Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Περικοπές και στις διαγνωστικές εξετάσεις από σήμερα

Περικοπές και στις διαγνωστικές εξετάσεις από σήμερα

Πλαφόν υγείας

12:12 | 08 Σεπ. 2014
Τελευταία ανανέωση 12:14 | 08 Σεπ. 2014
Περικοπές και στις διαγνωστικές εξετάσεις κάλυψης του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν από σήμερα, με την καθιέρωση πλαφόν ανά μήνα και τα πολύ αυστηρά κριτήρια συνταγογράφησης από τους γιατρούς. Μαγνητικές τομογραφίες, τεστ ΠΑΠ, εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου κ.α θα συνταγογραφούνται πλέον με πολύ αυστηρά κριτήρια από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα είναι αναγκασμένοι πλέον να πληρώσουν για «επιπλέον» εξετάσεις.
Το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται για γυναίκες κάτω των 21 ετών, αλλά και άνω των 65 ετών και ο έλεγχος δικαιολογείται μόνο ανά τριετία. Μέχρι σήμερα όλες οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν τεστ ΠΑΠ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Σε ό, τι αφορά τη μαστογραφία θα δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μια φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.
Επιπλέον, η εξέταση για τον καρκίνο του προστάτηδεν θα δικαιολογείται σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάρχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.
Επίσης, σε περιπτώσεις χρόνιας αυχεναλγίας, ακόμη όταν υπάρχει ιστορικό κακοήθειας ή χειρουργικής επέμβασης, ως πρώτη εξέταση θα δικαιολογείται πλέον η ακτινογραφία αντί για τη μαγνητική τομογραφία.
Το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνει και την υποβολή συγκεκριμένου ποσού ανά μήνα που θα δικαιολογεί το κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος.
«Εκτός των κανόνων που επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη», χαρακτηρίζει τα εν λόγω μέτρα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Κατηγορία άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου