Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Γυαλιά που «βλέπουν» τον καρκίνο

ντυπη Έκδοση 

Γυαλιά που «βλέπουν» τον καρκίνο

Γυαλιά που «βλέπουν» τον καρκίνο, με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας και ειδικού σκιαγραφικού υγρού, χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ σε πιλοτικό πρόγραμμα επεμβάσεων για αφαιρέσεις όγκων, με τους χειρουργούς ογκολόγους να εκτιμούν ότι το νέο γκάτζετ, που αυξάνει τις πιθανότητες «εντοπισμού» των ορίων του όγκου αλλά και όλων των καρκινικών κυττάρων, θα «βάλει φρένο» στα επαναληπτικά χειρουργεία.
«Πρόκειται για εκπληκτική τεχνολογία -σαν να έχουμε ένα μικροσκόπιο στο μάτι μας, για να μας οδηγεί και να μας αποκαλύπτει τα καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων» λέει ο δρ Ράιαν Φιλντς, που συμμετέχει στο πρόγραμμα δοκιμής των γυαλιών στο αντικαρκινικό κέντρο Siteman, εξηγώντας ότι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα οι γιατροί αφαιρούν τον καρκινικό όγκο και εάν είναι δυνατό και τμήμα του γειτονικού ιστού, είτε αυτός περιλαμβάνει καρκινικά κύτταρα είτε όχι.
«Εάν από τις βιοψίες διαπιστωθεί ότι και στο γειτονικό ιστό υπάρχουν καρκινικά κύτταρα, τότε ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί και σε νέα επέμβαση» λέει ο Φιλντς. Σύμφωνα με τελευταία στατιστικά στοιχεία, περίπου το 40% των γυναικών που έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ και το 20% των γυναικών στη Βρετανία καλούνται σε επαναληπτικό χειρουργείο.
Τα «σούπερ γυαλιά», όπως ήδη αποκαλούνται, αναπτύχθηκαν από τους ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που θέλησαν να «νικήσουν» την ιδιότητα των καρκινικών κυττάρων, να παραμένουν δυσδιάκριτα ακόμη και σε μεγέθυνση. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ Αχιλέφου, εξηγεί ότι πριν από τη χρήση των γυαλιών πραγματοποιείται έγχυση ειδικού σκιαγραφικού υγρού στον ασθενή, το οποίο «χρωματίζει» με φθορίζον μπλε χρώμα μόνο τα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντας στους χειρουργούς να τα «βλέπουν» και να απομακρύνουν το μη υγιή ιστό με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Μέχρι στιγμής τα γυαλιά χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις ασθενών με καρκίνο του δέρματος και του μαστού, με τους Αμερικανούς γιατρούς να υποστηρίζουν ότι προφανώς απαιτούνται δοκιμές και σε επεμβάσεις για άλλους τύπους καρκίνου, αλλά «η τεχνολογία έχει μεγάλες προοπτικές».
(Πηγή: BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου