Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

H αντιπολίτευση θίγει θέματα Παιδείας με αφορμή τις βάσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση 

H αντιπολίτευση θίγει θέματα Παιδείας με αφορμή τις βάσεις

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, έδωσαν σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, αφορμή για πιο συνολικό σχολιασμό των θεμάτων Παιδείας.
Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών εξετάσεων, σχολιάζει:

"Η ανακοίνωση των βάσεων είναι το τελευταίο επεισόδιο στην μαραθώνια κούρσα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους μαθητές/-τριες και τις οικογένειές τους.
Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που τα κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία, όπως και σε εκείνα που, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, συνάντησαν σοβαρά εμπόδια στην περαιτέρω εκπαιδευτική τους πορεία λόγω των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και που διαρκώς οξύνονται   εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο σκληρός ανταγωνισμός για «μια θέση στον ήλιο», η οικονομική κρίση , η παντελής εγκατάλειψη των  δομών φοιτητικής μέριμνας και οι δυνατότητες μετεγγραφών καθόρισαν τα φετινά αποτελέσματα. Οι βάσεις για μια ακόμα φορά ανέβηκαν στις σχολές μεγάλης ζήτησης και  ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ παρατηρείται πτώση των βάσεων  στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της περιφέρειας που δεν έχουν αντίστοιχα τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη".

Δεσμεύσεις

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τη δέσμευσή  του πως η αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς:
Θα καταργήσει το νόμο περί «νέου λυκείου» και θα  αποδεσμεύσει άμεσα τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις  του Λυκείου  από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Θα προχωρήσει στην καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μετά από μια ευρύτατη διαβούλευση με όλους τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος είναι να πάψει το Λύκειο να λειτουργεί ως μηχανισμός «προγύμνασης» για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και να απαλλαγούν τα νοικοκυριά από τις δυσβάστακτες φροντιστηριακές δαπάνες πρόσβασης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο, να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.
Γι’ αυτό προτείνει:
12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους  και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Ενιαίο Λύκειο θεωρίας και πράξης και  μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε επιπλέον, ότι η απόκτηση διπλωμάτων και πτυχίων, πέρα από το αυτονόητο θετικό της ουσιαστικής μόρφωσης, δεν εξασφαλίζει σήμερα, δυστυχώς, πρόσβαση  σε εργασία, καθώς η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί ολοένα και περισσότερους νέους σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, ενώ μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων παίρνει τον δρόμο της μετανάστευσης.
Για να δοθεί τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική σε βάρος της νεολαίας και της κοινωνίας γενικότερα, για να μπορούμε να αντικρίσουμε το μέλλον μας πιο αισιόδοξα, μια λύση υπάρχει:  η ανατροπή των εφαρμοζόμενων καταστροφικών πολιτικών και της κυβέρνησης".
 
ΚΚΕ: Το πρόβλημα της εκπαίδευσης σήμερα είναι βαθιά ταξικό
Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ αναφέρει πως: "Ευχόμαστε καλή αγωνιστική και δημιουργική σταδιοδρομία στους νέους και στις νέες, που ξεπέρασαν εμπόδια και δυσκολίες και πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η πορεία και οι σπουδές τους, δυστυχώς, δεν θα είναι ανεμπόδιστες.
Οι αντιδραστικές ανατροπές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η γιγάντωση της ανεργίας των νέων και το συντριπτικό χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, κάνουν φανερό σε κάθε νέο και νέα ότι θα χρειαστεί ο προσωπικός μόχθος, αλλά και η συλλογική πάλη για την ελπίδα και την προοπτική της νέας γενιάς.
Η συμμετοχή και η δράση στον αγώνα, μέσα από τους συλλόγους και τους φορείς του φοιτητικού-σπουδαστικού και του λαϊκού κινήματος για σπουδές και ζωή με δικαιώματα, είναι ο δρόμος που πρέπει να εμπιστευτεί η νέα γενιά. Ο αγώνας των νέων για τη βαθιά γνώση του επιστημονικού αντικειμένου τους δεν είναι μόνο προσωπικός.
Συνεχίζοντας το ΚΚΕ, σχολιάζει ότι: "Μπορεί και πρέπει να δένεται με τις λαϊκές αγωνίες, ώστε αύριο ως επιστήμονες να στηρίξουν το μόχθο και τις ανάγκες των εργαζομένων. Στους νέους και τις νέες που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή οδηγήθηκαν σε διαφορετικούς δρόμους, το ΚΚΕ τους καλεί να διεκδικήσουν με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα τα δικαιώματά τους στη δουλειά και τη ζωή.
Η συζήτηση που γίνεται για την άνοδο των βάσεων είναι χωρίς ουσία. Το πρόβλημα της εκπαίδευσης σήμερα είναι βαθιά ταξικό. Από το μορφωτικό της περιεχόμενο έως τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν.
Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία χρειάζεται να κάνουν δική τους υπόθεσή τον αγώνα για μόρφωση, δεμένο με τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, όπου η μόρφωση και η επιστήμη θα υπηρετούν πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες".
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες


Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας & Θρησκευμάτων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Σταυρούλα Ξουλίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

"Με την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ολοκληρώνεται μια δύσκολη και γεμάτη αγωνία περίοδος για όλους τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους. Θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όσους από εσάς πετύχατε τους στόχους σας. Μπροστά σας ανοίγεται ο συγκλονιστικός δρόμος της αναζήτησης, της γνώσης και της δημιουργίας. Μπείτε με όρεξη και ενθουσιασμό και ξεπεράστε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε.

Οι λιγότερο τυχεροί της συγκεκριμένης εξεταστικής διαδικασίας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποθαρρύνονται. Τους υπενθυμίζω ότι πρόκειται μόνο για μια μάχη και όχι για τον ίδιο τον πόλεμο… η ζωή, εξάλλου, μας επιφυλάσσει πολλούς αγώνες, αναμετρήσεις και εκπλήξεις.

Ό, τι κι αν κάνετε στη ζωή σας, αγωνιστείτε για ένα καλύτερο μέλλον για σας τους ίδιους και για την πατρίδα μας, με ήθος, συγκρότηση, αδελφοσύνη, συνεργασία, ακεραιότητα και πίστη στις πανανθρώπινες αξίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου