Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΣΤΗΝ DIGEA ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ Στα κανάλια της διαπλοκής

ντυπη Έκδοση 

ΣΤΗΝ DIGEA ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ

Στα κανάλια της διαπλοκής

Επιχειρήσεις ΜΜΕ αποκτούν το δικαίωμα να συγχωνευθούν για να διασωθούν, ενώ μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να έχει στην κατοχή του όσα Μέσα επιθυμεί και να μεταφέρει τους εργαζομένους σε όποιο πόστο τον βολεύει
Οποιος είπε πως τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις (συγκεκριμένα το ξεστόμισε πριν από χρόνια ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο) μάλλον δεν είχε υπολογίσει τους βαρόνους των ΜΜΕ που έγιναν οι ίδιοι είδηση, λαμβάνοντας αυγουστιάτικο κυβερνητικό δώρο, από το θερινό τμήμα της Βουλής.
Την ίδια μέρα που η Digea των μεγαλοκαναλαρχών έκανε το δεύτερο μεγάλο πέρασμα της ψηφιακής τηλεόρασης στην Αττική, τον Αργοσαρωνικό και τα νησιά των Κυκλάδων (ένα από τα μεγαλύτερα switch off της χώρας, αφού απευθύνεται σε 6 εκατομμύρια τηλεθεατές), 4 υπουργοί (Γκ. Χαρδούβελης, Μ. Βορίδης, Γ. Βρούτσης και Δ. Σταμάτης) κατέθεσαν στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο, για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», τροπολογία που έδωσε γην και ύδωρ στα μεγάλα εγχώρια -πλην υπερχρεωμένα- εκδοτικά τραστ. Μάλιστα η κυβέρνηση δεν τήρησε ούτε καν τα προσχήματα, αφού η συγκεκριμένη τροπολογία δεν συνοδεύτηκε καν, όπως ορίζει το Σύνταγμα, από την «Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», με την ένδειξη ότι ήταν κατεπείγον να περάσει πριν από τις διακοπές κι εν όψει της νέας σεζόν.
Μονοπώλιο
Η Digea των μεγαλοκαναλαρχών κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο των ψηφιακών συχνοτήτων για 15 χρόνια, αντί πινακίου φακής, και τώρα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της διασώζουν τις επιχειρήσεις τους εις βάρος της υπόλοιπης αγοράς, με νόμο που ενισχύει τα μονοπώλια και ολιγοπώλια και σχεδόν αποκλείει τον υγιή ανταγωνισμό.
Οπως ο σκανδαλώδης νόμος για την ψηφιακή τηλεόραση που κατατέθηκε τον Οκτώβριο και «νομιμοποίησε» όσα κανάλια ήταν στον αέρα (με προσωρινές άδειες) τον περσινό Αύγουστο, αποκλείοντας νέους παίκτες στην αγορά, έτσι και ο τωρινός νόμος ενισχύει τα μεγάλα εκδοτικά τραστ εις βάρος της υπόλοιπης αγοράς και βέβαια των ίδιων των εργαζομένων.
Επιχειρήσεις ΜΜΕ αποκτούν το δικαίωμα να συγχωνευθούν για να διασωθούν, ενώ μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να έχει στην κατοχή του όσα Μέσα επιθυμεί και να μεταφέρει τους εργαζομένους σε όποιο πόστο τον βολεύει.
Οταν το 1989 με νόμο οι μεγαλοεκδότες της χώρας αποκτούσαν το δικαίωμα να είναι μέτοχοι σε ραδιόφωνα και τηλεόραση, όλοι μιλούσαν για μπερλουσκονισμό της εγχώριας ενημέρωσης. Τουλάχιστον υπήρχε ο αποκλεισμός να μην μπορούν να επεκταθούν και να αποκτήσουν όσα Μέσα επιθυμούν ή να συμπράξουν. Με το νέο νόμο δεν υπάρχει ούτε περιορισμός ούτε αποκλεισμός. Μόνο μια εδραιωμένη πια και διά νόμου «πελατειακή σχέση» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους μιντιάρχες.
Μέσα στο ίδιο άσχετο νομοσχέδιο υπήρχε τροπολογία με την οποία αλλάζει ο τρόπος επιλογής των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς και του διευθύνοντος συμβούλου και των μελών του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ. Συγκεκριμένα δεν θα γίνεται πλέον από τους αρμόδιους φορείς αλλά από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου για θέματα ραδιοτηλεόρασης υπουργού. Η «ακομμάτιστη» ΝΕΡΙΤ, το καμάρι της πολιτικής ανεξαρτησίας και διαφάνειας του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή, επανέρχεται λίγους μήνες μετά τη λειτουργία της, στο μοντέλο της «αμαρτωλής» ΕΡΤ. Αλλη μια τεράστια κυβερνητική κοροϊδία...
Αυτό βέβαια που δεν ήξεραν οι αρμόδιοι που κατέθεταν την τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ είναι πως η επαναφορά της σε μοντέλο ΕΡΤ μπορεί να της στοιχίσει την ένταξή της στην EBU. Ηδη οι επικεφαλής, που τα έχουν δει όλα για τον τρόπο που λειτουργεί ο νέος φορέας, είχαν τουλάχιστον καλοδεχτεί τον τρόπο επιλογής των μελών της διοίκησής του. Τώρα δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα δεχτούν τη ΝΕΡΙΤ στους κόλπους της και δεν θα ζητήσουν τον Σεπτέμβριο, που έχει οριστεί το ραντεβού, νέα παράταση πριν από την ένταξη για να δουν τι θα δουν...
Ιστορία διαπλοκής
Ολα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Μέσα σε 14 μήνες η συγκυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ για να την εξυγιάνει, παρέδωσε την ψηφιακή τηλεόραση στους μεγαλοκαναλάρχες μπιρ παρά και τώρα κάνει τα πάντα για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι υπερχρεωμένοι μιντιακοί όμιλοι της χώρας, οι οποίοι έχουν βάλει το χεράκι τους για να στηρίξουν την πολιτική των μνημονίων, εις βάρος του ελληνικού λαού.
Οι οποίοι βέβαια παίρνουν ως αντάλλαγμα τη συνέχιση της λειτουργίας τους με προσωρινές άδειες, μπορούν να συμπράττουν (για παράδειγμα η φημολογούμενη συγχώνευση ΔΟΛ-Μπόμπολα) και να έχουν όσα ίδια ηλεκτρονικά Μέσα θέλουν. Επίσης κανείς δεν τους εμποδίζει να απασχολούν έναν εργαζόμενο σε περισσότερα από ένα ραδιόφωνα, κανάλια ή ιστοσελίδες και να αποφασίζουν ανεξέλεγκτα τους όρους αμοιβής και ασφάλισης με τα οποία θα τον απασχολούν. Αν αυτό δεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από καταβολής δημιουργίας της εγχώριας ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, τότε ποιο είναι; 'Η μήπως έρχονται χειρότερα;
Τι προβλέπει ο νέος νόμος
* Θα επιτρέπεται η σύμπραξη Ηλεκτρονικών Μέσων, με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας. Οπερ σημαίνει κοινά στούντιο, κάμερες, αλλά και προσωπικό, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται ανεξέλεγκτα από το ένα Μέσο στο άλλο.
* Στα της διαφήμισης τώρα, η τιμολόγηση θα γίνεται απ' ευθείας από το Μέσο, ενώ καταργείται το πριμ της διαφημιστικής εταιρείας και κάθε άλλη άμεση ή έμμεση αμοιβή προς το διαφημιστή. Ο διαφημιστής θα μπορεί να λαμβάνει αμοιβή και από το Μέσο σε ποσοστό, κατ' ανώτατο όριο, 4% επί της αξίας των τιμολογίων που αφορούν έκαστο διαφημιζόμενο ανά ημερολογιακό έτος. Τέλος, με το νέο καθεστώς υπεύθυνος για την καταβολή του αγγελιόσημου καθίσταται ο διαφημιζόμενος και όχι ο διαφημιστής.
* Η προκήρυξη των νέων ραδιοτηλεοπτικών αδειών μεταφέρεται για το 2015. Το καθεστώς της «προσωρινής άδειας» διαιωνίζεται, παρ' όλο που από τα κρατικά ταμεία λείπουν τα τεράστια ποσά που έπρεπε να δίνονται τόσα χρόνια για τις συχνότητες που αποτελούν δημόσιο αγαθό. Αρκεί που η ψηφιακή μετάβαση πήγε μονοπωλιακά στην Digea!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου