υπηρεσία (περίπου 1.200) θα απολυθούν, όπως και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης (περίπου 300), που καταργήθηκε η ειδικότητά τους και δεν προορίζονται να μετατεθούν σε κάποια υπηρεσία του Δημοσίου.
Οι σχολικοί φύλακες και οι εκπαιδευτικοί ήταν μεγάλες ομάδες εργαζομένων που εντάχθηκαν πρώτοι σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο, που σημαίνει καταβολή του 75% του μισθού τους μέχρι σήμερα και απόλυση αυτοδίκαια αν ο υπάλληλος δεν βρήκε άλλη θέση.
Ακολουθούν καθαρίστριες, εργάτες, διοικητικοί υπάλληλοι, φύλακες, εργαζόμενοι σε δομές κοινωνικής πρόνοιας που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την οριστική απομάκρυνση από το Δημόσιο. Το δρόμο της αποχώρησης θα ακολουθήσουν και όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δεχθούν τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο ΠΕΔΥ.
Εχουν προηγηθεί, το 2013:
- οι 2.600 εργαζομένοι της ΕΡΤ,
- υπαλλήλοι (περίπου 230) μικρών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου που έχουν καταργηθεί,
- απολύσεις επιόρκων καθώς και εργαζομένων για λόγους υγείας (περίπου 1.000).
Για το 2013 ο αριθμός των απολύσεων έφτασε τις 3.600. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση επιδιώκει τη συμπλήρωση του αριθμού των 15.000 απολύσεων έως το τέλος του 2014.
***
Κουτσούμπας: Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία
«Ακόμη και αυτή τη στιγμή απαιτούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, για όλους όσοι χάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε χθες ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφερόμενος στους εργαζομένους, που μετρούν την τελευταία ημέρα που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
«Βρίσκονται στο κατώφλι της απόλυσης και της ανασφάλειας, αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη ότι διαθεσιμότητα σημαίνει απολύσεις», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την ουσία της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ, γιατί «όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι και χρήσιμοι και απαραίτητοι». Πρόσθεσε, δε, ότι ο αγώνας αυτών των εργαζομένων αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους. «Πρέπει να συνεχιστεί, με ενότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να ανατρέψουμε μια βάρβαρη πολιτική που θυσιάζει τους εργαζομένους στο βωμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της πολιτικής της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου