Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Εκπαιδευτικός Όμιλος – Αντιτετράδια Της Εκπαίδευσης: Οχι Στην Αξιολόγηση-Αυτοαξιολόγηση!

Εκπαιδευτικός Όμιλος – Αντιτετράδια Της Εκπαίδευσης: Οχι Στην Αξιολόγηση-Αυτοαξιολόγηση!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ - ΑΝΤΙΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ –ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
Η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και οι αρμόδιοι υπουργοί παιδείας και εσωτερικών με τις τελικές ρυθμίσεις και τις σχετικές εγκυκλίους που απέστειλαν, έβγαλαν πλέον τις μάσκες και αποκάλυψαν πλήρως τα σχέδια τους για τις πραγματικές τους επιδιώξεις με την λεγόμενη αυτοαξιολόγηση που προωθούν.
Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο επιδιώκουν να επιβάλουν μία άκρως αυταρχική πολιτική που θα λύνει τα χέρια στα παραπάνω υπουργεία να προχωρούν σε όποιες αναδιαρθρώσεις επιθυμούν κάθε φορά. Ταυτόχρονα να έχουν την απόλυτη ελευθερία να προωθούν τις απαιτούμενες απολύσεις. Με αφορμή την σχετική εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο παιδείας αλλά και την διάταξη που προωθείται απ’ το υπουργείο οικονομικών για την αποζημίωση των υπαλλήλων που απολύονται, θέλουμε να καταθέσουμε τις εξής απόψεις.
Πρώτον, είναι πλέον φανερό ότι η επίθεση είναι ολομέτωπη και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επομένως δεν υπάρχουν ούτε διαδικαστικές «ντρίπλες» αποφυγής της σύγκρουσης, ούτε επίσης υπάρχουν νομικοί «δρόμοι» αντιμετώπισης της επίθεσης. Έχουν διαλυθεί οι όποιες αυταπάτες υπήρχαν ή επιχειρούσαν εντέχνως να δημιουργήσουν κάποιοι.
Δεύτερον, η εγκύκλιος αυτή «λύνει» πλέον τα χέρια σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, προϊσταμένους, συμβούλους, διευθυντές, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήθελαν να προωθήσουν την αξιολόγηση και είχαν τις δυσκολία να αντιπαρατεθούν με τους συλλόγους διδασκόντων. Τώρα και με το πρόσχημα της λογικής του «εντέλλεσθε» αποδεσμεύονται για να προχωρήσουν στο δρόμο της αξιολόγησης. Να τονίσουμε εδώ ότι οι κάποιες εξαιρέσεις δεν είναι τίποτε άλλο απ’ την επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας ειδικά για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. 
Τρίτον να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι η αυτοαξιολόγηση δεν είναι αθώα και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο όπως εντέχνως προσπαθούν ορισμένοι να πείσουν. Είναι το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης που έρχεται αμέσως μετά. Άλλωστε για όσους έχουν ακόμα ψευδαισθήσεις ή στρουθοκαμηλίζουν τους προτείνουμε να διαβάσουν μόνοι τους ,τους προβλεπόμενους δείκτες αξιολόγησης μέσα στην αυτοαξιολόγηση.
Τέταρτον, να υπενθυμίσουμε ακόμα μια φορά στους «αφελείς» και στους καλοπροαίρετους ότι η αυτοαξιολόγηση οδηγεί στην αξιολόγηση που με την σειρά της οδηγεί στην διαθεσιμότητα, την κινητικότητα και την απόλυση! Ο υπουργός εσωτερικών Μητσοτάκης με το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει με απόλυτη σαφήνεια δηλώνει ότι με την αξιολόγηση θα βρεθούν οι απαραίτητοι δρόμοι για να γίνουν οι απαραίτητες απολύσεις  μέσα στο 2015 όπως απαιτεί η τρόικα και οι δανειστές. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που συνειδητά ή όχι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αξιολόγηση έχει σαν στόχο να βελτιώσει το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και γι’ αυτό θα έπρεπε να είχαμε τις «δικές» μας προτάσεις για την εφαρμογή της.
Με τις συνθήκες επομένως που έχουν διαμορφωθεί και επειδή η σύγκρουση είναι σκληρή και θα γίνει ακόμα περισσότερο εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανοιχτή κατά μέτωπο αντιπαράθεση και ρήξη με την κυβερνητική πολιτική. Ο δρόμος είναι μιας κατεύθυνσης. Είναι ο δρόμος της καθαρής άρνησης απέναντι στο μεσαίωνα της αξιολόγησης. Στη σύγκρουση αυτή θα κριθούν όλοι και θα προσδιοριστούν τα νέα δεδομένα για τις εργασιακές σχέσεις και το μέλλον του δημόσιου σχολείου.
2. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Με σχέδιο νόμου ή υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται απ’ το υπουργείο οικονομικών ρυθμίζεται η αποζημίωση των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή απολύονται από εδώ και μπροστά. Συγκεκριμένα ετοιμάζεται η σχετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει αποζημίωση ανάλογη αυτής που παίρνει ένας υπάλληλος που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου με το δημόσιο.
Η ρύθμιση αυτή που εμφανίστηκε σαν άρση των αδικιών ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου δεν είναι καθόλου αθώα και καθόλου φυσικά δεν άρει τις υποτιθέμενες αδικίες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια καθαρή καταστρατήγηση του συντάγματος που απαγόρευε τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και γι’ αυτό δεν πρόβλεπε και αντίστοιχες αποζημιώσεις.
Είναι γνωστό ότι όσοι απολύονταν για πειθαρχικούς ή ποινικούς λόγους απ’ το δημόσιο όχι μόνο δεν έπαιρναν αποζημίωση αλλά για μεγάλη περίοδο έχαναν και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Κατά συνέπεια ο νομοθέτης δεν είχε λόγους να προβλέψει αποζημίωση λόγω απόλυσης στον δημόσιο τομέα.
Η καινούρια αυτή ρύθμιση επισημοποιεί με τον πιο σαφή τρόπο την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο όχι βέβαια μέσα από κάποιες συνταγματικές αλλαγές, όπως πιστεύουν ορισμένοι, αλλά με έναν βάρβαρο και προκλητικό τρόπο αποδεικνύοντας ότι και το περίφημο σύνταγμα του οποίου εμφανίζονται σαν θεματοφύλακες δεν είναι παρά ένα κουρελόχαρτο στις ταξικές τους επιλογές.
Είναι ανάγκη να αποκαλυφθεί ο πραγματικός χαρακτήρας της νέας αυτής ρύθμισης και να καταγγελθεί απ’ το συνδικαλιστικό κίνημα.
ΠΗΓΗ:http://www.paideianews.gr/arthro/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%82-%E2%80%93-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου