Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η εκτίναξη του ΕΦΚ στο θέρμανσης έκαψε τα έσοδα

13/06/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εκτίναξη του ΕΦΚ στο θέρμανσης έκαψε τα έσοδα

Την αποτυχία του μέτρου φορολόγησης του πετρελαίου διαπιστώνει... τώρα η κυβέρνηση και υπόσχεται επανεξέτασή του, ενώ θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα το φθινόπωρο στην τρόικα.
        
 
Ενώ πριν από δύο χρόνια κώφευαν στις επισημάνσεις ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και καταβαράθρωση των εσόδων, τώρα διαπιστώνουν την αναποτελεσματικότητά του

Του Κώστα Τσάβαλου

Με την «καραμέλα» των φοροελαφρύνσεων θα πορευτεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εθνικές εκλογές, εξ ου και η συστηματική προπαγάνδα που γίνεται από την προεκλογική περίοδο και εντεύθεν γύρω από το ευαίσθητο θέμα της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μίλησε χθες ευθέως για την ανάγκη αναθεώρησης της φορολογικής πολιτικής στο μείζον θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η εξίσωση του ΕΦΚ με το πετρέλαιο κίνησης οδήγησε σε άκρως αρνητικά αποτελέσματα για τα έσοδα του προϋπολογισμού και κυρίως τον ΦΠΑ.

Ενώ πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση κώφευε στις επισημάνσεις ότι η αύξηση της φορολογίας στο θέρμανσης θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και καταβαράθρωση των εσόδων, τώρα διαπιστώνει την πλήρη αποτυχία του μέτρου.

Κατά την επίσκεψη της τρόικας στις αρχές Ιουλίου, πρόκειται να… θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού, θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013 η κατανάλωση μειώθηκε 71% και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αυξήθηκαν 59,2%, ενώ στη διάρκεια της περσινής περιόδου τα έσοδα από τον ΕΦΚ αυξήθηκαν 12,84% και η κατανάλωση σε σχέση με πρόπερσι αυξήθηκε 12,94%.

Τουτέστιν: τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 βρεθήκαμε στο 1/3 της προπέρσινης κατανάλωσης, με τα έσοδα από τον ΕΦΚ την τελευταία τριετία να διαμορφώνονται από τα 185,5 εκατ. ευρώ σε 295,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και 333,2 φέτος, τα οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν την «τρύπα» που δημιουργήθηκε στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ λόγω της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2012-2013 το Δημόσιο είχε μείωση στα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ και φέτος εκτιμάται ότι οι εισπράξεις από τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης θα υπολείπονται έναντι των στόχων.

Πάντως, η ελληνική πλευρά, για να στηρίξει το αίτημά της για μείωση της φορολογίας στο θέρμανσης, θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Η κυβέρνηση θα επιμείνει επίσης στη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση (το μέτρο είναι προσωρινό μέχρι το τέλος του έτους), καθώς τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ δείχνουν ότι το μέτρο δεν προκάλεσε απώλεια εσόδων, αλλά αντιθέτως συνέβαλε στην αύξησή τους.

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί πλήρως και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αφού προηγηθεί σε πρώτη φάση μια σημαντική μείωση των συντελεστών της. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 δεν προβλέπει έσοδα από την ειδική εισφορά.

Ωστόσο οι δανειστές ζητούν παράταση του μέτρου προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό το οποίο υπολογίζουν σε 3,7 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

Πτωτικά ο ΦΠΑ

Ειδική αναφορά στην πτωτική πορεία των εισπράξεων από ΦΠΑ κάνει στην έκθεση νομισματικής πολιτικής η Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ από τον Μάρτιο του 2010 και έπειτα, η φορολογική αποδοτικότητα του συγκεκριμένου φόρου ακολουθεί πτωτική πορεία.

Σύμφωνα και με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Απριλίου 2014, η εν λόγω αποδοτικότητα μειώνεται, καθώς από 50% το διάστημα 2007-2008 διαμορφώθηκε περίπου στο επίπεδο του 40% το 2011-2012, με αποτέλεσμα να είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ε.Ε., ενώ εμφανίζει σημάδια οριακής ανάκαμψης το 2013.

Επειδή η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ επηρεάζεται σημαντικά από τη φάση του οικονομικού κύκλου, εκτιμάται ότι η σταδιακή υποχώρηση της ύφεσης και η προβλεπόμενη ανάκαμψη θα συμβάλουν στην αύξησή της.

Μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1% αυξάνει τη φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ από 0,20 έως 0,43 εκατοστιαίες μονάδες περίπου.

Κατά την ΤτΕ, βασικούς πυλώνες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα πρέπει να αποτελέσουν η ενδυνάμωση της φορολογικής διοίκησης, η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, άτομα μεγάλου πλούτου και υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, η πιο γρήγορη διευθέτηση των φορολογικών υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, καθώς και η αύξηση της εισπραξιμότητας των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και η προβλεπόμενη αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου για τον ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου