Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΟΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 60 ΧΡΟΝΙΑ Η «Μαγική Πόλις» επιστρέφει στο Δουργούτι

22/08/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΟΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 60 ΧΡΟΝΙΑ

Η «Μαγική Πόλις» επιστρέφει στο Δουργούτι

Τρίτη 26 Αυγούστου. Στην κεντρική πλατεία, με ελεύθερη είσοδο. Τι έχει μείνει από την Αθήνα του 1954; Πριν από την προβολή οι διοργανωτές (4ο Athens Open Air Film Festival και «Dourgouti Island Hotel) έχουν προβλέψει μια μικρή περιήγηση-εξερεύνηση στην περιοχή, που σήμερα τη λέμε Νέο Κόσμο.
        
 
magikh-polis2Της Βασιλικής Τζεβελέκου

«Μ' αρέσει αυτή η γειτονιά. Ετσι όπως είναι. Χωμένη μες στην πολιτεία. Δίπλα στη μεγάλη λεωφόρο. Στριμωγμένη, λες και πάει να σκάσει. Το κάθε σπιτάκι κολλητά με τ' άλλο. Μια σανίδα τα χωρίζει. Ακούς τις κουβέντες του διπλανού σου. Ξέρεις τι ώρα ξυπνάει το πρωί. Τι ώρα κοιμάται. Τώρα λες πλένεται, τώρα ανοίγει την πόρτα. Μερικοί φουντώνουν, γιατί να περνάνε έτσι οι μέρες; Οταν βγεις στη λεωφόρο μυρίζει θάλασσα. Οσο κατηφορίζεις σε πιάνει η αρμύρα στη μύτη. Αν πας πάλι προς τα πάνω αισθάνεσαι πως μπαίνεις στην καρδιά της πόλης. Μυρίζει άσφαλτο και δέντρα του κήπου. Φώτα, αυτοκίνητα, είναι ωραία. Τι διάολο, πρέπει κι εδώ κάτι ν' αλλάξει. Πώς μπορεί να χωρέσει η ιστορία ενός ανθρώπου εδώ μέσα; Πρέπει να στριμώχνουν όχι μόνο τα πόδια τους, αλλά και τα όνειρά τους».

Με αυτά τα λόγια ο Μάνος Κατράκης περιγράφει το Δουργούτι, τη φτωχογειτονιά όπου εκτυλίσσεται η ταινία «Μαγική Πόλις» του Νίκου Κούνδουρου. Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ακούγεται από τα πρώτα πλάνα, ενώ η αφήγηση του Κατράκη για τη γειτονιά με τις παράγκες και τους χωμάτινους δρόμους όπου τρέχουν τα νερά από τις μπουγάδες, δίνει το στίγμα του σεναρίου που έγραψαν ο σκηνοθέτης και η Μαργαρίτα Λυμπεράκη.

Ταινία-σταθμός για το ελληνικό σινεμά, η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του Νίκου Κούνδουρου γυρισμένη το 1954, η «Μαγική Πόλις» περιγράφει τη ζωή, τις αγωνίες και τα όνειρα των εργατών και των προσφύγων, που ζουν «στριμωγμένοι» στην υποβαθμισμένη γειτονιά της μεταπολεμικής Αθήνας. Και τι ωραία η ιδέα! Εξήντα χρόνια μετά, η ταινία, που επηρεασμένη από τον ιταλικό ρεαλισμό γοητεύει και συγκινεί ακόμα, προβάλλεται για πρώτη φορά στον «φυσικό χώρο της», στη γειτονιά όπου γυρίστηκε, στον σημερινό Νέο Κόσμο.

Με πρωταγωνιστές τους νεαρούς τότε Γιώργο Φούντα, Μάνο Κατράκη, Θανάση Βέγγο, τη Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και τον Στέφανο Στρατηγό στον ρόλο του «αδίστακτου», η ταινία είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Ο, νεαρός τότε, σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας και πολιτικοποιημένος, ενταγμένος στους κόλπους του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που βρέθηκε εξόριστος στη Μακρόνησο, υπερασπίζεται τις ιδέες του και περιγράφει την αγωνία των ανθρώπων για επιβίωση κι ένα καλύτερο αύριο.

Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Αthens Open Air Film Festival σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα «Dourgouti Island Hotel». Θα γίνει την Τρίτη 26 Αυγούστου. Παράλληλα με την προβολή (με ελεύθερη είσοδο, στις 21.00) οι διοργανωτές καλούν τους σινεφίλ να εξερευνήσουν τη συνοικία που βρίσκεται πίσω από τη λεωφόρο Συγγρού. Τι έχει αλλάξει εξήντα χρόνια μετά στη γειτονιά που τη διασχίζει το τραμ, που οι εργατικές πολυκατοικίες ξεπροβάλλουν πλάι στις καινούργιες και τα γκράφιτι σε εκπλήσσουν ευχάριστα; Πολύχρωμες γλάστρες στα μπαλκόνια, το κλουβί με το καναρίνι και δίπλα η μπουγάδα με τα ασπρόρουχα σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης. Η βόλτα θα ξεκινήσει από την οδό Ντυμόν (στις 19.00). Με αυτήν, εγκαινιάζεται σειρά εξερευνήσεων με βόλτες, θεατρικά δρώμενα που θα διαρκέσουν όλο τον χρόνο. Παράλληλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου (27-28 Σεπτεμβρίου) διοργανώνεται το διήμερο Φεστιβάλ Δουργουτίου, με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, εκθέσεις, μουσική, θέατρο, χορό, παραμύθια, περιβαλλοντικά παιχνίδια, περιηγήσεις στην περιοχή. Θα εξαπλωθεί σε 3 πλατείες, ενώ συμμετέχουν 28 φορείς και συλλογικότητες της περιοχής.

(v.tzevelekou@efsyn.gr)

INFO: «Μαγική Πόλις» του Νίκου Κούνδουρου, Τρίτη 26 Αυγούστου, 4ο Athens Open Air Film Festival

19.00: Εκκίνηση βόλτας για την εξερεύνηση της γειτονιάς Οδός Ντυμόν (μεταξύ στάσης Τραμ Κασομούλη & εισόδου Intercontinental Ηotel)

21.00: Ελεύθερη προβολή της ταινίας «Μαγική Πόλις»

Κεντρική πλατεία (συμβολή οδών Φανοσθένους & Σφιγγός) Δουργούτι, πίσω από το Intercontinental Ηotel, Ν. Κόσμος

Πληροφορίες press@aiff.gr

Φεστιβάλ Δουργουτίου: Σάββατο 27, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες στο www.dourgouti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου