Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τις ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τις ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη

Με εκτενή ρεπορτάζ αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ στις ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη και τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
- Με τίτλο «Greek prime minister says "extremely important" tomb uncovered in northern Greece» φιλοξενείται στις ηλεκτρονικές σελίδες αμερικανικών ΜΜΕ (ABC News, Fox News) σύντομο πρακτορειακό ρεπορτάζ του Associated Press σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον χώρο της σημαντικής αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου εκτιμάται ότι έχει ανακαλυφθεί σημαντικός τάφος από την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στο δημοσίευμα καταγράφεται η δήλωση του πρωθυπουργού ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 325-300 π.Χ. καθώς και η περιγραφή από τον Αντώνη Σαμαρά ότι ένας φαρδύς δρόμος οδηγεί στον τάφο, του οποίου η είσοδος φυλάσσεται από δυο ολόγλυφες Σφίγγες και μένει να διαπιστωθεί ποιος είχε ταφεί εκεί.
 
- Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), από την πλευρά του, σε άρθρο του, κάνει λόγο για «Μυστήριο γύρω από την ανακάλυψη αρχαίου τάφου στην Ελλάδα».
Το κείμενο αναφέρεται στην ανακάλυψη του αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη, αλλά και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της υπεύθυνης αρχαιολόγου, Κ. Περιστέρη.
(...) Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, περίπου 60 χιλιόμετρα από τις Σέρρες, η Αμφίπολη ήταν σημαντική πόλη του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας υπό τον Αλέξανδρο. Η Περσίδα σύζυγος του Αλεξάνδρου και ο γιος του Αλέξανδρος, εξορίστηκαν και δολοφονήθηκαν εκεί, έπειτα από διαταγές του διαδόχου βασιλιά Κάσσανδρου, περίπου το 310 π.Χ. Σύμφωνα με υποθέσεις, ο τάφος θα μπορούσε να ανήκει στον ίδιο τον Αλέξανδρο, που πέθανε στη Βαβυλώνα - σημερινό Ιράκ, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ανήκει σε άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας.
 
- Τηλεγράφημα του Reuters και ρεπορτάζ της Washington Post, βασισμένο σε είδηση του Associated Press, αναφέρονται στον μακεδονικό τάφο που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον αρχαιολογικό χώρο.
Τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για σημαντική ανακάλυψη και εντυπωσιακά ευρήματα και παραθέτουν τις σχετικές δηλώσεις του κ. Σαμαρά.
 
- Στις ανακαλύψεις της Αμφίπολης αναφέρεται σύντομο ρεπορτάζ και στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro.
 
- Σε δημοσίευμα του «Guardian» αναφέρεται πως οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τεράστιο αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη, ο οποίος έχει έρθει σταδιακά στο φως τα τελευταία δύο χρόνια, και σηματοδοτεί μια σημαντική αποκάλυψη από την πρώιμη ελληνιστική εποχή.
«Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μαρτυρά κάποια σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι αρχαιολόγοι άρχισαν τις ανασκαφές το 2012 και αναμένεται ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον τάφο στο τέλος του μήνα, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν ποιος ήταν θαμμένος εκεί» αναφέρει η εφημερίδα.
 
- Με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού περί εξαιρετικά σημαντικής ανακάλυψης στην Αμφίπολη, ξεκινά το ρεπορτάζ του BBC, στο οποίο «φιλοξενούνται» και οι αρχαιολόγοι της Μακεδονίας και κυρίως εκείνος της Βεργίνας, όπου το 1977, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τον τάφο του πατέρα του Αλεξάνδρου, Φιλίππου.
 
- «Οι Έλληνες ελπίζουν ότι βρήκαν στην Αμφίπολη τον τάφο μέλους της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον χώρο και έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, αναφέρουν τα γερμανικά Focus, DPA και Suedeutche Zeitung.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου