Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ψηφιακά μαθήματα του ΑΠΘ στο διαδίκτυο

07/07/2014 15:58:00

Ψηφιακά μαθήματα του ΑΠΘ στο διαδίκτυο

Μαθηματικά, αστρονομία, δίκαιο, φυσική, ιταλικά, χημεία, βιολογία... και εκατοντάδες ακόμη μαθήματα, όπως διδάσκονται στα έδρανα και τα αμφιθέατρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τους καθηγητές του – μέλη ΔΕΠ, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν διαδικτυακά, όχι μόνο οι ίδιοι οι φοιτητές του ιδρύματος, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος εκτός πανεπιστημίου, μέσα από την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των “opencourses”, δηλαδή του έργου που ετοιμάζει και φιλοξενεί ψηφιακά μαθήματα και διαλέξεις στο διαδίκτυο.
Το έργο “opencourses” χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αναπτύσσεται σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας με σκοπό την διάνοιξη της γνώσης στο ευρύ κοινό, την εξωστρέφεια και το άνοιγμα των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων προς την κοινωνία για ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, όπως για παράδειγμα της πρόσβασης από ΑμεΑ. Τα “ανοιχτά μαθήματα” χρησιμοποιούνται πρωτίστως από τους ίδιους τους φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του εξαμήνου τους διαδικτυακά, να βρίσκουν ηλεκτρονικά τις σημειώσεις, τη βιβλιογραφία και την αξιολόγηση των μαθημάτων.
Στο ΑΠΘ, η προετοιμασία του έργου ξεκίνησε εδώ και χρόνια, αλλά ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο του 2013 βρίσκεται σε χρήση η ηλεκτρονική πλατφόρμα “eclass.auth.gr”, όπου μπορεί κανείς να βρει το ψηφιακό υλικό (ηχογραφημένες και βιντεοσκοπημένες διαλέξεις καθηγητών, σημειώσεις μαθημάτων, ασκήσεις, προτεινόμενη βιβλιογραφία και αξιολόγηση) για 27 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα από κάθε τμήμα και Σχολή του πανεπιστημίου. Κάθε μάθημα αποτελεί μία πλήρη σειρά διδασκαλιών ενός εξαμήνου.
“Οι νέες δυνατότητες μετάδοσης της γνώσης που προσφέρει η τεχνολογία είναι ενδιαφέρουσες. Τα πανεπιστήμια πρέπει να υιοθετούν τέτοιες καλές πρακτικές με κριτικό βλέμμα και να είναι έτοιμα να εντάξουν τις νέες τεχνολογίες προς χρήση στο ακαδημαϊκό τους έργο” τόνισε ο υπεύθυνος του έργου opencourses στο ΑΠΘ, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Περικλής Μήτκας.
Σύμφωνα με την συντονίστρια των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του “opencourses” του ΑΠΘ, Αγγελική Μονέδα, αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα προς επεξεργασία 250 μαθήματα από τα 42 τμήματα του ιδρύματος, τα οποία αναμένεται να “ανεβούν” στην πλατφόρμα μέχρι τα Χριστούγεννα. Στόχος είναι να ετοιμαστούν και να δημοσιοποιηθούν συνολικά 1.000 μαθήματα μέχρι τον Οκτώβρη του 2015, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο. “Τα μαθήματα είναι στατικά, δηλαδή δεν ανανεώνονται – εκτός εάν υπάρχει σχετική πρωτοβουλία του καθηγητή – δεν είναι διαδραστικά και δεν δίνονται για την παρακολούθησή τους βεβαιώσεις” εξήγησε η κ.Μονέδα, επισημαίνοντας ότι ένα μάθημα λογίζεται ως μία πλήρης σειρά διδασκαλιών ενός εξαμήνου.
Παρ' όλα αυτά πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι εκτός πανεπιστημίου που μπορούν να ωφεληθούν από το έργο, όπως επαγγελματίες που αναζητούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους και να καταρτιστούν περαιτέρω, αλλά και ερασιτέχνες λάτρεις των επιστημών, που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσα από τα ψηφιακά – ανοιχτά μαθήματα.
Πηγή άρθρου: www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου