Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Τώρα θυμήθηκαν να μαζέψουν τον Αδωνι

Έντυπη Έκδοση 

ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τώρα θυμήθηκαν να μαζέψουν τον Αδωνι

Κεντρώες αντιδράσεις στις πρωτοβουλίες για δεξιό μέτωπο εκδηλώνονται -με σημαντική καθυστέρηση πάντως- στη Νέα Δημοκρατία. Μετά τη γαλάζια δυσφορία για το γεγονός ότι στη συζήτηση για τη διεύρυνση της παράταξης πρωτοστατούν οι προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν με νόημα ότι ουδεμία κεντρική απόφαση για στρατηγική και κατεύθυνση διεύρυνσης έχει ληφθεί, προτάσσοντας της εσωκομματικής συζήτησης τα μείζονα της διαπραγμάτευσης για φοροελαφρύνσεις και χρέος, ενώ αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας χθες το πρωί στο Mega, διαφώνησε με τη δεξιά διεύρυνση, που ταυτόχρονα υπερασπιζόταν στο «Παραπολιτικά FM» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. με νέο άνοιγμα προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ο κ. Μητσοτάκης σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον κ. Γεωργιάδη, δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να καθίσει στα ίδια έδρανα με κάποιους που τα προηγούμενα χρόνια τον αποκαλούσαν «γερμανοτσολιά και φασίστα», ότι η Ν.Δ. «δεν είναι μαντρί» και ότι εκ δεξιών της αρθρώθηκε «λόγος ακραίος με βαθιά στοιχεία λαϊκισμού».
Τάχθηκε, αντίθετα, εκ νέου υπέρ της στροφής στο Κέντρο, το οποίο έχει μείνει, όπως είπε, «ορφανό», με έμφαση όχι τόσο στην ονοματολογία και τα πρόσωπα, αλλά στις πολιτικές.
Αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο άρχισε το μοίρασμα προσκλητηρίων για μία δεξιά συμμαχία άφησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Σχολίασε ειδικότερα στον ΣΚΑΪ ότι: «Η χώρα διέρχεται μια πολύ επικίνδυνη και κρίσιμη φάση και οι ευρύτερες συσπειρώσεις είναι και εφικτές και ίσως και απαραίτητες. Ομως σαν κόμμα είναι καλό να εκφράζουμε θεσμοθετημένα τη βούλησή μας διά του προέδρου μας. Αλλιώς δεν είμαστε κόμμα, είμαστε λέσχη συζητητών, φιλολογικός όμιλος, ή κάτι άλλο», καταλήγοντας: «Δεν γίνεται π.χ. εγώ να βλέπω εσάς στο δρόμο και να σας λέω "έλα πάμε". Δεν πρόκειται για κοινωνική συναλλαγή».
Ενόχληση για το ρόλο του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη εξέφρασαν και οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Καλαντζής και Μάξιμος Χαρακόπουλος, με τον δεύτερο να σημειώνει ότι «οι συζητήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνονται με όρους πρωινάδικου».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εν τω μεταξύ μπροστά στις αντιδράσεις -καθώς είναι βέβαιον ότι επιστροφή του επισήμως στη Ν.Δ. θα συνιστούσε casus belli για τους καραμανλικούς- προωθεί τώρα τη δημιουργία μίας ομάδας δεξιών συνεργαζόμενων με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ και ανεξάρτητων δεξιάς προέλευσης και τον ίδιο βεβαίως σε κομβικό ρόλο. Ο Πάνος Καμμένος δεν έχει φυσικά λόγο να αυτοακυρωθεί συμπράττοντας σε ένα τέτοιο σχήμα, στο οποίο όμως οι αρχιτέκτονες της δεξιάς συμμαχίας, με στόχο τη διασφάλιση των 180 της προεδρικής πλειοψηφίας και την αποφυγή εκλογών, φιλοδοξούν πάντως να προσελκύσουν αποχωρήσαντες από τους ΑΝΕΛ ή και εν ενεργεία βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι για προφανείς λόγους φοβούνται τις πρόωρες κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου