Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Καμία προστασία για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Έντυπη Έκδοση 

Καμία προστασία για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Το πολυνομοσχέδιο όπως ονομάζεται και ρυθμίζει όλες τις παραμέτρους της ζωής μας, τσακίζει μισθούς και συντάξεις και στριμώχνει στον τοίχο τις περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, για να προσαρμοστεί στις μνημονιακές μας δεσμεύσεις.
Ενας από τους κλάδους όπου έρχονται τα πάνω-κάτω είναι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, που εν ολίγοις χάνουν τον εκπαιδευτικό τους μανδύα, γίνονται απλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Αυτό σημαίνει ότι αίρονται όλες εκείνες οι ειδικές ρυθμίσεις που προστάτευαν τους εκπαιδευτικούς, από απολύσεις και άλλες διώξεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, για να απολυθεί ένας εκπαιδευτικός από ιδιωτικό σχολείο, έπρεπε να έχει προηγηθεί έκδοση πράξης του επιθεωρητή, ο οποίος ελέγχει τη νομιμότητα της καταγγελίας της σχετικής σύμβασης εργασίας και την ενδεχόμενη καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος.
Η συγκεκριμένη διάταξη, με το πολυνομοσχέδιο ακυρώνεται, όπως και άρθρα άλλου νόμου, που επίσης έθεταν όρους για τις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Κι όλα αυτά όταν εκκρεμεί απόφαση από το ΣΤΕ όπου έχουν προσφύγει οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Οπως λένε, με το νομοσχέδιο οι απολύσεις θα είναι πλέον μαζικές και ελεύθερες, χωρίς έλεγχο από τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ) με μόνο όριο το μηνιαίο ποσοστό που προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία για τις επιχειρήσεις.
Και ακόμα, όπως τονίζουν, οι απολύσεις πλέον θα μπορούν να γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οποτεδήποτε! Υπολογίζουν μάλιστα ότι, αν ισχύσει η εκτρωματική αυτή ρύθμιση, ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορέσει να αντικαταστήσει πλήρως το προσωπικό του μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο.
Καταγγέλλουν, ακόμα, ότι σε περίπτωση μηδενισμού των ωρών για κάποια ειδικότητα εκπαιδευτικού, δεν θα απολύεται ο νεότερος στην εκπαίδευση, όπως προβλεπόταν, αλλά όποιος έχει στοχοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη (συνήθως ο ακριβότερος ή ο πιο «ενοχλητικός»), ενώ ελαχιστοποιείται και το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.
Και όπως μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, φυσικά και δεν ρώτησε κανέναν, δεν υπήρξε κανένας διάλογος και καμιά ενημέρωση. Εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πήγαν χθες στη Βουλή και έκαναν τα παράπονά τους στους εκπροσώπους των κομμάτων.
Αύριο το απόγευμα θα οργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και θα συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα κόμματα και τα συνδικάτα έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με τα πανό τους δίνουν ραντεβού στις 6 μ.μ. την Κυριακή, Χαλκοκονδύλη και Πατησίων, κάτω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους.
Με κείμενο που συνέταξαν για τους βουλευτές, ζητείται η «στήριξή τους και καταψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας», ενώ σε επιστολή προς τους συναδέλφους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, παρουσιάζονται ξεκάθαρα οι «δυσμενέστατες ανατροπές που επιφέρει η τροπολογία στα εργασιακά δικαιώματα και οι συνθήκες ζούγκλας που θα διαμορφώσουν στα ιδιωτικά σχολεία όλης της χώρας».
Ηδη ως πρώτη απάντηση αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας στα ιδιωτικά σχολεία και συμμετοτοχή στις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 9 Απριλίου.
Ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, και παρεξηγημένος είναι και εν πολλοίς ήταν στη σκιά των δημόσιων εκπαιδευτικών. Τώρα είναι ευκαιρία να ακουστεί η φωνή του, πριν βουβαθεί τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου