Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Μαθητές δημιουργούν διαδραστικό μουσείο για την 28η Οκτωβρίου στο Φουρφουρά Ρεθύμνου


Μαθητές δημιουργούν διαδραστικό μουσείο για την 28η Οκτωβρίου στο Φουρφουρά Ρεθύμνου

13:36 | 27 Οκτ. 2014
Πλησιάζουμε στην εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και τέτοιες ημέρες στα σχολεία όλης της χώρας ετοιμάζονται οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις. Σημαιοστολίζονται οι τάξεις και τα παιδιά αποστηθίζουν ποιήματα τα οποία απαγγέλλουν μπροστά στους συμμαθητές και τους γονείς τους. Αυτό είναι το συνηθισμένο.
Όμως στο Ρέθυμνο, στο δημοτικό σχολείο του Φουρφουρά Ρεθύμνου, ο δάσκαλος Άγγελος Πατσιάς μαζί με τους υπόλοιπους δασκάλους και τους μαθητές του “Σχολείου της Φύσης και των Χρωμάτων” για φέτος επέλεξαν να προχωρήσουν σε μία δράση διαφορετική.
Κι εκεί λοιπόν που στην πλειοψηφία των σχολείων της υπόλοιπης επικράτειας οι μαθητές θα αποστηθίζουν μηχανικά και σχεδόν πειθαναγκαστικά στιχάκια, εκεί, σε αυτή την απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας, οι μαθητές θα μάθουν για την “κατοχή στο Αμάρι”.
Για μία εβδομάδα, θα κάνουν κτήμα τους την ιστορία του τόπου, συντηρούν και μαθαίνουν για το εγκατελειμμένο κτίριο στην περιοχή το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως γερμανικό δικαστήριο την περίοδο της Κατοχής.
Τη Δευτέρα, η μετατροπή του από εγκαταλελειμμένο και ξεχασμένο κτίριο θα έχει ολοκληρωθεί. Και θα ανοίξει τις πύλες του για όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν. Αυτοί, που εισερχόμενοι εντός του θα βρεθούν σε ένα διαδραστικό μουσείο κατοχής, στο οποίο θα γίνει και η φετινή γιορτή του σχολείου για την 28η Οκτωβρίου.
Εκεί θα περιμένουν τους γονείς αλλά και όσους άλλους θέλουν να το επισκεφθούν.
Να σημειώσουμε ότι το προσωπικό του σχολείου όσο και οι μαθητές επιθυμούν να ευχαριστήσουν την οικογένεια Σαρμάνη για την παραχώρηση του οικήματος καθώς και τους ανθρώπους που εργάστηκαν μαζί με τα παιδιά για την απαιτητική συντήρησή του.
10432982_781724168557648_3824850181770568597_n
Το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά βρίσκεται στον Φουρφουρά του νομού Ρεθύμνης και σε υψόμετρο 460 μέτρων. Οι καινοτόμες δράσεις που έχει εισαγάγει στο σχολικό πρόγραμμα το διδακτικό προσωπικό του σχολείου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού. Ανάμεσα στις δράσεις αυτές είναι και η δημιουργία “καναλιού” εκπαιδευτικής τηλεόρασης τον Οκτώβριο του 2010 με το όνομα “Τα Μικρά Αμαριωτάκια” ενώ η πρωτοβουλία αυτή στηρίχτηκε από το Υπουργείο Παιδείας, την τηλεόραση της ΝΕΤ, το Δεύτερο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου, και πάνω από 40 ενημερωτικά κανάλια του Διαδικτύου
Επίσης, το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων στο Φουρφουρά το 2014 έγινε δεκτό χωρίς τις ετήσιες εισφορές που κανονικά απαιτούνται στη παγκόσμια λίστα των Σχολείων της Εναλλακτικής εκπαίδευσης (παρέα με το Summerhill, το Sands School, τα Sudbury, τα Waldorf, τα Σχολεία του Δάσους κ.α.) εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μια εκπαιδευτική κοινότητα που θέτει διαφορετικούς στόχους.
Δείτε εδώ και μία εκπομπή από την σειρά ντοκιμαντέρ “Εις αύριον τα σπουδαία – Πορτραίτα του αύριο” που προβλήθηκε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 από την τηλεόραση της ΝΕΤ αφιερωμένη στον νεαρό δάσκαλο Άγγελο Πατσιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου