Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Χρεοκοπούν την Αργεντινή για να στείλουν μήνυμα

01/08/14ONLINE ΕΚΔΟΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Χρεοκοπούν την Αργεντινή για να στείλουν μήνυμα

Προμελετημένο έγκλημα, με στόχο την αποστολή ενός ηχηρού προειδοποιητικού μηνύματος προς όλες τις χρεωμένες κυβερνήσεις του πλανήτη, δείχνει η χρεοκοπία της Αργεντινής για 1,5 δισ. ευρώ.
        
 
Σε χρεοκοπία οδηγούν την Αργεντινή τα αρπακτικά funds, τα οποία απέκλεισαν οποιαδήποτε πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, απαξιώνοντας την πρόταση που εισηγήθηκε, την ύστατη στιγμή, η Ένωση Τραπεζών της Αργεντινής (Adeba) να αγοράσει τα ομόλογα που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους, έναντι του τιμήματος το οποίο διεκδικούσαν – παρότι η κίνηση αυτή τους διασφάλιζε απόδοση 1.600%. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι τα funds δεν ενέργησαν αποκλειστικά και μόνο για την επίτευξη της δικής τους κερδοφορίας, αλλά ότι κινήθηκαν κατόπιν υπόδειξης από τα πλέον κερδοσκοπικά κομμάτια του χρηματοπιστωτικού τομέα.

argentini

Ενώ τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα προστασίας έναντι των πιστωτών τους, στα κράτη αποκλείεται αυτή η δυνατότητα, καθώς το διεθνές κανονιστικό σύστημα δεν καλύπτει την περίπτωσή τους. Στην έλλειψη δημιουργίας πλαισίου προστασίας των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων έχει συμβάλει η σταθερή άρνηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από τις έντονες πιέσεις των μεγάλων τραπεζών της Wall Street.
Με τον τρόπο αυτό, οι «γύπες» και στο σύνολό του ο χρηματοπιστωτικός τομέας, στέλνουν μήνυμα προς όλες τις υπερχρεωμένες χώρες του πλανήτη, ότι οφείλουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, όπως ορίζουν οι συμφωνίες. Επίσης, ότι θα πρέπει να ξεχάσουν οποιαδήποτε σκέψη μονομερούς αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος». Ο χρόνος αποστολής του μηνύματος δεν είναι τυχαίος, καθώς έρχεται σε μία περίοδο που ο πλανήτης είναι υπερχρεωμένος, εξαιτίας κυρίως της πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων να διασώσουν τις τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων.
Από τι θα επηρεαστεί η έκταση των επιπτώσεων
Η έκταση των συνεπειών στην οικονομία της Αργεντινής θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειασθεί για να βρει μία λύση με τους πιστωτές της, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Αν και είναι δύσκολη, η κατάσταση απέχει πολύ από το χάος που ακολούθησε το οικονομικό κραχ την περίοδο 2001-2002, όταν η οικονομία της Αργεντινής κατέρρευσε μαζί με το χρεοκοπημένο κράτος της. «Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη χρεοκοπία, δεν υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας, επομένως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα λυθεί αυτή», δήλωσε αναλυτής του χρηματοπιστωτικού οίκου Goldman Sachs.
Η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες υποστήριζε ότι ενδεχόμενη συμφωνία της με τα κερδοσκοπικά ταμεία θα παραβίαζε μία ρήτρα που υπήρχε στα αναδιαρθρωμένα (κουρεμένα) ομόλογά της, με βάση την οποία θα έπρεπε να προσφέρει και στους κατόχους των τίτλων αυτών τους καλύτερους όρους που τυχόν θα πρόσφερε σε άλλους πιστωτές της. Η ρήτρα αυτή, ωστόσο, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, οπότε μετά η κυβέρνηση της Αργεντινής θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει με τα ταμεία. Πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι ελπίζουν ακόμη ότι θα υπάρξει μία ξεχωριστή λύση πριν από την ημερομηνία αυτή μεταξύ των πιστωτών της που δεν δέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους και ιδιωτικών φορέων. «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η χρεοκοπία θα αρθεί έως τον Ιανουάριο του 2015», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας Bulltick Capital Markets με έδρα το Μαϊάμι, προβλέποντας ότι μία χρεοκοπία θα οδηγούσε την οικονομία της Αργεντινής σε ύφεση 2% αντί του 1% που ήταν η μέση πρόβλεψη της αγοράς.

argentini-gupes

Η μη επίτευξη συμφωνίας δεν θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αναταραχή στο εξωτερικό, επειδή η Αργεντινή ήταν απομονωμένη από τις διεθνείς πιστωτικές αγορές μετά τη χρεοκοπία του 2002, αλλά οι εγχώριες αγορές, που είχαν κάνει ράλι με την ελπίδα μίας συμφωνίας, θα κινηθούν πιθανότατα σε αντίθεση κατεύθυνση. Οι αποδόσεις στο βασικό ομόλογο της Αργεντινής σε δολάρια που λήγει το 2033 υποχώρησαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο 3,5 ετών περίπου. «Η διόρθωση θα εξαρτηθεί από την εντύπωση που θα επικρατήσει σχετικά με το χρόνο που θα χρειασθεί για να λυθεί η χρεοκοπία», δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs. Η χρεοκοπία μπορεί να γίνει πιο άτακτη και να χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να εκκαθαρισθεί, εάν οι πιστωτές επιβάλλουν μία επιτάχυνση για να πληρωθούν νωρίτερα για τα ομόλογά τους. «Πόσο κακό θα είναι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το αν οι ομολογιούχοι επιταχύνουν», δήλωσε αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Puente της Αργεντινής, προσθέτοντας: «Η επιτάχυνση θα άνοιγε μία νέα νομική διαμάχη για τη χώρα που θα μπορούσε να καταλήξει σε μία νέα αναδιάρθρωση».
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε χθες το αξιόχρεο της χώρας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Η αξιολόγηση αυτή θα διατηρηθεί έως ότου η Αργεντινή πληρώσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή της για τα τοκομερίδια που ήταν πληρωτέα στις 30 Ιουνίου για τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα της χώρας που λήγουν το 2033, δήλωσε ο οίκος. Οι κάτοχοι ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας θα έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην ανακοίνωση που θα κάνει ο διεθνής οργανισμός International Swaps and Derivatives Association (ISDA). Εάν ο ISDA κηρύξει την Αργεντινή σε χρεοκοπία, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί στους κατόχους των ασφαλίστρων είναι λίγο μεγαλύτερο από 1 δις. δολάρια.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν βρίσκεται σε χρεοκοπία, επειδή κατέβαλε την πληρωμή ύψους 530 εκατ. δολαρίων για τα τοκομερίδια τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν έφθασε στους ομολογιούχους έως τις 30 Ιουλίου. Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα κήρυξε την πληρωμή αυτή παράνομη και μπλόκαρε τη μεταβίβαση των χρημάτων στους πιστωτές.
Δεν θα έρθει η καταστροφή
Πολλοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι αν τελικά το Μπουένος Άιρες χρεοκοπήσει επισήμως, δεν θα υποστεί καταστροφή, παρόλο που θα επιδεινωθεί η ύφεση στην οποία ήδη βρίσκεται. Και αν τελικά βρεθεί μια λύση στη δικαστική διαμάχη της χώρας με τις ΗΠΑ, θα γίνει μεν ένα «πάρτι» στις αγορές με τα ομόλογα και τις μετοχές της Αργεντινής, αλλά δεν θα σημειωθεί μαζική άφιξη κεφαλαίων. Η οικονομία θα ανακάμψει, αλλά μετριοπαθώς.
To βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα κατέρρευσαν την περασμένη νύχτα. «Μας ζητούσαν κάτι που δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών Αχελ Κισιλόφ σε συνέντευξη Τύπου στο προξενείο της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη, αρνούμενος πάντως ότι η χώρα του χρεοκόπησε. Η κατάσταση είναι πράγματι καινούργια, σχολιάζει η ανταποκρίτρια της Λιμπερασιόν στο Μπουένος Άιρες. Η χρεοκοπία αυτή αποκαλείται τεχνικήμερική ή επιλεκτική. Είναι όμως, χωρίς αμφιβολία, μια χρεοκοπία, η δεύτερη στην ιστορία της χώρας.
Την προηγούμενη φορά, το 2001, η Αργεντινή είχε κηρύξει ολική στάση πληρωμών. Κατάφερε όμως να ξανασταθεί στα πόδια της, να απαλλαγεί από τα δάνειά της προς διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Κεντρική Τράπεζα και να αναδιαρθρώσει ένα μέρος του ιδιωτικού της χρέους, που ανερχόταν τότε σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 92% των κατόχων ομολόγων της Αργεντινής δέχθηκαν το 2005, και στη συνέχεια το 2010, τους όρους του Μπουένος Άιρες για ένα κούρεμα της τάξης του 70%. Το υπόλοιπο 8% όμως αρνήθηκε. Πρόκειται για τα επενδυτικά ταμεία που αποκαλούνται «γύπες», επειδή θέτουν στο στόχαστρο χώρες που έχουν γονατίσει.

argentini-poreia
Η Elliot Investment Management και η Aurelius Capital Management κατέχουν 1% των επίμαχων τίτλων και ζητούν την πληρωμή τους στο ακέραιο, μαζί με τους τόκους, ένα ποσό που φτάνει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό σημαίνει κέρδος 1.600% σε σχέση με την αρχική αγορά. Ένα Εφετείο της Νέας Υόρκης τους δικαίωσε το 2013 και η απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο πριν από ένα μήνα επικύρωσε αυτή την καταδίκη. Ξεκίνησαν τότε οι διαπραγματεύσεις. Και για να ασκήσει πίεση στην Αργεντινή, ένας δικαστής της Νέας Υόρκης απαγόρευσε την πληρωμή της τελευταίας δόσης των 539 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων, αν πρώτα το Μπουένος Άιρες δεν πληρώσει τους «γύπες». Αυτό ακριβώς το ποσό, που έχει δοθεί από την Αργεντινή αλλά έχει «παγώσει» στη Νέα Υόρκη και δεν έχει κατά συνέπεια εισπραχθεί από τους πιστωτές της, συνιστά την «τεχνική» χρεοκοπία της χώρας.
Το ποσό αυτό φαίνεται γελοίο για μια χώρα, όπως άλλωστε και το 1,5 δισεκατομμύριο που διεκδικούν οι «γύπες». Η νοτιοαμερικανική αντιπροσωπεία όμως αρνείται να υποχωρήσει και απαιτεί από τα επενδυτικά ταμεία να δεχθούν το ίδιο «κούρεμα» με τους υπόλοιπους. «Τους προσφέρουμε ένα κέρδος 300%, αλλά θέλουν παραπάνω», δήλωσε ο Κισιλόφ. Στην πραγματικότητα, αν η Αργεντινή υποχωρούσε στις απαιτήσεις της Elliot και της Aurelius, μπορεί και οι υπόλοιποι δανειστές της να διεκδικούσαν εκ των υστέρων ολόκληρη την αξία των ομολόγων. Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένα κολοσσιαίο ποσό για μια χώρα που τα σημερινά της αποθέματα δεν υπερβαίνουν τα 30 δισεκατομμύρια.
«Έχουμε μια ιστορική ευθύνη», είπε ο Κισιλόφ. «Θα ήταν εύκολο να υπογράψουμε ο,τιδήποτε, θέλουμε όμως να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Τι θα συμβεί τώρα; Μια λύση θα μπορούσε να έρθει από τις ιδιωτικές τράπεζες της χώρας, που μπορεί να αγοράσουν τα ομόλογα από τους «γύπες» στην τιμή που απαιτούν και στη συνέχεια να κάνουν εκείνες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Μια άλλη διέξοδος για την κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι η στάση πληρωμών μόνο απέναντι στα ομόλογα που λήγουν φέτος, με τους κατόχους τους να δεχθούν να πληρωθούν το 2015.  Αν συμβεί το τελευταίο, ο οικονομολόγος Εδουάρδο Λέβι Γεγιάτι (καθηγητής στα πανεπιστήμια του Μπουένος Άιρες και του Χάρβαρντ) εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 1,5%, αλλά η οικονομία θα ανακάμψει το 2015. «Για έξι μήνες, θα σημειωθεί έλλειψη δολαρίων, θα ανεβούν τα επιτόκια και θα αυξηθεί η ανεργία», προβλέπει. Αν όμως η στάση πληρωμών επεκταθεί στο σύνολο των ομολόγων, η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει φέτος το 2% και θα συνεχιστεί και το 2015.


efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters, «Liberation», «El Pais»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου