ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κυψέλη: Παγκάκια με κάγκελα για να μην κοιμούνται άστεγοι;

Κυψέλη: Παγκάκια με κάγκελα για να μην κοιμούνται άστεγοι;

Κοινωνική Πολιτική

15:23 | 09 Σεπ. 2014
Τελευταία ανανέωση 20:43 | 09 Σεπ. 2014
Από την κοινωνική πολιτική του Λονδίνου που είχε εγκαταστήσει στις πυλωτές των πολυκατοικιών καρφιά ώστε να μην κοιμούνται οι άστεγοι φαίνεται ότι εμπνέεται ο Δήμος Αθηναίων. Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στο facebook ο Paraskevas Vakalos, με την ανάπλαση της πλατείας Αγίου Γεωργίου της Κυψέλης εγκαταστάθηκαν παγκάκια με κάγκελα που είναι αποτρεπτικά στο να ξαπλώνουν οι άστεγοι.
Σύμφωνα με την ανάρτηση, «πλατεία Αγίου Γεωργίου-Κυψέλη. Ανάπλαση πλατείας 310.000 ευρώ. Τοποθετήθηκαν παγκάκια μόνο στις 3 από τις 5 πλευρές της πλατείας (τσιγκουνεύτηκαν άλλα 2 παγκάκια να βάλουν!). Παγκάκια με σίδερα στις άκρες, τα οποία προφανώς τοποθετήθηκαν για να εμποδίζουν κάθε επίδοξο άστεγο να πλαγιάζει! Εμποδίζουν όμως και κάθε τρίτο ή τέταρτο άτομο να καθήσει. Τα βράδια παραμένουν όρθιοι πολλοί ηλικιωμένοι και γονείς, που δεν επιθυμούν να καθήσουν στα γύρω καφέ. Με τις σιδεριές αυτές προσβάλλεται και περιορίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της πλατείας μας. Ο δήμος Αθηναίων οφείλει μια απάντηση».
«Πρόκειται για χερούλια. Δεν έχει να κάνει με τους άστεγους» απαντούν από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων στο tvxs.gr. Στην ερώτηση με ποια λογική τοποθετήθηκαν, ο Δήμος υποστηρίζει: «επιλέχθηκε ένας συγκεκριμένος τύπος παγκακιού. Ο Δήμος έχει συγκεκριμένες δομές για τους αστέγους, κάνει συγκεκριμένα πράγματα και δεν χρειάζεται να λογοδοτήσει γι’ αυτό. Αν κάποιοι θέλουν τον άστεγο στο παγκάκι να το πουν στον κόσμο». Όσο για την κριτική που ασκείται τονίζουν ότι πρόκειται για «το τέλος της λογικής» και ότι γίνεται εκμετάλλευση για πολιτικούς λόγους. 
Λίγο αργότερα ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του απαντά στην ιστοσελίδα left.gr καθώς ήταν η πρώτη που δημοσίευσε την ανάρτηση του χρήστη. Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων:

«Εκεί που κυριαρχεί η πολιτική εμπάθεια, τελειώνει η λογική. Πίσω από την μετατροπή μιας υποβαθμισμένης - μέχρι πρότινος -  πλατείας, σε πλατεία πρότυπο για την περιοχή της Κυψέλης, κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν φαντάσματα. Θα διαψευσθούν.

Όπως διαψεύσθηκαν εκείνοι που πίσω από την αναμόρφωση της πλατείας Κλαυθμώνος «έβλεπαν» σχέδιο κατά των αστέγων όπως και εκείνοι που αξίωναν να φιλοξενηθούν δύο άστεγοι στο παγωμένο Πνευματικό Κέντρο, όταν ήταν ήδη ανοιχτοί επτά θερμαινόμενοι χώροι σε όλη την Αθήνα.

Οι δομές του δήμου Αθηναίων για τους άστεγους και η συνεργασία του με τους φορείς, τις οργανώσεις και τις Ομάδες Πολιτών της πόλης για το ζήτημα της αστεγίας είναι γνωστές και αναγνωρίζονται διεθνώς. Κάποιοι παριστάνουν ότι τις αγνοούν. Προφανώς είναι οι ίδιοι που πιστεύουν ότι η θέση του άστεγου είναι στα παγκάκια».

 
Κατηγορία άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου