ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Αγοράζουν όσο όσο εξοχικά στην Ελλάδα επειδή… ο αιγιαλός δεν έχει αξιοποιηθεί

ΒΡΕΤΑΝΟΙ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΟΛΛΑΝΔΟΙ, ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ, ΕΛΒΕΤΟΙ, ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ, ΛΙΒΑΝΕΖΟΙ, ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ...

Αγοράζουν όσο όσο εξοχικά στην Ελλάδα επειδή… ο αιγιαλός δεν έχει αξιοποιηθεί

        
 
Σε άνοδο βρίσκεται η αγορά ακινήτων στα ελληνικά τουριστικά θέρετρα κοντά στη θάλασσα, καθώς οι Ελληνες που βιώνουν την κρίση πωλούν και οι ξένοι αγοράζουν. Βρετανοί, Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί και Ελβετοί και τον τελευταίο καιρό πλούσιοι Αιγύπτιοι, Λιβανέζοι και Ισραηλινοί ψάχνουν για καλοκαιρινή κατοικία στην Ελλάδα. Και προτιμούν τη χώρα μας, σε σχέση με την ανταγωνιστική Ισπανία και δευτερευόντως την Πορτογαλία, όχι μόνο γιατί είναι χαμηλότερες οι τιμές, αλλά γιατί οι ακτές της δεν είναι χτισμένες με τεράστια συγκροτήματα κατοικιών από μπετόν. Αυτό σημειώνει η γερμανική «Die Welt» στο ρεπορτάζ-χαρτογράφηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται διά της… αξιοποίησης να «τσιμεντοποιήσει» τον αιγιαλό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Welt», παρά την κρίση, οι τιμές των παραθαλάσσιων ακινήτων έχουν ανέβει και πάλι στα ύψη. Αν συγκρίνει κανείς τις τιμές των ακινήτων σε ελληνικά τουριστικά θέρετρα κοντά στη θάλασσα, δεν θα πιστέψει ότι πρόκειται για την ίδια χώρα, με ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 28%, με περικοπές στα μηνιαία εισοδήματα και με αδυναμία πολλών να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Εξοχικές κατοικίες στη Ρόδο πωλούνται προς 13.000 ευρώ το τετραγωνικό, και στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπως σημειώνεται, φαίνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού πόσο μεγάλη είναι η διαφορά των απλών Ελλήνων ιδιοκτητών με τους εύπορους ξένους που έρχονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ενώ οι τιμές στις μητροπόλεις έχουν πέσει κατακόρυφα, στα τουριστικά θέρετρα έχουν μείνει στο ίδιο επίπεδο, ίσως και να έχουν αυξηθεί.

«Στο απόγειο της κρίσης, οι βίλες με θέα τη θάλασσα κόστιζαν 15% με 20% λιγότερο από ό,τι το 2007. Στο μεταξύ οι τιμές έχουν αυξηθεί. Οι αγοραστές έρχονται και πάλι μαζικά. Από τον περασμένο Φεβρουάριο βιώνουμε ένα πραγματικό “μπουμ”», δηλώνει ο Κρίστιαν Σάιρερ, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Global Immobilien Service G.I.S. στο Αουγκσμπουργκ, που εξειδικεύεται στα ακίνητα στην Ελλάδα.

Α. Σπηλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου