Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Το ΤΕΙ Αθήνας διδάσκει… κοινή λογική

15/08/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΤΕΙ Αθήνας διδάσκει… κοινή λογική

Η διοίκηση του ιδρύματος χαρακτηρίζει ακατανόητη την εμμονή του υπουργείου Παιδείας να διαγράψει τους «αιώνιους» φοιτητές στις 31/8, πριν καν εξεταστούν τον Σεπτέμβριο, ενώ κατηγορεί τον Α. Λοβέρδο για «ανορθολογισμό» και «κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου».
        
 
Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Με το «τελεσίγραφο» του υπουργείου Παιδείας για διαγραφή 180.000 αποκαλούμενων «λιμναζόντων» φοιτητών να εκπνέει τυπικά στις 31 Αυγούστου και τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να εμφανίζεται αδιάλλακτος με δηλώσεις του στον Τύπο, οι αντιδράσεις των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων κορυφώνονται.

Αμεσος στόχος, να μην προχωρήσουν οι διαγραφές πριν από την ολοκλήρωση των επαναληπτικών εξετάσεων του Σεπτεμβρίου. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από τη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, η οποία σε χθεσινή ανακοίνωση δηλώνει αποφασισμένη να διευκολύνει τη συμμετοχή και των «λιμναζόντων» στη διευρυμένη εξεταστική του Σεπτεμβρίου, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στο υπουργείο Παιδείας «την ύστατη στιγμή να αντιληφθεί το άτοπο της εμμονής του, τις επιπτώσεις της και να προβεί άμεσα σε σχετική ρύθμιση».

Καταπέλτης

Η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, αφού δηλώνει ότι συμφωνεί με την εφαρμογή του κύκλου σπουδών, υπενθυμίζει ότι το 75% των αποφοίτων του ΤΕΙ παίρνουν πτυχίο πριν από τα έξι χρόνια, το 60% παράλληλα δουλεύει και ότι μόνο το 2% των 180.000 «λιμναζόντων» αφορά τις σχολές του ιδρύματος. Αφού επαναλαμβάνει την απόφαση της Συνέλευσης για διεύρυνση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, ώστε να διευκολυνθούν και οι «λιμνάζοντες», επισημαίνοντας ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν υποστήριξης, η διοίκηση χαρακτηρίζει ακατανόητη την εμμονή του υπουργείου Παιδείας να τους απαγορεύσει να εξεταστούν, διαγράφοντάς τους στις 31/8.

Επιπλέον, διαπιστώνει «κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ», καθώς ο νόμος Διαμαντοπούλου προβλέπει ότι οι διαγραφές αποφασίζονται από τον Οργανισμό του Ιδρύματος, που για το ΤΕΙ Αθήνας βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης.

Τέλος, η διοίκηση του ΤΕΙ «διαμαρτύρεται για τον ανορθολογισμό που επικρατεί, την αναίτια αναστάτωση που επιχειρείται στον φοιτητικό πληθυσμό και ανακοινώνει ότι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου προτίθεται να συγκαλέσει όλους τους φορείς του Ιδρύματος σε έκτακτη συνέλευση, ώστε να αποφασιστούν τρόποι αντίδρασης για τη συμμετοχή “λιμναζόντων” φοιτητών στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου».

Το ζήτημα φαίνεται τυπικό, αλλά δεν είναι. Ο υπουργός Παιδείας με συνεχείς δηλώσεις του επαναφέρει ως ορόσημο για τις διαγραφές την 31/8, αν και όλοι γνωρίζουν ότι πρακτικά η ακαδημαϊκή χρονιά λήγει μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου -που δεν είναι παρά η επανάληψη των εξεταστικών των δύο προηγούμενων εξαμήνων. Ηδη υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις σχολών -π.χ. της Συγκλήτου του ΑΠΘ- που ορίζουν ότι η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου είναι μέρος της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς και άρα δεν μπορεί να διαγραφούν φοιτητές πριν από την ολοκλήρωσή της.

Και προτάσεις…

Η Σύνοδος των πρυτάνεων έχει προτείνει στον υπουργό λύσεις, ώστε να μην τιμωρηθούν οι «λιμνάζοντες» που συμμετείχαν στις προηγούμενες εξεταστικές και αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί μέση οδός. Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές δεν διαγράφονται απευθείας από τα μητρώα, αλλά με διαπιστωτικές πράξεις που υπογράφονται από τον κοσμήτορα κάθε σχολής. Το ερώτημα είναι, αν θα επιτραπεί η συμμετοχή τους στις επαναληπτικές εξετάσεις στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης, δίνοντάς τους μια τελευταία ευκαιρία.

Με την υπόθεση των «αιωνίων» να εξελίσσεται σαν ανέκδοτο με τον Χότζα, το αυτονόητο δικαίωμα των φοιτητών, που συμμετείχαν στις προηγούμενες εξεταστικές, να δοκιμαστούν και στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αν οι «αιώνιοι» εξεταστούν τον Σεπτέμβρη, δεν θα είναι παραχώρηση του υπουργείου, αλλά επικράτηση της κοινής λογικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου