Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Δείγμα γραφής» του χαλιφάτου της Μοσούλης οι ακρωτηριασμοί γυναικών

Έντυπη Έκδοση 

«Δείγμα γραφής» του χαλιφάτου της Μοσούλης οι ακρωτηριασμοί γυναικών

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα από την έκδοση θρησκευτικού διατάγματος εκ μέρους των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚΙΛ) στη Μοσούλη, για να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας από 11 έως 46 ετών.
Εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες μπορεί να επηρεάζονται. Εγινε εν τω μεταξύ, ένα δεύτερο βήμα στη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο Ιράκ με την εκλογή από το Κοινοβούλιο, του Κούρδου πολιτικού Φουάντ Μασούμ, ως νέου προέδρου της χώρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διέταξαν όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 46 ετών στην ιρακινή πόλη Μοσούλη και γύρω από αυτή να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή.
«Είναι μια φετβά (θρησκευτικό διάταγμα) του ΙΚΙΛ για την οποία μόλις ενημερωθήκαμε», δήλωσε η Ζακλίν Μπάντκοκ, μόνιμη συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ, σε βιντεοσύνδεση με τη Γενεύη, από το Αρμπίλ. «Είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αν και δεν έχει στη διάθεσή της ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των γυναικών που αφορά το διάταγμα, βάσει των εκτιμήσεων του ΟΗΕ «4 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες μπορεί να επηρεάζονται». Την ίδια ώρα, λόγιοι ισλαμιστές κατήγγειλαν την εκδίωξη των χριστιανών από τη Μοσούλη.
Χθες, το κοινοβούλιο του Ιράκ εξέλεξε τον Κούρδο πολιτικό Φουάντ Μασούμ πρόεδρο της χώρας, προχωρώντας ουσιαστικά λίγο παραπέρα, στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Μασούμ, ιδρυτικό μέλος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, διαδέχεται τον Τζαλάλ Ταλαμπανί, που είναι πρόεδρος του Ιράκ από το 2005. Τώρα θα βρίσκεται στη δική του δικαιοδοσία η επιλογή του πρωθυπουργού του Ιράκ.
Την ανάγκη σχηματισμού μιας πραγματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, για να ξεπεραστεί η απειλή της θρησκευτικής και εθνοτικής διαίρεσης της χώρας, τόνισε από τη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν. Η σιιτική συμμαχία του Νούρι αλ-Μαλίκι έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, και οι εκκλήσεις αυξάνονται στο Ιράκ αλλά και στο εξωτερικό ώστε ο πρωθυπουργός, που επικρίθηκε έντονα για τον αυταρχισμό του και την περιθωριοποίηση των σουνιτών, να εκχωρήσει τη θέση του, ύστερα από οχτώ χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν -51 κρατούμενοι και 9 αστυνομικοί- σε επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής της αστυνομίας. Αρχικά βόμβες είχαν τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου απ' όπου θα διερχόταν κι έπειτα ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις καμικάζι και ενόπλων με τις δυνάμεις ασφαλείας. Την ίδια ώρα, η Ρωσία άρχισε την παράδοση ελικοπτέρων και καταδιωκτικών αεροσκαφών στο Ιράκ, σε τήρηση συμβολαίων που είχαν υπογραφεί το 2012.
(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου