Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ανδρέας κατά υπουργού

21/08/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανδρέας κατά υπουργού

Με μπαράζ δηλώσεων και «δεσμεύσεων», ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των μνημονιακών περικοπών και της προσωπικής πολιτικής του διάσωσης.
        
 
Του Χρήστου Κάτσικα
Ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, δεκάδες χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας αφενός την ανακοίνωση των loverdosπροσλήψεων (πιθανόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχουν γίνει οι προσλήψεις), αφετέρου τις παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας που αφορούν την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους και τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επίσημα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν συνολικά στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση 22.500 κενά εκπαιδευτικών, τόνισε ότι στις 5 Σεπτεμβρίου όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές θα γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα εργαστούν, ενώ για ακόμη μία φορά χτύπησε «καμπανάκι» για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, λέγοντας ότι πρέπει να ανατραπεί η αναλογία της μίας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι το υπουργείο εξασφάλισε 19.500 πιστώσεις για αναπληρωτές, ενώ για την επόμενη χρονιά, δηλαδή το σχολικό έτος 2015-2016, «το σύστημα με την αναπλήρωση πεθαίνει. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο του 2015, αν δεν ανατραπεί το 1/10. Του χρόνου οι πηγές χρηματοδότησης των αναπληρώσεων μειώνονται κατά το ήμισυ». Τέλος υποστήριξε πως πρέπει να γίνει «επιτέλους» διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς (σ.σ. ο τελευταίος είχε διεξαχθεί το 2008).
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές μπαράζ ανακοινώσεων, εξαγγελιών, υποσχέσεων, σε μια «Λοβερδιάδα» αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο τρόπος με τον οποίο το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να συμβιβάσει δύο αντικρουόμενες «γραμμές»: τη «γραμμή» των περικοπών, του φτηνού σχολείου και του ξεθεμελιώματος των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών από τη μια και τη «γραμμή» της πολιτικής διάσωσης του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος -ως γκουρού της επικοινωνίας- υπολογίζει πολύ καλά την τύχη των προηγούμενων διαχειριστών του υπουργείου στο οποίο τώρα προΐσταται.
………………………………………………
 Προϋπηρεσία α λα καρτ για τους αναπληρωτές
  
Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στην εκπαίδευση, άλλο ένα έρχεται να προστεθεί, αυτή τη φορά για τους αναπληρωτές και το οποίο σχετίζεται με το άνοιγμα των πινάκων και την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους.
Στην προσπάθειά του το υπουργείο να καλύψει τις χιλιάδες κενές θέσεις που το ίδιο δημιούργησε με τις πολιτικές, τις οποίες εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια (30.000 εκπαιδευτικοί λιγότεροι) και αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια να τις καλύψει σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας (αύξηση αριθμού μαθητών στα τμήματα, αύξηση ωραρίου, κατάργηση–συγχώνευση σχολείων, κατάργηση όλων των υποστηρικτικών δομών κ.λπ.), εξήγγειλε διπλή μοριοδότηση για τις δυσπρόσιτες περιοχές, εξαγγελία που προϋποθέτει άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας προσωρινών αναπληρωτών (που είχαν κλείσει με τον νόμο 3848 της Διαμαντοπούλου το 2010).
Σύμφωνα με ανακοίνωση-καταγγελία της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ο υπουργός Παιδείας, με διαρκές «εμπόριο ελπίδας» στα ΜΜΕ –με βάση τις δηλώσεις του– προτίθεται να «ξεκλειδώσει» τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών, όχι όμως από το 2010, αλλά από φέτος (2014-2015), απαξιώνοντας και καταργώντας την προϋπηρεσία 4 ολόκληρων χρόνων, δηλαδή από το 2010-2011 ώς το 2013-2014, είτε σε δυσπρόσιτα σχολεία είτε οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι είναι άδικο αυτό το άνοιγμα να γίνει αναδρομικά!
Αν ισχύσουν τα παραπάνω σχέδια, θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στους πίνακες αναπληρωτών, κατάφωρες αδικίες και παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων. Προωθεί έτσι το υπουργείο την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των αναπληρωτών και έναν ανταγωνισμό για το τίποτα, με μέγιστη απολαβή τη διά βίου αναπλήρωση, αφού τα μόρια που αποκτά κάποιος προσμετρώνται μόνο για τη θέση αναπληρωτή, από τη στιγμή που διορισμοί μονίμων δεν γίνονται, παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων.
Το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα παραπάνω σχέδια, παρομοιάζοντας τους πίνακες αναπληρωτών –που το ίδιο έχει κλειδώσει– με μια νέα «φρακαρισμένη επετηρίδα» που «μάχεται» να αποσυμφορήσει, είτε με απατηλές υποσχέσεις στη νέα γενιά εκπαιδευτικών για εργασία ως αναπληρωτές σε δυσπρόσιτα σχολεία, είτε με δηλώσεις περί διεξαγωγής νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ στο… επέκεινα και κατακρεουργώντας την προϋπηρεσία των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών των τελευταίων χρόνων. Ετσι, νίπτει τας χείρας του, μετακυλίοντας την ευθύνη της ανεργίας στους ίδιους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς και όχι στην πολιτική επιλογή της αδιοριστίας και της εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου.
 Χ.Κ.
………………………………………………
 Ληστεύουν ξανά τους εκπαιδευτικούς

Μετά τη μείωση του ΕΤΕΑ (πρώην ΤΕΑΔΥ) κατά 5,2%, μετά τη μείωση της κύριας σύνταξης ΕΤΕΑ και ΜΤΠΥ, λόγω αύξησης της παρακράτησης του φόρου (30/7/2014), η κυβέρνηση επέβαλε καινούργιο χαράτσι στους νέους συνταξιούχους: με εγκύκλιό του το ΥΠΟΙΚ (αρ.πρ. Δ30Β4002507ΕΞ20, 17.4.2014, ΚΕΠΥΟ) ενεργοποιεί νόμο που είχε ψηφιστεί στις 23 Ιουλίου 2013 (ΦΕΚ Α-167, άρθρο 60, παρ. 5), σύμφωνα με τον οποίο «στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά».
Τα παραπάνω καταγγέλλει επίσημα η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ), η οποία επισημαίνει ότι «με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί, που παίρνουν τη σύνταξή τους με καθυστέρηση 10-12 μηνών, από τον Ιούνιο πληρώνουν χαράτσι στα αναδρομικά που δικαιούνται 20% επί του αρχικού ποσού και μετά αφαιρείται το ποσό της προκαταβολής που έχουν πάρει. Το ποσό που παίρνουν τελικά ως αναδρομικά είναι ψίχουλα. Για την καθυστέρηση, οι εκπαιδευτικοί πληρώνουν το κράτος που ευθύνεται για την καθυστέρηση απονομής της σύνταξης».
Υποσχέσεις
Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε την ανακοίνωση με πανηγυρικό τρόπο, πριν από ένα χρόνο, από τα ΜΜΕ ότι οι συνταξιούχοι θα παίρνουν τη σύνταξή τους μέσα σε ένα εξάμηνο, αλλά από τον πρώτο μήνα θα παίρνουν το 50% της σύνταξής τους. Ξέχασαν να τους ενημερώσουν ότι το 6μηνο έγινε χρόνος και ότι το άλλο 50% σχεδόν θα παρακρατείται, επειδή θα έπαιρναν πολλά ως αναδρομικά έπειτα από ένα χρόνο!
 Χ.Κ.
………………………………………………
 Με τα λόγια χτίζει ανώγεια και… γκρεμίζει μνημόνια

«Δεν θα απολυθεί κανείς από τους 1.709 εκπαιδευτικούς που είναι σε διαθεσι- μότητα»
«Καμία απόσπαση εκπαιδευτικού στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς»
«“Κομπόδεμα” θα έχουν οι διευθυντές των σχολείων. Κάθε σχολείο θα έχει το δικό του ταμείο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα μικροδαπάνες»
«Στόχος είναι το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) στο μέλλον -και με την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών- να επεκταθεί και σε άλλα δημοτικά σχολεία»
«Μερική αυτονομία σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην επιλογή μαθημάτων»
«Γραμματεία σε κάθε 12θέσιο και άνω Δημοτικό Σχολείο»
«Μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ όλα τα σχολεία της χώρας»
«Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου όλοι οι εκπαιδευτικοί θα γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα πάνε»
«Υπάρχουν 3.000 κενά, τα οποία θα καλυφθούν με 500 λιγότερες αποσπάσεις και με παράλληλες αναθέσεις»
«Θα είμαστε έτοιμοι αρχές Σεπτεμβρίου, για να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα στις 11 Σεπτεμβρίου»
«Πρέπει να γίνει η κατάργηση του 1/10 (στις προσλήψεις) και διαγωνισμός του ΑΣΕΠ»
«Υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί εντός λίγων εβδομάδων, θα αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες των μετεγγραφών (στα ΑΕΙ)»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου