Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Κόστα Ρίκα

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Κόστα Ρίκα

Πρωτιά

10:20 | 28 Ιουν. 2014
Με την εθνική ομάδα της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο θα αναμετρηθεί η ομάδα της Ελλάδας στο Μουντιάλ. Σύμφωνα με μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα στη Βρετανία, που στοχεύει στην οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η Κόστα Ρίκα είναι το πιο ευτυχισμένο μέρος του πλανήτη. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα καταλαμβάνει την 84η θέση.
Η ευτυχία είναι κεντρικό σημείο ολοένα και περισσότερων ερευνών. Ενώ οι οικονομολόγοι μετρούν την ευημερία ενός έθνους σε σχέση το ΑΕΠ, υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα που χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μέτρο, την «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία».

Προσπαθώντας να ξεφύγει από τη σύνδεση ΑΕΠ-ευτυχίας, η έρευνα αυτή παίρνει ως μέτρο εθνικής ευημερίας το Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, η οποία συγχωνεύει τρεις παράγοντες: τη διάρκεια ζωής, το μορφωτικό επίπεδο, και προσαρμοσμένο πραγματικό εισόδημα. Η έκθεση καλύπτει το 99% του πληθυσμού.

«Η ζωή είναι καλή»
Η Βρετανική ομάδα έρευνας χρησιμοποίησε το "Happy Planet Index", το οποίο περιλαμβάνει τις χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, το Happy Planet Index (HPI) είναι ένας δείκτης ευημερίας των ανθρώπων καθώς και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε χώρας που παρουσιάστηκε από το New Economics Foundation (NEF) τον Ιούλιο του 2006. Ο δείκτης δίνει προοδευτικά υψηλότερες βαθμολογίες σε έθνη με χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα.

«Η έκθεση έδειξε ότι οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα έχουν τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους και το δεύτερο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής του νέου κόσμου», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, σύμφωνα με το  CNN, η ομάδα δήλωσε ότι η Κόστα Ρίκα έχει αρκετά μικρό οικολογικό αποτύπωμα που σημαίνει ότι η χώρα αποτυγχάνει ελάχιστα να επιτύχει το στόχο της. Καταναλώνει, δηλαδή, σχεδόν όσο μερίδιο φυσικών πόρων της αναλογεί.

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής, είναι πλούσια σε τροπικά δάση και παρθένες παραλίες. Επίσης, σύμφωνα με το Travel Channel, η Κόστα Ρίκα είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στη Γη, καθώς δεν έχει στρατό, οι πολίτες έχουν προσδόκιμο ζωής 79,3, και είναι περιτριγυρισμένη από ένα πανέμορφο φυσικό σκηνικό με παραλίες, ηφαίστεια, τροπικά δάση, και αρκετά καλές καιρικές συνθήκες το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. 
«Pura vida» είναι ένα τοπικό ρητό εκεί, που σημαίνει «η ζωή είναι καλή». Είναι, ακόμα, χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρός της, Όσκαρ Άριας Σάντσεζ, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1987 για την προσπάθεια του να βοηθήσει στον τερματισμό των εμφυλίων πολέμων σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Η έρευνα, η οποία εξέτασε 143 χώρες, συμπεριέλαβε και άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής στις εννέα πρώτες θέσεις. Την Κόστα Ρίκα ακολουθούν η Δομινικανή Δημοκρατία, η Τζαμάικα, η Γουατεμάλα και το Βιετνάμ.
Οι αναπτυγμένες χώρες μένουν πίσω 
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 84η θέση. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότερες από τις ανεπτυγμένες χώρες φαίνεται να υστερούν κατά πολύ.

Έτσι, η Βρετανία βρίσκεται στην 74η θέση και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 114η θέση, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης και του τεράστιου οικολογικού αποτυπώματος. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα, οι ΗΠΑ ήταν η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα πριν από 20 χρόνια.

Άλλα πολυπληθέστερα κράτη, όπως η Κίνα και η Ινδία, είχαν χαμηλότερο δείκτη, γεγονός που δικαιολογείται από την εδραίωση καπιταλιστικών μοντέλων ανάπτυξης που βασίζεται.

Όπως δήλωσε ο Νικ Μαρκς στο CNN, «καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την βαθιά οικονομική κρίση, επιταχύνοντας την κλιματική αλλαγή και την επικείμενη κορύφωση της παραγωγής πετρελαίου, χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μια νέα πυξίδα για να μας καθοδηγήσει». Επιπλέον, ο Μαρκς προέτρεψε όλες τις χώρες να κάνουν μια συλλογική παγκόσμια αλλαγή πριν ο υπερκαταναλωτικός τρόπος ζωής μας, μας βυθίσει στο χάος μιας μη αναστρέψιμης κλιματικής καταστροφής.
Κοινωνική και ψυχολογική ευημερία

Η τελευταία έκθεση του Happy Planet Index που παρουσιάστηκε το 2012 τοποθέτησε για δεύτερη φορά στην πρώτη θέση την Κόστα Ρίκα. Παρόλα αυτά, δεν είναι η μόνη έκθεση που τοποθετεί τη συγκεκριμένη χώρα υψηλά στην κατάταξη της ευτυχίας. Η Κόστα Ρίκα καταλαμβάνει τη 12η θέση και σε μια πιο πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που κυκλοφόρησε την επίσημη λίστα πιο ευτυχισμένων κρατών του 2013. Αν και αυτή η έρευνα συμπεριέλαβε ένα αριθμό διαφορετικών παραμέτρων για τη μέτρηση της γενικότερης ευτυχία κάθε χώρας, όπως το ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, την ελευθερία, και ακόμη και τη συνολική γενναιοδωρία και κοινωνική υποστήριξη, η Κόστα Ρίκα κέρδισε και σ’ αυτή την περίπτωση μια καλή θέση.

Παρόλο που πολλοί αμφισβητούν το κατά πόσο η ευτυχία μπορεί να αναλυθεί σε μονάδες μέτρησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας  του Happy Planet Index, τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο δεν είναι η οικονομική ευημερία, αλλά η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αρμονικές κοινωνικές σχέσεις.

Όπως είχε δηλώσει παλιότερα στο Forbes ένας επικεφαλής επιστήμονας του ινστιτούτου Gallup, «η Κόστα Ρίκα κατατάσσεται πολύ ψηλά στην κοινωνική και ψυχολογική ευημερία. Είναι πιθανώς σημαντικό ότι οι άνθρωποι αφιερώνουν περισσότερη αξία και χρόνο στην κοινωνική συνοχή και έτσι, αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις. Τα καθημερινά, απλά θετικά συναισθήματα κατατάσσονται πολύ ψηλά εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου