Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Οι ζωγραφιές των παιδιών είναι δείκτης της ευφυΐας

Οι ζωγραφιές των παιδιών είναι δείκτης της ευφυΐας

11:18 | 25 Αυγ. 2014
Το καλλιτεχνικό ταλέντο νωρίς στη ζωή μπορεί να αποτελεί δείκτη της νοημοσύνης όταν μεγαλώσει κανείς, αναφέρουν ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο King’s College στο Λονδίνο (KCL).
Οι ψυχολόγοι ανέλυσαν τις ζωγραφιές 7.752 ζευγών πανομοιότυπων και μη πανομοιότυπων 4χρονων διδύμων, που υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ νοημοσύνης τόσο στα τέσσερά τους χρόνια όσο και μία δεκαετία αργότερα.
Έτσι ανακάλυψαν πως τα παιδιά που είχαν κατορθώσει σε μικρή ηλικία να ζωγραφίσουν ένα σαφές περίγραμμα ανθρώπου, είχαν υψηλότερη νοημοσύνη στα 4 και στα 14 τους χρόνια.
Ένα άλλο εύρημα της μελέτης τους ήταν πως η καλλιτεχνική φλέβα έχει σημαντική γενετική συνιστώσα, καθώς οι πανομοιότυποι δίδυμοι είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να δημιουργούν ζωγραφιές παρόμοιας ποιότητας, σε σύγκριση με τους μη πανομοιότυπους.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η ικανότητα ζωγραφικής στην ηλικία των 4 ετών συσχετίζεται με την ευφυΐα αργότερα στη ζωή», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Psychological Science».
Διευκρινίζουν ωστόσο πως οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι οι ζωγραφιές αποτελούν απλώς ένα δείκτη της ευφυΐας και δεν την καθορίζουν.
Οι ερευνητές από το Κέντρο Κοινωνικής, Γενετικής & Αναπτυξιακής Ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του KCL, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους βαθμολογώντας σε μία κλίμακα από 0 έως 12 τις ζωγραφιές των παιδιών.
Η αξιολόγηση των ζωγραφιών έγινε αναλόγως με την παρουσία και την σωστή ποσότητα των χαρακτηριστικών του ανθρώπου (λ.χ. χέρια, πόδια, μάτια, μύτη, στόμα, μαλλιά, κεφάλι) και την παρουσία ή μη σωστών ρούχων.
Για κάθε χαρακτηριστικό και ρούχο που ήταν σωστό, το παιδί έπαιρνε 1 βαθμό.
Κατηγορία άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου