Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Κατώτεροι των περιστάσεων και των… Πορτογάλων υποδηματοποιών

2/04/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατώτεροι των περιστάσεων και των… Πορτογάλων υποδηματοποιών

Δριμύ «κατηγορώ» κατά των Ευρωπαίων ηγετών από πρώην σύμβουλο του Μπαρόζο: Το πρόβλημα ήταν τραπεζικό και όχι δημοσιονομικό. Λάθος φάρμακο η λιτότητα.
        Pin It
Δριμύ «κατηγορώ» κατά των Ευρωπαίων ηγετών από πρώην σύμβουλο του Μπαρόζο: Το πρόβλημα ήταν τραπεζικό και όχι δημοσιονομικό. Λάθος φάρμακο η λιτότητα

Του Μπάμπη Μιχάλη

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι υπεύθυνοι τόσο για την ανεργία-ρεκόρ όσο και για την απελπιστικά χαμηλή οικονομική ανάπτυξη που μαστίζουν σήμερα ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα παραπάνω δεν τα λέει ούτε ο… Τσίπρας ούτε το Die Linke, αλλά ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, και δεινός γνώστης όσων διαμείφθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίση χρέους της ευρωζώνης. Στο βιβλίο του «Ευρωπαϊκή άνοιξη: Γιατί οι οικονομίες και οι πολιτικές μας βρίσκονται σε χάος» που κυκλοφορεί την Πέμπτη, ο Λεγκρέν ασκεί δριμύτατη κριτική τόσο στους Ευρωπαίους ηγέτες όσο και τους υπόλοιπους φορείς χάραξης πολιτικής. Τους κατηγορεί για λανθασμένη διάγνωση της κρίσης και για ακατάλληλη θεραπεία, που χειροτέρεψε τα πράγματα, δημιουργώντας μεταξύ άλλων δεινών και μια χαμένη γενιά.

Στο βιβλίο του ο Λεγκρέν τονίζει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρανόησαν το πρόβλημα.

Τράπεζες σε… αμόκ

Αντί να αναγνωρίσουν ότι υπεύθυνος για την κρίση ήταν ο κατειλημμένος από αμόκ τραπεζικός τομέας, επικεντρώθηκαν στα υπερβολικά χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ως δημοσιονομικό και ως όχι χρηματοοικονομικό. Αυτό, όπως γράφει, τους οδήγησε στην επιβολή της «αυστηρής αγωγής» περικοπών των δαπανών, αυξήσεων φόρων και μείωσης των μισθών, σε μια προσπάθεια που είχε στόχο να καταστήσει πιο φτηνές τις εξαγωγές και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

«Μια κρίση που θα μπορούσε να αποτελέσει την ενοποιητική δύναμη -η Ευρώπη να δράσει από κοινού για την αντιμετώπιση των υπερφίαλων, δυσλειτουργικών, διακρατικών τραπεζών- εξελίχθηκε σε διχαστική, θέτοντας ενάντιους πιστωτές και οφειλέτες… Σε όλη την Ευρώπη 15 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 30 ετών δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν. Δημιουργείται μια χαμένη γενιά», γράφει ο Λεγκρέν, που διετέλεσε σύμβουλος του Μπαρόζο από το 2011 ώς τον Μάρτιο του 2014.

Απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές, όπως αποδείχθηκε, επιλογές των Ευρωπαίων ηγετών ο Λεγκρέν αντιτάσσει μια σειρά από αντι-παραδείγματα. Κορυφαίο όλων αυτό των Πορτογάλων υποδηματοποιών οι οποίοι έβαλαν τα γυαλιά στους τεχνοκράτες της Επιτροπής και της τρόικας. Στο απόγειο της κρίσης, οι Πορτογάλοι υποδηματοποιοί -ένας από τους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας- αγνόησαν παντελώς την Κομισιόν και τη σύστασή της προς τη Λισαβόνα για αυστηρή λιτότητα και περικοπές στους μισθούς. Υιοθέτησαν τον δικό τους τρόπο ανάκαμψης δίνοντας έμφαση στον καλύτερο σχεδιασμό των προϊόντων τους και… αυξάνοντας τους μισθούς των υπαλλήλων τους. «Οι Πορτογάλοι είπαν “δεν θα το κάνουμε αυτό” και απευθύνθηκαν σε μια πιο ακριβή αγορά… Τώρα πουλάνε πιο ακριβά παπούτσια και οι εξαγωγές τους ανθούν, οι μισθοί και τα ποσοστά απασχόλησης έχουν αυξηθεί. Και αυτό μάς δείχνει εν συντομία ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε τελικά λάθος στόχευση, ήταν παραπλανητική».

Η περίπτωση της Ελλάδας

Παρότι ο Λεγκρέν παραδέχεται ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε κυρίως μια κρίση χρέους και όχι τραπεζική, υποστηρίζει ότι και εδώ η λύση που επέλεξε η Ευρώπη ήταν λανθασμένη. «Αντί να επαναδιαπραγματευτούν ή να αναδιαρθρώσουν μεγάλο μέρος του χρέους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ προχώρησαν σε δύο δυσκολοχώνευτα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας ύψους περισσότερων των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που άφησαν πίσω τους την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη και εξίσου χρεωμένη», σημειώνει. «Τα χρέη της Ελλάδας θα έπρεπε να έχουν αναδιαρθρωθεί τον Μάιο του 2010. Αντ’ αυτού υπήρξε η διολίσθηση προς μια αυτοκαταστροφική λιτότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου